Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Δημοτικά Τέλη που… δεν έχουν τέλος

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Παρ, 15/11/2019 - 19:11

Ο Δήμος Χίου είναι ένας από τους δήμους με τα υψηλότερα ανταποδοτικά τέλη. Για μία ακόμη φορά, κάνοντας λόγο για το  Δήμο που λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, επιβεβαιωνόμαστε. Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά στην εφαρμογή ενός άδικου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο επιβάλλει τον επανυπολογισμό των δημοτικών τελών. Εφόσον  για κάποιο λόγο προσέλθουμε στα γραφεία της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου  για  όποια πράξη πρόκειται να τελέσουμε, π.χ. μεταβίβαση οικίας, αγοραπωλησία, κλπ., απαιτείται ο επανυπολογισμός των δημοτικών τελών των νοικοκυριών, όσον αφορά  διαφορές που προκύπτουν από υπολογισμένες επιφάνειες σε τετραγωνικά μέτρα και χώρους που απαλλάσσονταν από αυτά, σύμφωνα με τα μέτρα και τα σταθμά που έθεταν οι πρώην  δήμοι για τον υπολογισμό τους.

Έτσι, οι εμπλεκόμενοι δημότες καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά τις διαφορές αυτές που δεν προέκυψαν εξ υπαιτιότητας τους, με ποσά υπέρογκα όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη, το δημοτικό φόρο και τα ΤΑΠ σε βάθος δεκαετίας και με πρόστιμο 200%, αν δεν πληρωθούν μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.

Οι νόμοι επίσης αποσαφηνίζουν ότι "ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται", που σημαίνει ότι αν κάποιος δημότης καταβάλει τα αναδρομικά και εν ευθέτω χρόνω αλλάξει η πολιτική επανυπολογισμού του δήμου, αυτός δεν έχει δικαίωμα να αναζητήσει τα αδίκως καταβληθέντα.

Η αδικία είναι καταφανής και απόρροια των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας, που αυξάνουν τα βάρη των οικογενειών, δυσκολεύουν την καθημερινότητα και εν τέλει μας φτωχοποιούν.

Αρκετοί δήμοι βλέποντας την οικονομική εξαθλίωση των δημοτών τους, καθώς και την επικρατούσα λογική της απόλυτης λαϊκής φορομπηξίας του κράτους μέσω της τοπικής διοίκησης, έχουν ήδη αποφασίσει να προβούν στον υπολογισμό των τελών αυτών σε βάθος πενταετίας και όχι δεκαετίας. Είναι επιτακτικό η δημοτική αρχή, αν πραγματικά νοιάζεται για τους πολίτες, να λάβει ανάλογα μέτρα και να μην μπει στη λογική της άκριτης μεταφοράς επιπλέον βαρών στους πολίτες και τυφλής εφαρμογής των σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Με  δεδομένα  όλα τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση με υπόμνημα προς τον Πρόεδρο  του Δημοτικού Συμβουλίου, που καταθέσαμε στις 12/11/2019, ζητήσαμε  να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνοντας :

  • Για τον επανυπολογισμό των τελών  να ξεκινά η όλη διαδικασία από την δήλωση του εκάστοτε ιδιοκτήτη  και μετά,  στο δήμο Χίου διότι θεωρούμε απαράδεκτο το να  πρέπει να πληρώσουν οι δημότες μία κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται, πριν από10 ή 20 χρόνια.
  • Επισημαίνουμε ότι πρέπει η δημοτική αρχή να κινηθεί με κατανόηση και δικαιοσύνη έναντι της τεράστιας μερίδας των δημοτών που βιώνουν σήμερα την αδικία του επανυπολογισμού της δεκαετίας.
  • Ζητήσαμε να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν το τέλος του Νοέμβρη, ενημερώνοντας συγχρόνως τους υπόχρεους για την καταβολή δημότες.
  • Να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι πολλοί δημότες, ιδίως υπερήλικες, δεν γνώριζαν ούτε γνωρίζουν περί επανυπολογισμού δημοτικών τελών και καταβολής  χρημάτων για την προκύπτουσα διαφορά.
  • Ο επανυπολογισμός των δημοτικών τελών να αφορά στα από δω και μπρος έτη με ανάλογες μειώσεις  και για τα νοικοκυριά,  όχι μόνο για  τις επιχειρήσεις, όπως ακούγεται ότι ζητούνται μέσα από τους φορείς  τους, ή όπως είχε αποφασίσει η προηγούμενη Δημ. Αρχή  για μειώσεις σε μεταποιητικές επιχειρήσεις  της τάξης των 150.000 συνολικά,  την οποία είχαμε καταγγείλει . 
  • Στην αντίθετη περίπτωση, που το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων δεν βοηθά, τότε να γίνει 5ετία με διακανονισμούς πληρωμής και χωρίς πρόστιμα που θα τσακίζουν τις ζωές των δημοτών μας.

 

Από το Γραφείο  Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/01/2020 - 11:06

Διαφωνώντας με τη ρητορική της Περιφερειακής Αρχής ως προς το πλαίσιο της κινητοποίησης που θα γίνει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στις 22 και 23 Γενάρη, η Περιφερειακή παράταξη "Συμπαράταξη Πολιτών" σε συνεργασία με δημοτικούς συνδυασμούς, κατεβαίνει στην κινητοποίηση, ξεκαθαρίζει όμως τη θέση της, προτάσσοντας το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα διεκδικώντας αποσυμφόρηση των νησιών και μη δημιουργία νέων δομών.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Η Κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες, με τις ιδεοληψίες και την τακτική της, κατάντησε τα νησιά μας αποθήκες ψυχών που αιτούνται άσυλο. Τώρα με κούφια λόγια, ανύπαρκτο σχέδιο, και σπασμωδικές κινήσεις ζητά να τα αποτελειώσει με την κατασκευή και νέων κλειστών κέντρων. Αδιαφορώντας για την καθολική αντίδραση στα σχέδια της. Οι κάτοικοι των νησιών σε απόγνωση το ίδιο και οι πρόσφυγες.

Η Περιφερειακή Αρχή μετά από παχιά λόγια και αδράνεια μηνών, εξαναγκάζεται από το λαϊκό αίσθημα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στις 22 και 23 του Γενάρη.

Μόνο που με τη συνθηματολογία και τις πρακτικές της επιλέγει να σπρώξει μια μερίδα του κόσμου σε λάθος κατεύθυνση και σε ακροδεξιές αγκαλιές και μια άλλη σε αποχή , αδυνατίζοντας εν τέλει το μέτωπο και τη στόχευση.

Συνεπείς στα λόγια μας ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ και θυμίζουμε στους συμπολίτες μας ποια είναι τα βασικά επίδικα."