Χίος, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Συμβούλιο... ψηφισμάτων

Παρ, 18/10/2019 - 20:49

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν οριστεί οι διοικήσεις των Νομικών πρόσωπων και επιτρόπων του Δήμου Χίου, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλο Καλογεράκη, το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος.

Ο κ. Καλογεράκης απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκου Σκούφαλου τόνισε ότι η δημοτική αρχή περιμένει την νομοθετική  ρύθμιση και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του σώματος.

Στην ίδια συνεδρίαση Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης με θέμα της Υγεία, ζητώντας λύση στα  προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και στο ΕΚΑΒ.

Το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς σε προηγούμενη συνεδρίαση, με το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήγει στο συγκεκριμένο ψήφισμα, που θα αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο ζητώντας επίλυση των προβλημάτων υγείας στην Χίο.

Την ίδια ομόφωνη ανταπόκριση του σώματος δεν είχε το ψήφισμα της "Χιακής Συμπολιτείας" για την μη κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, καθώς ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε ότι από την στιγμή που δεν επηρεάζει την λειτουργία της δομής η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν έχει λόγο να την απορρίψει.

Διαφορετική άποψη είχαν οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις που ενέκριναν το ψήφισμα διαμαρτυρίας με 17 υπέρ έναντι 11 κατά.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

Είναι σαφές ότι η υγεία του λαού, πρέπει να είναι η δημόσια , καθολική και δωρεάν, πρώτα από όλα και πάνω από όλα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης, είναι ευθύνη που πρέπει στον ύψιστο βαθμό να παρέχεται από τα κρατικά όργανα.

Με τα μέτρα που νομοθετήθηκαν σταδιακά μεταφέρονται υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους, όσον αφορά τη χρηματοδότησης, στην Τοπική διοίκηση χωρίς όμως την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σπρώχνουν με αυτό τον τρόπο την τοπική διοίκηση να φορολογεί τους πολίτες επιβάλλοντας τέλη και φόρους.

Επιπλέον, είναι μέτρα που διαφοροποιούν ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας , ανάλογα με το αν ένας δήμος ή Περιφέρεια έχει πόρους ή όχι. Κατακερματίζεται δηλαδή ο ενιαίος χαρακτήρας που πρέπει να έχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας.

Το δημοτικό συμβούλιο Χίου :

Δεν ανεχεται άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες διαχρονικά «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνει ο καθένας μας, αλλά ως κόστος και εμπόρευμα.

Δεν ανέχεται ολόκληρο το νησί να είναι με ένα ασθενοφόρο στη βάρδια, η ΜΑΦ να κινδυνεύει με κλείσιμο, να λείπουν βασικές ειδικότητες και άλλες να είναι μονήρεις επειδή δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δεν ανέχεται να μην μπορεί κάποιος να κάνει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις ή να έχει την αναγκαία ιατρική φροντίδα και νοσηλεία λόγω ελλείψεων προσωπικού και μηχανημάτων ή να αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες εξετάσεις του ή να μετακινείται εκτός Χίου.

 

Βασικές προτεραιότητες για το δημοτικό Συμβούλιο Χίου αποτελούν:

· Το κέντρο Υγείας του Πυργίου που πρέπει να στελεχωθεί πλήρως μαζί με τα εποπτευόμενα αγροτικά Ιατρεία.

· Τα πολυιατρεία Βολισσού και Καρδαμύλων

· Το νοσοκομείο Χίου με τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό

· Το ΕΚΑΒ στη Χίο που δεν γίνεται αποδεκτό να λειτουργεί με μία βάρδια.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΦΟΡΕΑ:

 

· Άμεση χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις συγκεκριμένες ενέργειες , που αφορούν στην α/μια φροντίδα υγείας.

· Δημιουργία σύγχρονων κλινικών πλήρως στελεχωμένες με επιστημονικό, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

· Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ Χίου, έτσι ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον δυο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια .

· Άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη νοσηλευτική περίθαλψη.

 

· Διεκδίκηση προσλήψεων με τον αμεσότερο τρόπο για τη στελέχωση όλων των μονάδων, με βάση τις σημερινές ανάγκες.

· Μόνιμες προσλήψεις ιατρών και στο δήμο της Χίου για το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό και τις δομές του , Νομικό Πρόσωπο, δημοτικό ιατρείο κλπ.

