Που θα δαπανηθούν τα 1,17 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ επενδύσεις

Δελτίο τύπου της Ανταρσίας στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά
Σάβ, 13/02/2021 - 15:45

Την προηγούμενη Πέμπτη κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε η πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2021.

Κατά την συζήτηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης έθεσε ένα απλό ερώτημα: “Στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Χίου από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) Επενδύσεις στον κωδικό “2071.9779.0001 Εκτέλεση λοιπών έργων που δεν κατονομάζονται ειδικά” κατανέμεται το ποσό των 1.171.136,58 Ευρώ. Γιατί ένα τόσο μεγάλο ποσό μπαίνει σε αυτό το λογαριασμό και πια έργα στοχεύει να χρηματοδοτήσει η περιφέρεια με αυτούς τους πόρους;”

Οι συναρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες δήλωσαν ανέτοιμοι να απαντήσουν στο ερώτημα κατά την διάρκεια της συζήτησης και επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες. Μια εβδομάδα μετά καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε λάβει για το που θα δαπανηθεί το κονδύλι του 1,17 εκατ. ευρώ.

Η συνήθης διαδικασία είναι τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν να ονοματίζονται και να δεσμεύεται σε κάθε περίπτωση η αναγκαία πίστωση. Όταν δεν δεσμεύεται πίστωση για ένα έργο σημαίνει ότι απλά δεν πρόκειται να υλοποιηθεί κι εμφάνιση του στα τεχνικά προγράμματα είναι εικονική. Η δέσμευση ενός μεγάλου ποσού στο προαναφερόμενο λογαριασμό “ έργα μη κατονομαζόμενα ειδικά” σημαίνει ότι Περιφερειακή Αρχή αρνείται να ενημερώσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τους κατοίκους της Χίου που θα δαπανήσει τους συγκεκριμένους πόρους.

Η παράταξη μας καταψήφισε την τροποποίηση του προϋπολογισμού όπως είχε καταψηφίσει και τον προϋπολογισμό.

Επίσης καταψηφίσαμε την εισήγηση για την συμμετοχή της Περιφέρειας στην ψηφιακή έκθεση τροφίμων και ποτών “DeliFair”. Ο σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης αιτιολογώντας την ψήφο του τόνισε: “1) Από τις συμμετοχές στις εκθέσεις κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις των νησιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων των νησιών μας δεν αποκομίζουν κανένα όφελος. 2)Η ψηφιακές εκθέσεις μολίς τώρα ξεκινούν στην χώρα και είναι αμφίβολο αν θα έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα γι' αυτό και είναι υπερβολικά μεγάλη και άσκοπη η δαπάνη των 18.000 ευρώ για την συμμετοχή της περιφέρειας”.

Ακόμη η παράταξη μας καταψήφισε την αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής εκτίμησης καταλληλότητας ακινήτων της Π.Ε. Λέσβου και την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια των νησιών.

Σχετικά Άρθρα