Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Διαφωνούν οι μικροί συνδυασμοί με τις αρχαιρεσίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δευ, 02/09/2019 - 16:19

Αντιδρούν οι μικρότεροι συνδυασμοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου  για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρώτη του συνεδρίαση.

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν και ο συνδυασμός της Ανταρσία αλλά και η παράταξη «Άλλος δρόμος», τις οποίες δημοσιεύουμε:

 

Στράτος Γεωργούλας. Επικεφαλής Περιφερειακής παράταξης "ο Άλλος Δρόμος":

Στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου έλαβαν χώρα αρχαιρεσίες  για την ανάδειξη μελών του προεδρείου και της οικονομικής επιτροπής. Στην πρώτη περίπτωση ο Άλλος Δρόμος υπερψήφισε την αναλογική πρόταση των τριών πρώτων παρατάξεων. Στη δεύτερη περίπτωση πήραμε το λόγο και αναδείξαμε την κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών και τη νόθευση της απλής αναλογικής, του πρόσφατου νόμου που δίνει τη δυνατότητα σε μια παράταξη που έχει το 24 % των ψήφων και των εδρών να παίρνει πάνω από 55 %  των μελών  της οικονομικής επιτροπής και ταυτόχρονα οι τρεις μικρότερες παρατάξεις (Συμπαράταξη Πολιτών, Άλλος Δρόμος, Ανταρσύα στο Αιγαίο) ενώ σωρευτικά έχουν περί του 15 % των ψήφων-εδρών να μην δικαιούνται ούτε μια έδρα. Δεν δεχθήκαμε να νομιμοποιήσουμε με την όποια ψήφο μας τη διαδικασία και αποχωρήσαμε, όπως έπραξε και η παράταξη "Ανταρσύα στο Αιγαίο" αμέσως μετά από εμάς. Η Θέση μας, που έχουμε εκφράσει και προεκλογικά, είναι η υποστήριξη της δημοκρατίας στην πράξη και με θετικές ψήφους αλλά και με έμπρακτη καταδίκη της όταν αυτή αλλοιώνεται, οποιαδήποτε παράταξη και αν επηρεάζεται και όχι μόνο κοιτώντας το συμφέρον της παράταξης μας. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα πλέγμα αντιδημοκρατικών νόμων, που θέλει την περιφερειακή αρχή να είναι μακριά από τον κόσμο που οφείλει να εκφράσει. Για αυτό ακριβώς το λόγο καλούμε την παράταξη του Περιφερειάρχη και τις υπόλοιπες παρατάξεις να μην ακολουθήσουν τους ολισθηρούς δρόμους, είτε της μοναχικής διαδρομής, είτε της συνδιαλλαγής καρεκλών, αλλά με συνεννόηση να αντιπαλέψουμε από κοινού κάθε εμπόδιο που μπαίνει, για το καλό των νησιών μας και της δημοκρατίας .

 

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά:

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, Νίκος Μανάβης, ήταν ο μόνος που καταψήφισε την συγκρότηση του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του σώματος. Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης για το αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο συγκρότησης του προεδρείου που προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισμένο από την κυβέρνηση νόμο. Νομικό πλαίσιο που εξειδικεύτηκε με την εγκύκλιο 85 του υπουργείου Εσωτερικών και στηρίζεται στους προϋφιστάμενους νόμους Κλεισθένη Ι και Καλλικράτη. Πρόκειται για ένα πλαίσιο συντηρητικό που ενισχύει παραπέρα τον συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης.

Για παράδειγμα η παράταξη του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, σύμφωνα με τον νόμο, εκλέγει σε κάθε περίπτωση τoν πρόεδρο του Συμβούλιου παρότι εκπροσωπείται από 10 Συμβούλους επί του συνόλου των 41 μελών. Πρόκειται για ένα νομικό πλαίσιο έκτρωμα που ανατρέπει κάθε αρχή αναλογικότητας και επιβάλει ως απόλυτο άρχοντα τον εκάστοτε Περιφερειάρχη.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά απείχε από την διαδικασία εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής τονίζοντας πως ‘’πρόκειται για όργανο της τοπικής διοίκησης που θα κληθεί θα εφαρμόσει τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ε.Ε. σε τοπικό επίπεδο. Γι' αυτό και από θέση αρχής η Ανταρσία στο Αιγαίο δεν επιδιώκει την εκπροσώπηση της σε αυτό και αρνείται την συμμετοχή της στην διαδικασία συγκρότησης του. Επιπλέον και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια αντιδημοκρατική διαδικασία, όπου ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος, ανατρέπει στην πράξη την λαϊκή βούληση έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε σε εκλογές του περασμένου Μαΐου΄΄.

