Χίος, Δευτέρα 1 Ιουνίου

Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη

Δείτε το Βίντεο
Τετ, 08/04/2020 - 19:02

Με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας e-presence διεξάγεται για πρώτη φορά, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενταγμένη στα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοίο.

Σ’ αυτή συμμετέχει απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου βρίσκεται μόνο ο Πρόεδρος Παύλος Καλογεράκης, ενώ ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης βρίσκεται στο γραφείο του.

Δείτε το στο βίντεο παρακάτω.

 

8.00 μ.μ. 

Σε ιδιώτη θα δοθεί προκειμένου να συνεχίσει την λειτουργία του το cine κήπος, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση έμπαινε... μέσα.

«Από το 2017 το cine  Κήπος» μπαίνει 8500 με 9000 ευρώ μέσα κάθε χρόνο», ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από ερώτηση τόσο του Μανώλη Βουρνού όσο και του δημοτικού συμβούλου  Κυριάκου Φρεζούλη.

 Μάλιστα ο κ, Φρεζούλης, μέλος του ΔΣ της ΔΗΚΕΧ τόνισε ότι η παράταξη του  Συμμαχία Αξιών), σκοπεύει να προσφύγει κατά της απόφασης του ΔΣ της ΔΗΚΕΧ ζητώντας και από άλλους δημοτικούς  συμβούλους αν συμφωνούν με αυτό να τον ακολουθήσουν.

Πάντως ο Δήμαρχος Χίου ξεκαθάρισε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπεύθυνη για την λειτουργία του cine Κήπος είναι η ΔΗΚΕΧ η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Κάρμαντζης , διαθέτει και πρόεδρο και ΔΣ.

8.55 μ.μ. 

Υπεραμύνθηκε της απόφασης του για δημιουργία  Κλειστής δομής προσφύγων-μεταναστών ως χώρος απομόνωσης για την Χίο  και τα άλλα νησιά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Άσυλου Νότης Μηταράκης με παρέμβαση του στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

Ο υπουργός και βουλευτής Χίου τόνισε ότι οι επιλογές, λόγω του κορωνοϊού, των νεοαφιχθέντων προσφύγων –μεταναστών είναι περιορισμένες.

«Οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες-πρόσφυγες θα πρέπει ή να πάνε στην ΒΙΑΛ, ή στο Νοσοκομείο, ή στο Λιμάνι ή σε ένα κλειστό χώρο προκειμένου να είναι σε καραντίνα 14 ημερών όπως προβλέπεται αυτή την περίοδο λόγω του κορωνοίου», τόνισε ο Νότης Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι οι υγειονομικοί φορείς συμφωνούν με την τελευταία επιλογή.

Στην παρέμβαση του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο υπουργός μετανάστευσης αναφέρθηκε στα μετρά που έχουν ληφθεί το τελεύτηκα διάστημα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό  εμμένοντας στην άποψη του για τα κλειστά κέντρα εκτιμώντας ότι έτσι θα λυθούν αρκετά προβλήματα όπως αυτό της φύλαξης και μετακίνησης  των προσφύγων –μεταναστών κυρίως λόγω και των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό..

Παράλληλα απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν κυρίως από την παράταξη του Γιάννη Καραβασίλη σχετικά με την δημιουργία Αστυνομικού τμήματος στο Χαλκείος  αλλά και την χρήση πλωτών μέσων για την περίοδο της καραντίνας ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η δημιουργία Α.Τ στο Χαλκειός θα είναι σαν να μονιμοποιεί την υφισταμένη κατάσταση με την ΒΙΑΛ επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει η πρόθεση για κλείσιμο της, ενώ αναφορικά με τη χρήση πλωτών μέσων τόνισε ότι είναι μια επιλογή που δεν λύνει προβλήματα αλλά και οικονομικά ασύμφορη, κοστίζει 1.650.000 το μήνα, κυρίως με τις ελάχιστες αφίξεις που υπάρχουν. 

Τέλος ο Νότης Μηταράκης έκανε αναφορά στην έκτακτη χρηματοδοτήσει προς το Δήμο Χίου λέγοντας ότι ανέρχεται μέχρι στιγμής στο ποσό του 1.121.000 ευρώ .

9.28 μ.μ.

