Διευρύνονται οι αντιδράσεις στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΙΟΥ
Παρ, 12/03/2021 - 17:32

"Το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης είναι άδικο ,διχαστικό και ανεπαρκές", αναφέρουν σε παρέμβασή τους οι 4 περιφερειακοί σύμβουλοι Β. Αιγαίου του συνδυασμού της Χριστιάνας Καλογήρου "Εμείς για το Αιγαίο", κ.κ. Λεωνίδας Αθηνάδης, Γιώργος Νομικός, Παντελής Μπουρνιάς και Παντελής Λεγάτος, που ζητούν την ακύρωσή του, εκτιμώντας ότι η υιοθέτηση του ναρκοθετεί το μέλλον των ακριτικών νησιών.

Αιτιολογώντας τη θέση τους αναφέρουν τα παρακάτω:

«Διχαστικό και άδικο γιατί διαχωρίζει την Ευρώπη σε Ένωση δύο ταχυτήτων, αυτή του Βορρά που επιχειρεί να θωρακισθεί από τις συνέπειες της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης και του Νότου που εγκλωβίζεται σε αυτήν χωρίς στήριξη.

Ανεπαρκές διότι δεν θα επιτύχει να δώσει λύση στο πρόβλημα, καθώς από τη μία παρέχει απλόχερα επιλογές στα κράτη μέλη που δεν αποτελούν χώρες εισόδου προσφύγων - μεταναστών και από την άλλη είναι φειδωλό όσον αφορά στο σαφή σχεδιασμό της παροχής στήριξης αλλά και διεξόδου στις χώρες πρώτης γραμμής.

Εκτιμούμε ότι η υιοθέτηση του ναρκοθετεί το μέλλον των ακριτικών νησιών μας καθώς το νέο Σύμφωνο «βλέπει» τα νησιά μας ως «εξωτερικά σύνορα» επιχειρώντας να περικλείσει σε αυτά την όλη διαχείριση μίας ασύμμετρα μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης υπονομεύοντας την κοινωνική σταθερότητα.

Οι ακρίτες θα σταθούν απέναντι σε διχαστικές και άδικες μεθοδεύσεις από μία  Ευρωπαϊκή Ένωση που ενώ θα έπρεπε να προτάσσει την αλληλεγγύη και τη συνευθύνη, υιοθετεί εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές.

Προτάσσοντας την ιδιότητα μας ως νησιώτες είμαστε αναγκασμένοι να καταδικάσουμε το στρεβλό Σύμφωνο Μετανάστευσης και να ζητήσουμε άμεσα την ακύρωση του."

Στο θέμα παρεμβαίνει και το Επιμελητήριο Χίου με την παρακάτω επιστολή του Προέδρου του στον Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη:

"Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, η υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης ναρκοθετεί το μέλλον των ακριτικών νησιών μας, καθώς  είναι σαφής η -επίσημη πλέον- πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απεμπλακεί από τις συνέπειες της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης οριοθετώντας τη διαχείριση της στα νησιά πρώτης υποδοχής θεσπίζοντας μάλιστα αναλυτικές υποχρεώσεις για την Ελλάδα ενώ η αλληλεγγύη των άλλων χωρών αποτελεί για μία ακόμη φορά μία έκθεση ιδεών χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις. Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης «βλέπει» τα νησιά μας ως «εξωτερικά σύνορα» επιχειρώντας να περικλείσει σε αυτά την όλη διαχείριση μίας ασύμμετρα μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης υπονομεύοντας την κοινωνική σταθερότητα.

Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να υψώσουμε για μια ακόμη φορά κραυγή διαμαρτυρίας δεδομένου ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε την επίσημη και εκπεφρασμένη δια του νέου Συμφώνου πλέον γκετοποίηση των ακριτικών περιοχών μας. Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, χώρα πρώτης υποδοχής συστηματικά «αγνοείται» από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι στον αγώνα για την επιβίωση των ακριτικών περιοχών θα απομείνουμε εντελώς μόνοι μας. Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό μας και να αντιμετωπίσει τα νησιά μας με γνώμονα την εθνική, γεωστρατηγική σημασία τους αλλά και με σεβασμό στην ιστορία τους αποσοβώντας τα σχέδια σταδιακής καταστροφής τους.

Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης θα δημιουργήσει πολλαπλές επιλογές για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών προς αυτά αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σχεδιασθεί για να προστατεύσει την πρώτη γραμμή της εισόδου προσφύγων - μεταναστών.

Πως θα έπρεπε εξάλλου να αντιμετωπίσουμε τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Επιτροπή «θα έχει αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση του μηχανισμού αλληλεγγύης και στην τελική ανάλυση, αν τα κράτη - μέλη δεν παρέχουν την αναγκαία στήριξη, θα μπορεί να παρέμβει διορθωτικά». Ωστόσο η μορφή της στήριξης είναι στην επιλογή του κάθε κράτους-μέλους, ενώ η δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων είναι μερική, όχι πλήρης.

Επιπρόσθετα είμαστε βέβαιοι ότι αν η πλειοψηφία των κρατών-μελών επιλέξουν -αφού τους δίνεται η δυνατότητα- την χρηματοδότηση των επιστροφών αλλά δεν επιλέξουν την μετεγκατάσταση ή δεχθούν πολύ μικρό αριθμό μετεγκαταστάσεων ό,τι βιώνουμε  σήμερα θα χειροτερέψει σημαντικά.

Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε να θυσιασθεί η ακριτική νησιωτική χώρα για να μην διαταραχθεί η ηρεμία των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα αναμέναμε σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που ευαγγελίζεται την αλληλεγγύη και τη συν-ευθύνη, μία δίκαιη και ισόρροπη κατανομή των βαρών που προκύπτουν από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Αντ’ αυτού εξυφαίνεται η «απόπειρα αυστηρής θωράκισης» των κρατών μελών από το «πρόβλημα» και αφήνονται οι ακριτικές περιοχές μόνες και χωρίς ουσιαστική στήριξη.

Αισθανόμαστε ως τα θύματα ενός ακήρυκτου πολέμου χωρίς επιλογές και χωρίς συμμάχους αποφασισμένους να βάλουν ένα τέλος στο προσφυγικό ζήτημα αντιμετωπίζοντας τα γενεσιουργά αίτια της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης και όχι σχεδιάζοντας φυλακές ανθρώπων μακριά από την αυλή τους.

Ευελπιστούμε ότι κρούουμε ανοικτές θύρες ζητώντας σας να σταθείτε στο πλευρό μας απέναντι σε αυτό το στρεβλό και άδικο Σύμφωνο, υψώνοντας τείχος προστασίας στους ακρίτες."

 

Σχετικά Άρθρα