· Παρεμβάσεις για Ψυχαργώ και ΚΕΦΙΑΠ , ώστε να λειτουργήσουν για το σκοπό που δημιουργήθηκαν. Επιτάχυνση διαδικασιών ανέγερσης του ειδικού σχολείου ώστε να απελευθερωθούν οι δομές.

 

· Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου). Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων!

· Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

· Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος Έλληνας ή πρόσφυγας και μετανάστης χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία

· Σε κάθε περίπτωση το ΔΣ Χίου προτίθεται να πάρει όλα τα αγωνιστικά μέτρα σε συνεργασία με τους φορείς της Χίου προκειμένου τα αυτονόητα να μην είναι αιτούμενα.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 12/12/2019 - 06:33

 

 Της Ναντίν Χαρδαλιά

 Με ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών και συναίνεση των 5 εκ των συνολικά 6 κομμάτων του Κοινοβουλίου, εγκρίθηκε - μετά από σχεδόν 45 χρόνια εκκρεμότητας - από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

 Ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών - Συναίνεσαν 5 από τα 6 κόμματα

 Παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση έκαναν την υπέρβαση, στηρίζοντας μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, το νομοσχέδιο επί της αρχής και των 24 σχετικών άρθρων - που ήταν και τα κρίσιμα για να καταστούν εφαρμοστέες οι ρυθμίσεις - οδηγώντας στην κατάρριψη κάθε προηγούμενου κοινοβουλευτικού ρεκόρ.

 Μυστήριο: Ποιος αιφνιδίασε (;) δηλώνοντας «Παρών» σε όλα

 Συγκεκριμένα επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί 296 ψηφισάντων, «ΝΑΙ» ψήφισαν 288 βουλευτές, «ΟΧΙ» 7 βουλευτές προφανώς του ΜέΡΑ25 που είχε δηλώσει επισήμως ότι θα το καταψηφίσει, ενώ μυστήριο αποτελεί το ένα μεμονωμένο «παρών» που δεν αναμενόταν βάσει των γραμμών που είχαν χαράξει τα κόμματα και αναζητείται προς ώρας σε ποιον ανήκει. 

 Στο άρθρο 4 η μοναδική διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ

 «Παρών» δήλωσε η αξιωματική αντιπολίτευση μόνο στο άρθρο 4 για τον τρόπο εγγραφής των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Το εν λόγω άρθρο έλαβε 206 «ΝΑΙ», 7 «ΟΧΙ» και 83 «Παρών».  

 Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίαζαν σίγουρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας και Κυριακή Μάλαμα, οι οποίοι με επιστολές τους εξέφραζαν πρόθεση ψήφου στη γραμμή του κόμματός τους, η οποία όμως δεν συνυπολογίστηκε στο τελικό αποτέλεσμα επειδή δεν ήταν σε επίσημη αποστολή της Βουλής. Εκ του αποτελέσματος εκτιμάται ότι στους απόντες ήταν και δύο βουλευτές του ΜέΡΑ25.

 255 «ΝΑΙ» στο νόμο Διαμαντοπούλου το 2011 το προηγούμενο ρεκόρ

Το προηγούμενο ρεκόρ ευρύτατης συναίνεσης και συγκεκριμένα υπερψήφισής του από τα ¾ της εθνικής αντιπροσωπείας, λαμβάνοντας 255 «ΝΑΙ», κατείχε ο λεγόμενος νόμος Διαμαντοπούλου για τις αλλαγές στη λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ μεταξύ των οποίων και για το πανεπιστημιακό άσυλο, τον Αύγουστο του 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε δεκτές αλλαγές που ζητούσε ο Αντώνης Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι έτσι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιτυγχάνοντας τη συναίνεση.  

Κ. Μητσοτάκης: Νίκη δημοκρατική & πρωτίστως εθνική η ψήφιση του νομοσχεδίου

Ως νίκη δημοκρατική, κοινοβουλευτική και πρωτίστως εθνική, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ψήφιση του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας μέσω παράφρασης του διανοητή Στέλιου Ράμφου ότι «περνάμε από τον περιορισμένο ελλαδισμό στον πραγματικό ελληνισμό των ανοιχτών οριζόντων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ιστορική στιγμή, δηλώνοντας υπερήφανος που το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης της ΝΔ και μάλιστα με διακομματική συναίνεση.

«Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι»

Παραδέχτηκε ότι το τελικό περιεχόμενο με τους περιορισμούς που θέτει δεν ήταν το ιδανικό, υπογραμμίζοντας όμως ότι η υποχώρηση ήταν αναγκαία για την επίτευξη της συνταγματικής επιταγής των τουλάχιστον 200 βουλευτών για την ισχύ του εφαρμοστικού νόμου και αναφερόμενος εμμέσως στην συνεχή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τόνισε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας.

«Η ψήφισή του σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία αποτελεί μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας κι αποφασιστικότητας. Είμαστε λίγοι οι Έλληνες για να είμαστε διχασμένοι και γι' αυτό επιλέγουμε να μην είμαστε διασκορπισμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Α. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοράει την εθνική κι όχι την κομματική φανέλα  - Βολές κατά της ΝΔ

 Να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως την πολιτική δύναμη που αντιμετώπισε τους απόδημους με στάση σεβασμού κι ευθύνης και να πείσει ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει τους Έλληνες του εξωτερικού με πελατειακά κριτήρια, επιχείρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας παρά το «ΝΑΙ» του κόμματός του σφοδρά βέλη κατά της κυβέρνησης.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση για τη ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων φορώντας όχι την κομματική φανέλα αλλά τα εθνικά χρώματα. Δεν έχετε πράξει το ίδιο και εσείς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εσείς, βλέπατε πάντα τους απόδημους Έλληνες ως ένα εν δυνάμει κομματικό εργαλείο. Το κομματικό κουστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό. Πάσχετε από το σύνδρομο του Ιανού. Παιχνίδια για εκλογική πελατεία και εν τέλει αποκλεισμός των αποδήμων από το εκλέγεσθε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

 Φ. Γεννηματά: «ΝΑΙ» παρά το φοβικό αποτέλεσμα για να γυρίσει σπίτι στην Ιθάκη ο Οδυσσέας

 Για εθνικό θέμα και αυτονόητο δικαίωμα των αποδήμων, το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν, έκανε λόγο η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου «κατώτερο και φοβικό» λόγω των κομματικών υστεροβουλιών και ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια και το κόμμα της λένε «ΝΑΙ» με γνώμονα το πραγματικό διακύβευμα.

 «Είναι όμως μια αρχή. Γι' αυτό παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις μας. Εμείς δίνουμε τη θετική μας ψήφο, γιατί έστω κι έτσι γίνεται το πρώτο βήμα για την κατεύθυνση που εμείς επιδιώκουμε. Μην εμποδίζετε τον Οδυσσέα να επιστρέψει στην Ιθάκη, δηλαδή στο σπίτι του», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ λέει ΝΑΙ αλλά δεν ξεπλένονται οι ευθύνες σας

 Το οριστικό «ΝΑΙ» του ΚΚΕ - που έπαιξε ρόλο ρυθμιστή -επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, επαναλαμβάνοντας ότι ο Περισσός προσήλθε στη συζήτηση χωρίς τακτικισμούς και «καρφώνοντας» άλλα κόμματα ότι «μετρούσαν κουκιά».

 Ο ίδιος επανέλαβε ότι η πρόταση του ΚΚΕ είχε διττό στόχο τη διευκόλυνση των ελλήνων του εξωτερικού και την αποφυγή αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος από ανθρώπους που μπορεί να έχουν ψυχικούς δεσμούς με τη χώρα αλλά όχι πραγματικούς ώστε να υποστούν και τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών και κατέληξε δηκτικά ότι το «ΝΑΙ» του ΚΚΕ «δεν ξεπλένει» τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη μετανάστευση των ελλήνων στο εξωτερικό ιδίως τα χρόνια της κρίσης.  

 Κ. Βελόπουλος: «Έκτρωμα» το νομοσχέδιο αλλά «ΝΑΙ» μπροστά στο μείζον

 «Το νομοσχέδιο είναι προϊόν προϊόν εκβιασμών και κομματικής συναλλαγής. Κατέληξε στο έκτρωμα που ψηφίζουμε», σημείωσε καυστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ξεκαθαρίζοντας, ότι ο κόμμα του θα το υπερψηφίσει θεωρώντας υπέρτερο το διακύβευμα.

