Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στο γύψο…

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου
Πέμ, 09/07/2020 - 06:40

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις όπου προσπαθεί να συρρικνώσει και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

           Με το νομοσχέδιο, αντιγραφή του χουντικού ν.δ. 794 του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, καθώς και να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν. Ορίζει ότι η  συμμετοχή σε συγκεντρώσεις-πορείες που δεν έχουν λάβει έγκριση θα αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα, καθώς προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους συμμετέχουν σε αυτές.

Επίσης, η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και στη διαδρομή μιας διαδήλωσης, αφού επαναφέρονται επιπλέον και διατάξεις του επίσης χουντικού β.δ. 168/1972 που καθόριζε και τα χωροταξικά επιτρεπόμενα όρια για συγκεντρώσεις.

Προβλέπεται ακόμα η υποχρεωτική ύπαρξη οργανωτή της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει αστικές και ποινικές ευθύνες για οτιδήποτε συμβεί σε αυτή, εάν δεν μπορέσει να αποδείξει ότι την προφύλαξε επαρκώς. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι συνδικάτων που διοργανώνουν μια κινητοποίηση θα είναι έρμαια οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να προκαλέσει επεισόδια.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, να περιορίσει ή και να καταργήσει την κοινωνική διαμαρτυρία που παράγεται από τις πολιτικές ενάντια στις υποτελείς τάξεις, φανερώνει τις προθέσεις και την κατεύθυνση της πολιτικής της, που διαλύει δημόσια αγαθά, οικονομία και εργασιακά δικαιώματα.

Εμείς επισημαίνουμε ότι:

Το συνδικαλιστικό κίνημα δε θα «συμμορφωθεί εις τας υποδείξεις» και θα υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες. Οι αγώνες των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, των νέων θα γυρίσουν τον νόμο αυτόν, στο χρονοντούλαπό του.

 

 

Σχετικά Άρθρα