Διχογνωμία για τη δομή απομόνωσης προσφύγων - μεταναστών

Τετ, 08/04/2020 - 14:54

Οι ενέργειες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία δομής απομόνωσης  των νεοεισερχόμενων προσφύγων - μεταναστών στο νησί μας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των προληπτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από αυτοδιοικητικούς παράγοντες και όχι μόνο, με άλλους να συμφωνούν κι άλλους να διαφωνούν.

Αρχικά στο θέμα επανήλθε η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων που σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Παρακολουθούμε με έκπληξη ένα αντιφατικό τοπίο δηλώσεων ανάμεσα στον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Βρουλή αναφορικά με την εκρηκτική κατάσταση εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών στη Χίο υπό το κράτος της πανδημίας του κορωνοϊού! Ο μεν Περιφερειάρχης κάνει ξεκάθαρες δηλώσεις κατά της δημιουργίας οποιασδήποτε έστω και προσωρινής δομής αναφέροντας συγκεκριμένα «Οι νεοφανείς δομές καραντίνας οδηγούν σε νέες μόνιμες δομές», ο δε Αντιπεριφερειάρχης μεσολαβεί μαζί τον Δήμαρχο Χίου σε υπόδειξη ιδιωτικού ακινήτου γι’ αυτό το σκοπό και λαμβάνει μάλιστα γι’ αυτές του τις υπηρεσίες και τις δημόσιες ευχαριστίες του κυρίου Μηταράκη.

Ρωτάμε ευθέως!

Ο κύριος Βρουλής χαράσσει δική του ανεξάρτητη πολιτική από αυτήν του κυρίου Περιφερειάρχη;

Έχει προχωρήσει σε αυτονόμηση της Αντιπεριφέρειας Χίου;

Ποια η θέση των δύο άλλων χιωτών Αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Συμβούλων;

Ένα είναι σίγουρο! Οι συγκεκριμένες αντιφάσεις ουδόλως βοηθούν το πάνδημο αίτημα των νησιωτών και των Χιωτών για άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων λόγω και της πανδημίας, για κλείσιμο των υπαρχόντων δομών, για καμία νέα δομή κλειστή ή ανοιχτή που μετατρέπει τα νησιά μας σε φυλακές κατατρεγμένων ανθρώπων!

Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη, ακόμα και εάν κριθεί αναγκαίος εκ των πραγμάτων ένας προσωρινός χώρος καραντίνας, στην κυβέρνηση, τον κύριο Μηταράκη και τους υπηρέτες των σχεδίων τους στη Χίο, σε αυτούς δηλαδή που στείλανε τα ΜΑΤ να εισβάλλουν στα νησιά μας!

Δυστυχώς με δική τους αποκλειστική ευθύνη ισχύει το «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά».

Τέλος καλούμε τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου εάν διαφωνεί με τις ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας να τον επαναφέρει στην τάξη ώστε να μην εκφράζει προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε το λαό της Χίου ούτε την περιφερειακή αρχή"

Ακολούθησε δήλωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου , Παντελή Μπουγδάνο, που διαφωνεί με τη δημιουργία δομής - καραντίνας αναφέροντας τα παρακάτω:

"Αναφορικά με την ανακύψασα δημόσια συζήτηση για μεταναστευτική δομή «καραντίνας» οφείλω να επαναλάβω ότι την Περιφέρεια δεσμεύουν οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις οποίες εφαρμόζουν επακριβώς ο Περιφερειάρχης και τα λοιπά εκτελεστικά όργανα.
Ειδικότερα, για τη φημολογούμενη δομή «καραντίνας» της Χίου ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ουδέποτε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου παρέλαβε επισήμως ιδιωτικά αιτήματα μίσθωσης ακινήτων, ουδέποτε προσωπικά έλαβα την παραμικρή εντολή εμπλοκής από τον κ. Μουτζούρη. Μέχρι αυτή την ώρα στερούμαστε κάθε επίσημης ενημέρωσης.
Η διατυπωθείσα άποψη του
Περιφερερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη ότι «οι νεοφανείς «δομές καραντίνας» οδηγούν σε νέες μόνιμες δομές» εκφράζει απόλυτα και τη βούληση των συλλογικών περιφερειακών οργάνων και πρώτιστα τη βούληση των τοπικών κοινωνιών του Βορείου Αιγαίου.
Προσωπικά εκτιμώ πως, από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αδυνατεί να αδράξει τη συγκυριακή παρότρυνση των ευρωπαϊκών οργάνων να αποσυμφορηθούν άμεσα οι νησιωτικές δομές μεταναστών, πρέπει να είναι έτοιμη, εφόσον παρατηρηθεί περιστατικό παράνομης εισόδου στα νησιά μας, να εφαρμόσει λύσεις «καραντίνας» σε μισθωμένα πλωτά μέσα. Η αιτιολογία επαύξησης του κόστους από μια τέτοια ενέργεια δεν ευσταθεί όταν υπάρχουν κίνδυνοι δημόσιας υγείας κι όταν οι σχεδιασμοί υλοποίησης των δομών στις οποίες, φραστικά τουλάχιστον, επιμένει το Υπουργείο, απαιτούν δυσθε
ώρητα ποσά."

