Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Δημοτικό Συμβούλιο... ψηφισμάτων

Παρ, 18/10/2019 - 20:49

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν οριστεί οι διοικήσεις των Νομικών πρόσωπων και επιτρόπων του Δήμου Χίου, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλο Καλογεράκη, το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος.

Ο κ. Καλογεράκης απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκου Σκούφαλου τόνισε ότι η δημοτική αρχή περιμένει την νομοθετική  ρύθμιση και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του σώματος.

Στην ίδια συνεδρίαση Δημοτικό Συμβούλιο Χίου ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης με θέμα της Υγεία, ζητώντας λύση στα  προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και στο ΕΚΑΒ.

Το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς σε προηγούμενη συνεδρίαση, με το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήγει στο συγκεκριμένο ψήφισμα, που θα αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο ζητώντας επίλυση των προβλημάτων υγείας στην Χίο.

Την ίδια ομόφωνη ανταπόκριση του σώματος δεν είχε το ψήφισμα της "Χιακής Συμπολιτείας" για την μη κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, καθώς ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε ότι από την στιγμή που δεν επηρεάζει την λειτουργία της δομής η πρόθεση της Κυβέρνησης δεν έχει λόγο να την απορρίψει.

Διαφορετική άποψη είχαν οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις που ενέκριναν το ψήφισμα διαμαρτυρίας με 17 υπέρ έναντι 11 κατά.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΧΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

Είναι σαφές ότι η υγεία του λαού, πρέπει να είναι η δημόσια , καθολική και δωρεάν, πρώτα από όλα και πάνω από όλα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης, είναι ευθύνη που πρέπει στον ύψιστο βαθμό να παρέχεται από τα κρατικά όργανα.

Με τα μέτρα που νομοθετήθηκαν σταδιακά μεταφέρονται υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους, όσον αφορά τη χρηματοδότησης, στην Τοπική διοίκηση χωρίς όμως την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σπρώχνουν με αυτό τον τρόπο την τοπική διοίκηση να φορολογεί τους πολίτες επιβάλλοντας τέλη και φόρους.

Επιπλέον, είναι μέτρα που διαφοροποιούν ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας , ανάλογα με το αν ένας δήμος ή Περιφέρεια έχει πόρους ή όχι. Κατακερματίζεται δηλαδή ο ενιαίος χαρακτήρας που πρέπει να έχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας.

Το δημοτικό συμβούλιο Χίου :

Δεν ανεχεται άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες διαχρονικά «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνει ο καθένας μας, αλλά ως κόστος και εμπόρευμα.

Δεν ανέχεται ολόκληρο το νησί να είναι με ένα ασθενοφόρο στη βάρδια, η ΜΑΦ να κινδυνεύει με κλείσιμο, να λείπουν βασικές ειδικότητες και άλλες να είναι μονήρεις επειδή δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Δεν ανέχεται να μην μπορεί κάποιος να κάνει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις ή να έχει την αναγκαία ιατρική φροντίδα και νοσηλεία λόγω ελλείψεων προσωπικού και μηχανημάτων ή να αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες εξετάσεις του ή να μετακινείται εκτός Χίου.

 

Βασικές προτεραιότητες για το δημοτικό Συμβούλιο Χίου αποτελούν:

· Το κέντρο Υγείας του Πυργίου που πρέπει να στελεχωθεί πλήρως μαζί με τα εποπτευόμενα αγροτικά Ιατρεία.

· Τα πολυιατρεία Βολισσού και Καρδαμύλων

· Το νοσοκομείο Χίου με τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό

· Το ΕΚΑΒ στη Χίο που δεν γίνεται αποδεκτό να λειτουργεί με μία βάρδια.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟ ΦΟΡΕΑ:

 

· Άμεση χρηματοδότηση του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις συγκεκριμένες ενέργειες , που αφορούν στην α/μια φροντίδα υγείας.

· Δημιουργία σύγχρονων κλινικών πλήρως στελεχωμένες με επιστημονικό, ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

· Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του ΕΚΑΒ Χίου, έτσι ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον δυο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια .

· Άμεση αποπεράτωση των κτηριακών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε «μπλακ άουτ» τη νοσηλευτική περίθαλψη.

 

· Διεκδίκηση προσλήψεων με τον αμεσότερο τρόπο για τη στελέχωση όλων των μονάδων, με βάση τις σημερινές ανάγκες.

· Μόνιμες προσλήψεις ιατρών και στο δήμο της Χίου για το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό και τις δομές του , Νομικό Πρόσωπο, δημοτικό ιατρείο κλπ.

· Παρεμβάσεις για Ψυχαργώ και ΚΕΦΙΑΠ , ώστε να λειτουργήσουν για το σκοπό που δημιουργήθηκαν. Επιτάχυνση διαδικασιών ανέγερσης του ειδικού σχολείου ώστε να απελευθερωθούν οι δομές.

 

· Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου). Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων!

· Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

· Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος Έλληνας ή πρόσφυγας και μετανάστης χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία

· Σε κάθε περίπτωση το ΔΣ Χίου προτίθεται να πάρει όλα τα αγωνιστικά μέτρα σε συνεργασία με τους φορείς της Χίου προκειμένου τα αυτονόητα να μην είναι αιτούμενα.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΠΑΣ/ ΝΑΤ Χίου
Σάβ, 18/01/2020 - 09:02

Στην πολύχρονη θητεία μας στα πλοία, πάμπολλες ήταν φορές που αντιμετωπίσαμε φουρτούνες και πολλά άλλα προβλήματα εντός και εκτός πλοίου.

Τώρα ως απόμαχοι της θάλασσας τα τελευταία δέκα χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την λαίλαπα των μνημονίων, η οποία συνεχίζεται και με την τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ και έχει να κάνει με το ασφαλιστικό.

Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως πολλοί θεωρούν ή θέλουν να το αντιμετωπίζουμε. Οι συντάξεις αποτελούν τη μια πλευρά προστασίας και της αξιοπρεπούς ζωής, μετά την εργασία μας!

Αλλά πάνω από όλα βάζουμε το μέλλον των παιδιών και εγγονών μας στο ναυτονήσι μας, και για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να λείψουμε από την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22/01/2020 στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου) και έχει να κάνει με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, και αντιπροσωπεία του σωματείου να παραβρεθεί στην κινητοποίηση που θα γίνει την Πέμπτη 23/01/2020 στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο εσωτερικών

Η ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ ζητά:

Το άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ,  και να δημιουργηθεί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, καταγραφής και ταυτοποίησης μέχρι 500 άτομα..

Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από το νησί μας και μεταφορά τους στην ενδοχώρα, και από εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου, κ.λπ. και σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν

Να εξαφανισθούν από την Χίο οι ΜΚΟ που μόνο προβλήματα έχουν φέρει στο νησί.

Να αποζημιωθούν όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.

Ευχόμαστε να γίνει πράγματι πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου η ματαίωση των σχεδίων που η κυβέρνηση επιθυμεί να υλοποιήσει στον τόπο μας.

Καλούμε όλους τούς απόμαχους και εν ενεργεία Ναυτικούς με τίς οικογένειες τους να συμμετάσχουν δυναμικά στην συγκέντρωση

 

Με αγωνιστικούς Χαιρετισμούς

Το Δ.Σ ΠΕΣ/ΝΑΤ ΧΙΟΥ