Σημειώνουμε ότι στην εννεαμελή οικονομική επιτροπή η παράταξη του Περιφερειάρχη έχει την απόλυτη πλειοψηφία με πέντε έδρες, παρότι στο Συμβούλιο καταλαμβάνει το 1/4 των εδρών.

Το επιτελικό κράτος που προβάλλει η κυβέρνηση, αλλά και οι ρυθμίσεις για το τοπικό κράτος, επιβεβαιώνουν ότι στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού το κράτος σε όλες τις πλευρές του αυταρχικοποιείται ακόμα περισσότερο, συνεχίζοντας το δρόμο με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προώθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Ως Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, σταθερή στην θέση που είχαμε εκφράσει προεκλογικά, θα είμαστε η μαχητική αντιπολίτευση. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε όργανα άσκησης διαχείρισης και εξουσίας, θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε το αντιδημοκρατικό πλαίσιο της λειτουργίας των περιφερειών, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσει περισσότερο το ρεύμα των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων, που αποτελεί σφήνα στα σχέδια του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, μέσα και έξω από τα συμβούλια. Για τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

 

 

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από την ιστοσελίδα stonisi

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 29/03/2020 - 20:23

Τα νεότερα στοιχεία για τα κρούσματα και τον αριθμό των θυμάτων από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.    

Ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά, τα περισσότερα στην Αττική, ενώ σημειώθηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 38, εκ των οποίων 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες. Επιπλέον, 69 άτομα νοσηλεύονται διασωληνομένα στη ΜΕΘ. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 71 έτη, ενώ είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά έχουν γίνει 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι. Το 5% των νοσούντων χρειάζεται εντατική θεραπεία. «Αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Παγκοσμίως έχουν σημειωθεί περισσότερα από 684.000 κρούσματα, περισσότεροι από 32.000 θάνατοι και πάνω από μισό εκατ. άνθρωποι νοσούν, ενημέρωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως το 15% των περιπτώσεων είχαν κακή έκβαση, σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα.

«Αυτοί που φτάνουν στη διασωλήνωση είναι κυρίως ηλικιωμένοι», προσέθεσε ο καθηγητής λέγοντας πως ο μέσος όρος των νοσούντων στην Ελλάδα είναι τα 66 έτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ο μέσος όρος παραμονής στις ΜΕΘ έχει παραταθεί και ο ελάχιστος χρόνος είναι οι 10 μέρες.

«Ας μη μας παραξενεύει… Οι θάνατοι είναι η τραγική κατάληξη μιας μάχης με ανίερο εχθρό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά το κρούσμα σε κλειστή δομή φιλοξενίας, ο καθηγητής είπε πως κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν στη δομή και διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους.

Σχετικά με τη χλωροκίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό δεξαμενών, ο κ. Τσιόδρα επέστησε την προσοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού, καθώς σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο.

Σε γενικές γραμμές τόνισε πως δεν ενδείκνυται η χρήση μη φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες.

«Προσοχή στην παραπληροφόρηση που μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», επεσήμανε ο καθηγητής.

Τέλος, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την χρήση ορού σε πέντε ασθενείς από τη νόσο του Covid-19 στην Κίνα.

Όπως είπε, 5 ασθενείς πήραν ορό από ασθενείς που ιαθήκαν στην Κίνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

«Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας δείχνει βραδύτερο αριθμό αύξησης από άλλες χώρες», είπε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας πως «ο κόσμος όπως τον ξέρουμε αλλάζει, οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη.»
 

Πηγή: skai.gr