Χίος, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου

Δημοτικό Συμβούλιο Χίου: Δεν θέλουμε την ΒΙΑΛ δεν θέλουμε super ΠΡΟΚΕΚΑ

Στ. Κάρμαντζης: Δεν θέλουμε τα δώρα της Κυβέρνησης. Ν. Μηταράκης: Εν ανάγκη θα σηκώσω το βάρος μόνος μου
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 22/11/2019 - 23:52

Απέρριψε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στην ευρύτερη περιοχή του Πιτυούς, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Χίου, το Δημοτικό Συμβούλιο στην έκτατη συνεδρίαση του.

Μετά από 4 ώρες συνεδρίαση παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υπoθέσεων  και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, του Βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη, του Ειδικού γραμματέα Πρώτης υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτκής Μάνου Λογοθέτη, του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και αρκετού κόσμου, το δημοτικό συμβούλιο Χίου αποφάσισε ομόφωνα να διαφωνήσει με την κατασκευή της νέας δομής των 5000+ ατόμων,  όπως εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, ενώ στο ψήφισμα κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η πρόταση ότι το σώμα εμμένει στην πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. για μία δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση με ευθύνη της κυβέρνησης και δύναμη 500 ατόμων με καμία μόνιμη παραμονή στο νησί.

«Να μεταφέρετε στον Πρωθυπουργό ότι η τοπική κοινωνία της Χίου δεν θα επιτρέψει να γίνει ο σχεδιασμός για το ΠΡΟΚΕΚΑ των 5000 ατόμων και δεν θέλουμε ούτε τα 50 εκ ευρώ, ούτε τον μειωμένο ΦΠΑ, ούτε τα δώρα σας. Αυτό που ζητάμε είναι να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην Ζώη μας», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, καταχειροκροτούμενος από τους πολίτες.

Διαφορετική ήταν η άποψη του υφυπουργού και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη που τόνισε μεταξύ άλλων ότι η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ αποτελούν μονόδρομο για την επίλυση του προβλήματος, συμπληρώνοντας ότι δέχεται να αναλάβει το οποίο κόστος προκειμένου να δοθεί λύση.

«Δεν λύνεται το πρόβλημα με ευχολόγια. Θέλω να προστατέψω τον τόπο μου. χρειάζεται κλειστό κέντρο. Αν θέλετε να το σηκώσω όλο αυτό μόνος μου θα το σηκώσω μόνος μου» τόνισε ο Νότης Μηταράκης.

Στην μαραθώνια συζήτηση δεν προστέθηκε τίποτα διαφορετικό από όλα όσα κατά καιρούς έχουν συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο για το μεταναστευτικό –προσφυγικό ενώ το μόνο διαφορετικό  στοιχείο ήταν η αλλαγή στους …προέδρους των χωριών.

«Από την Τετάρτη που ακούσαμε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι θα κλείσει η ΒΙΑΛ έχουμε  αρχίσει να ξαναχαμογελάμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Χαλκειούς Βασίλης Βίγκας.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του Πιτυούς Μιχάλης Φυτούσης ξεκαθάρισε ότι το χωριό δεν πρόκειται να δεχτεί μια κλειστή δομή διπλά του, τονίζοντας ότι όσο υπάρχουν ΜΚΟ το πρόβλημα του μεταναστευτικού δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ.

Η ….συνέχεια θα δοθεί σήμερα στην λαϊκή συνέλευση στο Πιτυός με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν καμιά δομή στην περιοχή τους.

 

Σχετικά Άρθρα

Ο Κώστας Μαρδάς, υπενθυμίζει όσα… «αγνοεί» το υπουργείο Εξωτερικών
Παρ, 17/01/2020 - 14:45

«Πριν φθάσει το ερευνητικό ή το γεωτρύπανο της Τουρκίας στην θεωρούμενη ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκτός από την ελληνική ακτοφυλακή, πρέπει να επιστρατεύσουμε και την... "ακτοφυλακή" των ελληνικών επιχειρημάτων, θυμίζοντας και στους Αμερικάνους και στη Γαλλία και στο Σάρατζ και στο Χαφτάρ ότι: Μας χρωστάνε!..
Μας χρωστάνε την απελευθέρωση από το καθεστώς του απεχθούς δικτάτορα Καντάφι, τον οποίο - βέβαια - εμείς οι προοδευτικοί θαυμάζαμε!..».

Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε  στην πρωινή εκπομπή  του ΣΚΑΪ, καλεσμένος του Δημήτρη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου,  ο Χιώτης δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς, σημειώνοντας πως την Τρίτη,  η νέα Συμφωνία για την επέκταση της Σούδας με τις τρείς νέες βάσεις σε Βόλο - Λάρισα- Αλεξανδρούπολη, που πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ δίχως ανταλλάγματα  για το Αιγαίο,  συζητείται στη Βουλή. Και συζητείται, επίσης δίχως  ρητή διαβεβαίωση του Τραμπ στον Μητσοτάκη για αποτροπή νέου Αττίλα στα νησιά...

Ο δημοσιογράφος- συγγραφέας τόνισε:

«Πρέπει να επικαλεστούμε ότι η Ελλάδα, επί Πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, για οκτώ ολόκληρους μήνες, από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2011, έδωσε τη βάση της Σούδας για τις επιχειρήσεις που  - για να είμαστε δίκαιοι - οδήγησαν στην σημερινή καταστροφή του κράτους  καθώς,  αεροπλάνα Μιράζ της Γαλλίας και Μιράζ του Κατάρ, βομβάρδιζαν επί δικαίων και αδίκων, με την υποστήριξη ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ που τους έδινε εικόνα στο πλαίσιο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων του ΟΗΕ. Και τελικά, ο Ομπάμα, για να σκοτώσει τον Καντάφι, σκότωσε 30.000 μαχητές αλλά και αμάχους…».

 Πρέπει, λοιπόν, να ζητήσουμε ανταλλάγματα έναντι της Τουρκίας- επέμενε ο Κώστας Μαρδάς, χωρίς όμως παραβλέπουμε ότι :
«Προσφέροντας βάσεις, είμαστε στο στόχο των ιρανικών πυραύλων, όπως προειδοποίησε ο Ιρανός πρέσβης στην Αθήνα με επιστολή του στην εφημερίδα "Καθημερινή", μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί από τον Τραμπ».

Ο συμπατριώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να απαντήσουμε στον Τσαβούσογλου  με τεκμηριωμένα στοιχεία για την ελληνικότητα των νησίδων που αμφισβητεί η Τουρκία, μεταξύ των οποίων και των Οινουσσών που απελευθέρωσε ο ελληνικός στρατός το 1912.

 (Σε αυριανή μας  ανάρτηση θα παραθέσουμε τα ιστορικά  του στοιχεία από τη βιβλιοθήκη Κοραή και το σχετικό βίντεο ).