Απαντήσεις σε επικρίσεις που δέχτηκε  από τις αντιπολιτεύσεις  σχετικά με την δημιουργία Δομής απομόνωσης -  προσφύγων-μεταναστών έδωσε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου .

«Άλλο ο συνεχής μας αγώνας για το μεταναστευτικό και άλλο ο αγώνας για την δημόσια υγεία», ανέφερε ο Σταμάτης Κάρμαντζης τονίζοντας ότι εκτός από Δήμαρχος είναι και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου πολιτικής Προστασίας του Δήμου και οφείλει να παίρνει έγκαιρα αποφάσεις σε περιόδους κρίσης.

«Δεν μιλήσαμε για νέα δομή αλλά για ένα χώρο κλειστό, που θα πηγαίνουν οι νεοαφιχθέντες μετανάστες-πρόσφυγες ενόψει του κορωνοϊού », τόνισε ο δήμαρχος Χίου συμπληρώνοντας  ότι υπάρχει στο συγκεκριμένο σχεδιασμό και η σύμφωνη γνώμη του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης δέχθηκε τα «πυρά» των αντιπολιτεύσεων με τον ίδιο ωστόσο να τονίζει ότι δεν υπάρχει καμιά παρέκκλιση από την απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου για την μη δημιουργία νέας δομής.

«Αύριο το πρωί αν φτάσουν μετανάστες-πρόσφυγες όλοι με το δάκτυλο θα δείχνουν το δήμαρχο προκειμένου να βρει χώρο να πάνε για να είναι απομονωμένοι από τους υπολοίπους  οπλίτες», υπογράμμισε ο Σταμάτης Κάρμαντζης.

Τέλος ο Δήμαρχος Χίου τόνισε ότι με την λήξη  της περιόδου που πρέπει οι νεοαφιχθέντες να μπουν σε χώρο καραντίνας ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα ζητήσει το κλείσιμο της.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Π. Μπουγδάνος
Δευ, 01/06/2020 - 12:10

Ένα μήνα πριν λήξει η νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, μετά τον Εμπορικό Σύλλογο και την ΟΕΒΕ και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, θέτει το ζήτημα της θεσμοθέτησης του μέτρου σε μόνιμη βάση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να σταματήσει ο παραλογισμός με την επιβολή ΦΠΑ 24% στα μικρά νησιά, όπως οι Οινούσσες και τα Ψαρά και στην περίπτωσή τους να υπάρχει μηδενικός συντελεστής.

Αναλυτικά στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα αναφέρει τα παρακάτω:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας για το φλέγον θέμα της δραστικής μείωσης του Φ.Π.Α. στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Είναι γνωστό ότι η νησιωτική ιδιαιτερότητα, οι συνέπειες της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης αλλά και οι επιπτώσεις της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης λόγω πανδημίας έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα τις εύθραυστες οικονομίες των νησιών.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται η δραστική μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. με πάγια νομοθετική ρύθμιση ώστε να ανασάνουν οι τοπικές οικονομίας. Το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται διαρκώς σε 6μηνη ισχύ, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο.

Επιπλέον, αποτελεί, κατά την άποψή μου, απόλυτο παραλογισμό η εκτίναξη του Φ.Π.Α. στο 24%  στα πολύ μικρά νησιά του Αιγαίου (Οινούσσες και Ψαρά στην Περ/κή μας Ενότητα). Δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά η Πολιτεία να θεσπίζει ορθώς κίνητρα για την παραμονή των κατοίκων στα ακριτικά νησιά για εθνικούς λόγους κι από την άλλη η εξίσωση του Φ.Π.Α. με αυτόν της ηπειρωτικής χώρας να δημιουργεί δυσβάσταχτο κόστος για κατοίκους και επιχειρήσεις. Ειδικά για τα πολύ μικρά νησιά είναι εθνική αναγκαιότητα  ο μηδενισμός του Φ.Π.Α. ενώ το δημοσιονομικό κόστος θα είναι αμελητέο.

Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ, ότι αντιλαμβάνεστε το εύλογο των αιτημάτων μας, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία στρατευόμαστε όλοι για την επανεκκίνηση των τοπικών μας οικονομιών και παρακαλώ θερμά για την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς σας."