Διαφωνούν με τη δομή για καραντίνα των νεοεισερχομένων προσφύγων

ΟΕΒΕ Χίου, Σύλλογος Ιδ. Ενοικιαζομένων και Επαγγελματίες Καρφά - Αγ. Ερμιόνης & Μ. Λιμνιώνα, Επιμελητήριο
Δευ, 06/04/2020 - 10:55

Η ΟΕΒΕ Χίου, το Επιμελητήριο και οι Συλλόγοι Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων  καθώς και Επαγγελματιών Καρφά - Αγίας Ερμιόνης - Μέγα Λιμνιώνα διαφωνούν με τη λειτουργία δομής στη Χίο για τον προσωρινό περιορισμό – λόγω της πανδημία του κορωνοϊού- των νεοεισερχόμενων προσφύγων – μεταναστών στο νησί. 

Αναλυτικά σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, τον Βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη τον Περιφερειάρχη Β. Αγαίου, το Δήμαρχο Χίου και άλλους αποδέκτες αναφέρουν τα παρακάτω:

«Το αίτημα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη για την εύρεση χώρου προσωρινού περιορισμού (δομή-καραντίνα) των παράνομα αφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση μόνο στη Χίο.

Μετά από συνέντευξη του ίδιου του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη στο www.politischios.gr αλλά και μετά τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού προκύπτει ότι αναζητείται ιδιωτικός χώρος 500 - 1.000 τ.μ. για τις ανάγκες των μέτρων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης κορωνοϊού εντός του πληθυσμού των προσφύγων/μεταναστών.

Έντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες για την ήδη αποφασισμένη επιλογή του χώρου, παρόλα αυτά τηρείται σιγή ιχθύος από τον Δήμαρχο Χίου ενώ του έχει ζητηθεί επισταμένως ενημέρωση επί του θέματος.
Σε περίπτωση που οι φήμες αποτελούν γεγονός, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας αφού μια τέτοια ανεύθυνη απόφαση αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ζωή.

Στο νησί μας οι δυνατότητες περίθαλψης είναι ήδη περιορισμένες ενώ η αεροδιακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατά τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Το υγειονομικό δυναμικό του νησιού είναι ήδη επιβεβαρυμμένο
από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη ΒΙΑΛ.
Οποιαδήποτε επιλογή χώρου περιορισμού στη λογική της δομής - καραντίνας εντός του νησιού, θα έχει τα ίδια προβλήματα και κινδύνους με την ήδη υπάρχουσα δομή.
 

Δεν είμαστε αρμόδιοι αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά όλες οι προτεινόμενες λύσεις (π.χ. πλωτά μέσα και μεταφορά στην ενδοχώρα).

Αντιλαμβανόμενοι τις τραγικές υγειονομικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες της Χίου, όσο και για τους πρόσφυγες-μετανάστες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνουμε ότι όλοι μαζί θα αγωνιστούμε πάση θυσία να το αποτρέψουμε.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην καταδικάσουν καμία ανθρώπινη ζωή.»

 

Σχετικά Άρθρα