ΕΚΑΒ Χίου - Θα δίνατε 3 ευρώ για να σώσετε μια ζωή;

Άρθρο του Χρήστου Παπαχρήστου
Τρί, 10/01/2023 - 06:18
Παρά τη έγκαιρη μεταφορά ο 58χρονος κατέληξε

Αγαπητοί φίλοι, χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει ωστόσο, παρά την ευσυνειδησία του προσωπικού, η προβληματική λειτουργία του ΕΚΑΒ Χίου παραμένει εξαιτίας της χρόνιας τραγικής υποστελέχωσης ενός τόσο κρίσιμου τομέα κι αυτό παρά τις εκάστοτε πολιτικές εξαγγελίες και υποσχέσεις που μένουν γράμμα κενό

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: συμπολίτες μας που χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα πεθαίνουν αβοήθητοι περιμένοντας μάταια την έλευση του μοναδικού ασθενοφόρου που εξυπηρετεί όλο το νησί (περιστατικό στο Βασιλεώνοικο, στα Καρδάμυλα κ.α.) ενώ άλλοι ασθενείς φορτώνονται σε Ι.Χ. και ενίοτε σε καρότσες για να οδηγηθούν στο νοσοκομείο πριν να είναι αργά. Kι όλα αυτά απλά επιτείνουν ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας που προστίθεται στα υπόλοιπα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των νησιωτών.

Στη Χίο η κατάσταση θα ήταν αρκούντως ικανοποιητική στην περίπτωση που το ΕΚΑΒ θα έβγαζε δύο τουλάχιστον ασθενοφόρα ανά βάρδια ολόκληρο το 24ώρο. Ωστόσο, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του ΕΚΑΒ Χίου, για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος απαιτούνται 11 επιπλέον προσλήψεις. Αν λάβουμε υπόψη την πρόσφατη αναγγελία πρόσληψης 3 επικουρικών διασωστών για το ΕΚΑΒ Χίου (Νοέμβριος 2022), αυτή τη στιγμή λοιπόν απαιτείται η πρόσληψη 8 ακόμα διασωστών.

Γιατί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας δεν επιλύει το πρόβλημα προβαίνοντας στις απαραίτητες προσλήψεις;

Το ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια δεν είναι μια κακοτυχία ή πρωτοτυπία της Χίου αλλά δυστυχώς ο κανόνας σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Όσο κι αν μας πονάει το να το παραδεχτούμε, η πραγματικότητα είναι πως σε 55 από τις 74 (!!) περιφερειακές ενότητες μιας ευρωπαϊκής χώρας εν έτει 2023 (για παράδειγμα σε Φλώρινα, Καστοριά, Κω, Σάμο, Σαντορίνη, Πάρο, Τήνο, Μύκονο κ.α.) βγαίνει όπως και στη Χίο μόνο ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια. Στην Αττική με τα 3.800.000 πληθυσμό, για ολόκληρη τη νυχτερινή βάρδια κυκλοφορούν μονάχα 30 οχήματα (28 ασθενοφόρα και 2 κινητές μονάδες) δηλαδή ένα όχημα διαθέσιμο ανά 127.000 κατοίκους! Ενώ σε ένα πολύ επείγον περιστατικό όπως π.χ. ένα σοβαρό τροχαίο μπορεί να χρειαστεί έως και μισή ώρα μόνο και μόνο για να προσεγγίσει το ασθενοφόρο το περιστατικό! (Πηγή : Καθημερινή 31.10.2022)

Ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Τα παραπάνω δεν γράφονται για να υποστηρίξω πως πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι με την κατάσταση του ΕΚΑΒ Χίου. Κάθε άλλο, καθώς η κατάσταση είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Μήπως όμως είναι ουτοπικό να πιστεύουμε πως το υπουργείο Υγείας θα επιλύσει το πρόβλημα του ΕΚΑΒ Χίου περισσότερο από ότι θα το επιλύσει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας; Πρόβλημα που όπως είδαμε αφορά ακόμα και τα μεγάλα αστικά κέντρα και μερικούς από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και μάλιστα με οξύτερο τρόπο;

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με τις δικές μας δυνάμεις;

Προτείνω επί τούτου την επιβολή ενός οριζόντιου ειδικού δημοτικού τέλους της τάξεως των 3 ευρώ/έτος ανά κάτοικο από το Δήμο Χίου σε όλους τους δημότες υπέρ του ΕΚΑΒ Χίου. Με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 150.000 ευρώ από το Δήμο Χίου (3 ευρώ/χρόνο Χ 50.000 δημότες) και στη συνέχεια θα γίνεται ισόποση ετήσια δωρεά προς το ΕΚΑΒ Χίου. Κι έτσι θα καλύπτεται ετησίως το μισθολογικό κόστος των 8 επιπλέον διασωστών που απαιτούνται ώστε το νησί να καλύπτεται όλο το χρόνο κι όλο το 24ωρο με τουλάχιστον 2 ασθενοφόρα ανά βάρδια.

Μα είναι δουλειά του Δήμου να ασχοληθεί και με το ΕΚΑΒ;

Η νομοθεσία επιτρέπει στους Δήμους την επιβολή ειδικών δημοτικών τελών για συγκεκριμένους σκοπούς. Ενώ είναι γνωστό πως ο Δήμος Χίου επιχορηγεί ήδη σε ετήσια βάση με αρκετές χιλιάδες ευρώ αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία διότι θεωρεί πως οι δράσεις τους συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος Χίου θα γίνεται απλά χορηγός του ΕΚΑΒ Χίου.

Μα δεν πληρώνουμε ήδη φόρους για να έχουμε ασθενοφόρα γιατί να ξαναπληρώσουμε;

Όσο θα περιμένουμε την επίλυση του προβλήματος από ένα κράτος που αδυνατεί ή κωφεύει ή και τα δύο, τόσο θα συνεχίσουμε να πεθαίνουμε αβοήθητοι. Ενώ με ετήσιο ατομικό κόστος λιγότερο από όσο κοστίζει ένας καφές ή ένα σουβλάκι, θα μπορούμε από αύριο να κοιμόμαστε ήσυχοι πως τη μια ή δύο φορές στη ζωή μας που θα χρειαστούμε επειγόντως ασθενοφόρο αυτό το ασθενοφόρο θα υπάρχει…

 

Χρήστος Παπαχρήστου - 09.01.2023

Σχετικά Άρθρα