Σε απάντηση των παραπάνω ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Παντελής Βρουλής σημειώνει τα εξής:

"Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν ένταση και διχόνοια στην περιφερειακή αρχή που ακολουθώ πιστά.

Εγώ μίλησα για χώρο καραντίνας 14 ημερών που επιβάλλουμε ακόμα και σε συμπατριώτες μας που έρχονται από εξωτερικό και Αθήνα, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη Δημόσια Υγεία.

Τι ακριβώς θέλουν;

Να έρχονται από την Τουρκία νέες αφίξεις που αυτή τη στιγμή βράζει από κορονωϊό και να τους τοποθετήσουμε χωρίς καραντίνα μέσα στη ΒΙΑΛ με κίνδυνο να μεταφέρουν τον ιό και στους υπόλοιπους μετανάστες αλλά και στους εργαζόμενους;

Ή μήπως να τους αφήσουμε στο λιμάνι να μεταφέρουν τη νόσο ελεύθερα;

Παραπέμπω λοιπόν όσους βάλλουν εναντίον μου για δικούς τους λόγους να ακούσουν τι ακριβώς είπα στη δήλωσή μου στις 07/04/2020.

Δεν καθυποβάλλομαι από κανέναν και είμαι ενάντια στη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, ενδιαφέρομαι για χώρους καραντίνας και αποσυμφόρηση του νησιού μας, για όσο υπάρχει ο κίνδυνος της πανδημίας, χωρίς να είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει οποιαδήποτε τοποθεσία, κάτι που είναι καθαρά θέμα Υπουργείου."

Στο ζήτημα παρεμβαίνει με δήλωσή του και ο Παναγιώτης Μανδάλας, Αντιδήμαρχος Αγίου Μηνά, Καμποχώρων και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χίου, που κάνει λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Αναλυτικά αναφέρει:

"Τα μικροπολιτικά παιχνίδια, οι βαρύγδουποι τίτλοι, τα πισωγυρίσματα δεν ήταν ποτέ της ιδιοσυγκρασίας μου και δεν χρησιμοποιήθηκαν ουδέποτε από εμένα για να κερδίσω πόντους στην πολιτική.

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά είχε πάντοτε ως αρχή την προσφορά και όχι την ιδιοτέλεια.

Στις πρωτόγνωρες στιγμές που ζει το νησί μας και η χώρα μας γενικότερα εξαιτίας του κορωνοϊού, βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής είναι η ασφάλεια των πολιτών της Χίου. Για εμάς προέχει η υγεία των παιδιών, των γονιών μας και των ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τη διασφαλίσουμε και να την προφυλάξουμε.

Τώρα δεν είναι η ώρα της προσωπικής προβολής. Δεν είναι η στιγμή να συζητήσουμε και να συγκρίνουμε ποιος είναι αλληλέγγυος και ποιος όχι. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και προπάντων για εμάς που ο λαός της Χίου μας εμπιστεύτηκε το τιμόνι του δήμου.

Οι Θυμιανούσοι γνωρίζουν καλά τόσο την τέχνη του χτισίματος όσο και του γκρεμίσματος και πάντοτε στις δύσκολες και κρίσιμες για τον τόπο μας στιγμές αγωνίστηκαν ενωμένοι και τα κατάφεραν.

Έτσι και τώρα ενωμένοι θα κλείσουν την πόρτα σε όλους εκείνους τους «πατέρες» που κινδυνολογούν, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, με μόνο στόχο να έρθουν και πάλι στη δημοσιότητα.

Η πραγματικότητα είναι μία και λέει ότι ο χώρος που θα ενοικιάσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι για καραντίνα και μόνο όσων εισέρχονται στη χώρα και τίποτα άλλο πέραν τούτου. Καμία νέα δομή, καμία μόνιμη δομή".

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χίος Μπροστά , Γιάννης Καραβασίλης, με επιστολή στον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου και τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων, ζητά να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος,  ως προ ημερησίας διατάξεως η συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης σχετικά με το θέμα της δημιουργίας δομής καραντίνας στο νησί μας.

                

 

Σχετικά Άρθρα