Γ. Βαρουφάκης: «ΟΧΙ» γιατί είναι εμπαιγμός των αποδήμων

 Στο «ΟΧΙ» επέμεινε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Ο ίδιος πάντως αιτιολογώντας την αρνητική στάση του κόμματός του ως το μοναδικό που στάθηκε σταθερά απέναντι στο νομοσχέδιο, μέμφθηκε άπαντες ότι με το πλήθος των περιορισμών που τέθηκε τελικά εμπαίζονται οι έλληνες του εξωτερικού.

 Παρέθεσε, δε, ως παράδειγμα την εμβληματική προσωπικότητα του Γιώργου Μπίζου, του έλληνα δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος όπως υποστήριξε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα μπορεί να ψηφίσει από το Γιοχάνεσμπουργκ όπου ζει.

 «Εμείς δεν μετρήσαμε κουκιά. Είδαμε την ψήφο αποδήμων σαν ευκαιρία αποκατάστασης μιας αδικίας. Τελικά τα βρήκατε. Παντρέψατε την πολιτική σκοπιμότητα με την εμπάθεια για τους απόδημους και καταλήξατε στην υποκρισία και τον εμπαιγμό. Κι έτσι το ΜέΡΑ25 κόμμα που με ενθουσιασμό αγκάλιασε την ψήφο στους απόδημους θα είμαστε το κόμμα που θα καταψηφίσει για λόγους αρχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Τ. Θεοδωρικάκος: Σπουδαία πράξη εθνικής ενότητας η ψήφιση του νομοσχεδίου

 Προσκλητήριο υπερψήφισης του νομοσχεδίου ως μία σπουδαία πράξη εθνικής ενότητας εν μέσω των συνεχώς προκλήσεων της Άγκυρας, είχε απευθύνει νωρίτερα προς τις πολιτικές δυνάμεις ο Υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας πως παρά τις σαφείς ιδεολογικές διαφορές τους «όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τη στοιχειώδη εθνική ενότητα η συναίνεση είναι επιβεβλημένη και πράξη ευθύνης».

 Ο ίδιος απέκρουσε κατηγορηματικά αιτιάσεις περί αντιμετώπισης του ζητήματος από την κυβέρνηση με μικροκομματικούς και πελατειακούς όρους ή με συναλλαγή. Χαρακτήρισε το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται «συνταγματικά προβλεπόμενο και αυτονόητο», ενώ παραδέχτηκε ότι η λύση που δίνεται δεν είναι η ιδεώδης, επισημαίνοντας όμως ότι «είναι η μόνη ρεαλιστική που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά».

 «Ας ψηφίσουμε με δύναμη, θετικά κι αποφασιστικά αυτό το νομοσχέδιο. Ας το ψηφίσουμε ομόφωνα, στέλνοντας  ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στους Έλληνες σε όλη τη γη ότι τους αγκαλιάζουμε και κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Να απευθύνω ένα κάλεσμα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που είστε στο εξωτερικό. Είστε το ίδιο έλληνες με εμάς. Είμαστε και θα είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ. Είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα. Όπως κάνατε το χρέος σας στο παρελθόν θα το κάνετε και τώρα και θα συνδράμετε να πετύχει αυτή η ρύθμιση», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

 Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, είχε προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές ακόμα και την τελευταία στιγμή σήμερα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης.

 Παρά τους περιορισμούς που τέθηκαν, η επίτευξη ευρύτατης ιστορικής πλειοψηφίας στο νομοσχέδιο μετά από πολύμηνες εξαντλητικές διαβουλεύσεις, εκατέρωθεν συμβιβασμούς, διαφωνίες, ακόμα και έντονες αντιπαραθέσεις, συνιστά αναμφίβολα νίκη για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, αποκαθιστώντας και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

 Περίπου 340.000 απόδημοι θα ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους

 Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών οι Έλληνες του εξωτερικού που πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους από τον τόπο διαμονής τους από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ανέρχονται στις 340.000, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέοι κάτω των 30 ετών που μπορούν να ψηφίσουν απ' όπου βρίσκονται αν έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση συγγενής πρώτου βαθμού. 

Πηγή: skai.gr