Χίος, Τετάρτη 8 Απριλίου

Ε-mail... φαντάσματα... τηγανέλαια και χωροταξικό αλαλούμ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με την Λαγκάδα να... μετακομίζει στην συνεδρίαση
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 18/03/2019 - 21:58

Ένα e-mail, προς τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκάδας, που όμως, όπως ειπώθηκε, δεν διαβάστηκε ποτέ, οδήγησε σε μια πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και στην κάθοδο στους δρόμους δύο χωριών, της Συκιάδας και της Λαγκάδας.

Η γνωστή ιστορία με τη δημιουργία μονάδας καύσης ελαίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην είσοδο της Λαγκάδας, έχει ξεσηκώσει τις τελευταίες μέρες τους κατοίκους των δύο γειτονικών οικισμών, μεταφέροντας τη συζήτηση για την ακύρωση της άδειας που έχει παραχωρηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στον επενδυτή, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, το απόγευμα της Δευτέρας 18 Μαρτίου 2019.

Μετά από δυόμιση ώρες συζήτησης και με ασφυκτικά γεμάτο τον πρώτο όροφο του Δημαρχείου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να καταθέσει «αίτηση θεραπείας» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας να επανεξεταστεί η χορήγηση της αδειοδότησης, συνοδευόμενη και από τις αποφάσεις των δύο λαϊκών συνελεύσεων των χωριών, με στόχο την επανεξέταση της άδειας.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ειδοποιηθεί η Αστυνομία σε περίπτωση οικοδομικών εργασιών, αφού δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, ενώ θα εξεταστεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείαςμ καθώς και η προσφυγή κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζητήσης δεν έλειψαν στιγμές έντασης, με κατοίκους και αιρετούς να... ψάχνουν γιατί δεν ειδοποιήθηκε το Τοπικό Συμβούλιο και ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτό.

Αρκετές φορές οι τόνοι ανέβηκαν, η συζήτηση ξέφυγε από το θέμα, αλλά με ψύχραιμους χειρισμούς ο πρόεδρος του σώματος, Γιάννης Γεωργιάδης κατάφερε να ηρεμήσει την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί η διακοπή της συνεδρίασης.

Μια σημαντική παράμετρος κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Χίου, Μανώλη Βουρνού και αφορά την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, που μπορεί στην παρούσα φάση να μην απασχόλησε το σώμα και τους κατοίκους όμως, όπως επεσήμανε και ο Δήμαρχος, θα βοηθούσε στο να μην… ξεφυτρώνουν ξαφνικά επενδύσεις βιομηχανικού τύπου, σε τοποθεσίες που δεν ενδείκνυται.

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η τοποθέτηση και κατάθεση πρότασης του Δημοτικού Συμβούλου, Βασίλη Μυριαγκού που ζήτησε να προστεθεί στην απόφαση η φράση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι αντίθετο σε επενδύσεις, πρόταση που όμως δεν ψηφίστηκε από το σώμα και προκάλεσε την κατά πλειοψηφία τελική απόφαση.

Να σημειώσουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήταν παρόντες και οι δικηγόροι του επενδυτή, με τον Κώστα Παρθενίδη να αναφέρει ότι ο επενδυτής είναι νόμιμος και ανοικτός σε κάθε έλεγχο.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Επιστροφές όσων εισήλθαν στη χώρα το Μάρτιο και δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας
Τρί, 07/04/2020 - 19:12

Σε απάντηση δημοσιευμάτων, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα το Μάρτιο του 2020, μεταφέρθηκαν σε δυο νέες δομές φιλοξενίας, που δημιουργήθηκαν ταχύτατα για αυτό το σκοπό στην Μαλακάσα Ωρωπού και στη Σιντική Σερρών.

Μετά το πέρας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των υποθέσεων ατομικά, όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία και θα προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες απέλασης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Σημειώνεται ότι και οι δύο δομές θα παραμείνουν κλειστές, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ειδικά, για την δομή της Σιντικής πρόθεση είναι να παραχωρηθεί στην Ελληνική Αστυνομία με σκοπό την λειτουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Για την εύρυθμη λειτουργία των δομών, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκήρυξε χθες την πρόσληψη Διοικητή και είκοσι (20) θέσεις συμβασιούχων τρίμηνης διάρκειας ανά δομή (περισσότερες πληροφορίες στο www.firstreception.gov.gr). Για τις θέσεις των συμβασιούχων προτάσσονται οι μόνιμοι κάτοικοι των εν λόγω δήμων.