Χίος, Κυριακή 25 Αυγούστου

Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους νέους αγρότες και τη στροφή των ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή

Δευ, 22/04/2019 - 17:13
Ν. Μηταράκης

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Ν. Μηταράκης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες του νομού Χίου, του έτους 2014.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Προβλήματα με Νέους Αγρότες του ν. Χίου, έτους 2014».

Σύμφωνα με αρμόδιους γεωπόνους του νομού Χίου, έχει ανακύψει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα ενισχύσεων του ΥΠΑΑΤ κατά το έτος 2014. Οι Νέοι Αγρότες αυτοί, δέχθηκαν επιτόπιους ελέγχους κατά τα έτη 2015, 2016, 2017. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα αγροτεμάχια που είχαν δηλώσει βρίσκονται σε παραπλήσιες θέσεις από τις αρχικά δηλωθείσες. Αυτό οφείλεται σε λάθη στον εντοπισμό κατά την αρχική αίτηση για την Ενιαία Ενίσχυση έτους 2014, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια να μηδενίζονται. Η χρονιά αυτή (2014) ήταν πριν ακόμα οι Νέοι Αγρότες ξεκινήσουν να καλλιεργούν τα αγροτεμάχια, καθώς επρόκειτο για εκτάσεις που μόλις είχαν νοικιάσει και η δήλωσή τους γινόταν βάσει των στοιχείων που είχαν δώσει οι ιδιοκτήτες τους. Λόγω του μικρού μεγέθους του συνόλου σχεδόν των αγροτεμαχίων ήταν αρκετά δυσχερής ο ακριβής εντοπισμός τους.

Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με βάση την ενιαία δήλωση της προηγούμενης του ελέγχου χρονιάς. Μετά τον επιτόπιο έλεγχο, ναι μεν διορθώθηκαν τα χαρτογραφικά υπόβαθρα της τρέχουσας χρονιάς, αλλά δεν επιτρεπόταν η διόρθωση για την προηγούμενη. Ως αποτέλεσμα, στην εξατομίκευση, τα αγροτεμάχια αυτά να μηδενίζονται, οι Νέοι Αγρότες να φαίνεται ότι δεν πληρούν τους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου του προγράμματος και να απεντάσσονται από το πρόγραμμα ενισχύσεων.

Επειδή:

Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους νέους αγρότες και τη στροφή των ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή:

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και να αποφευχθεί η απένταξη των νέων αγροτών της Χίου για το πρόβλημα το οποίο περιγράφεται παραπάνω (μη ακριβής δήλωση αγροτεμαχίων, για λόγους πέρα από τον έλεγχο των δικαιούχων της ενίσχυσης);

2. Έχει προκύψει ανάλογο πρόβλημα με νέους αγρότες σε άλλες περιοχές της χώρας; Αν ναι πόσο διευρυμένο είναι το πρόβλημα; Είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να προχωρήσει σε μια γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος;

Ο ερωτών βουλευτής,

Νότης Μηταράκης

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Χίου
Κυρ, 25/08/2019 - 09:42

Πέρασαν τρία χρόνια από τη φονική φωτιά στο νησί μας, που πέρασε μέσα από το χωριό της Σιδηρούντας αφήνοντας πίσω μια νεκρή γυναίκα,  τραυματίες και υλικές καταστροφές. Σ’ αυτά τα τρία χρόνια τι έχει γίνει για τους πληγέντες, για την ουσιαστική αποκατάσταση του φυσικού πλούτου, για την απόδοση ευθυνών; Μόλις αυτές τις μέρες, ορίστηκε πραγματογνώμονας!

          Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, με το ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να μιλά υποκριτικά και για «επιχειρηματικά συμφέροντα». Στην Ελλάδα όμως ήταν και παραμένουν οπαδοί της θεωρίας άλλοτε του «στρατηγού άνεμου», άλλοτε της «κλιματικής αλλαγής», άλλοτε της «ξηρασίας» και άλλοτε της «παράνοιας» κάποιων εμπρηστών για τεράστιες καταστροφές όπως αυτές στο Μάτι, στην Πελοπόνησσο, στην Εύβοια φέτος.

          Η ΤΟ Χίου του ΚΚΕ συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Σιδηρούντας για την απονομή δικαιοσύνης για το έγκλημα της 26ης Αυγούστου 2016, την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των κατοίκων στο 100%.

          Χρειάζεται να αναπτυχθεί ο αγώνας για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, περιουσίας, του φυσικού πλούτου μέσα από μέτρα και έργα πρόληψης, κόντρα στη λογική του «κόστους – οφέλους» της ΕΕ. Έτσι ώστε να σταματήσουμε να πνιγόμαστε το χειμώνα και να καιγόμαστε το καλοκαίρι. 

Χίος 25/8/2019