Έκκληση Μητροπολίτη και Δημάρχου Χίου

Βοήθεια στους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία
Τετ, 08/02/2023 - 06:51

Ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης καλεί τους δημότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του Δήμου Χίου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ειδικότερα, γίνεται γνωστό ότι έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει για τις επόμενες τρεις ημέρες η άμεση συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης (όπως κουβέρτες, παπλώματα, σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό), τα οποία μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου θα αποσταλούν προς τις δύο αυτές χώρες.

Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει:

• Στο Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Χίου, Φλοίσκου 7, Ευαγγελίστρια, τηλ. επικοινωνίας: 22713-51750-51,

• Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Χίου, Νικολάου Ζορμπά- Περιφερειακός Καστρομηνά, τηλ. Επικοινωνίας: 22713-50733,

• Κεντρικό Δημαρχείο, Δημοκρατίας 2, τηλ: 22713-50803.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ απευθύνει και ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ με το παρακάτω μήνυμα: 

"Ἡ Ορθόδοξος Χριστιανική Πίστις διδάσκει τόν Τριαδικόν Θεόν, τόν Μόνον Ἀληθινόν Θεόν, ὁ Ὁποῖος “ἐποίησεν πᾶν γένος ἀνθρώπων ἐξ ἑνός αἵματος”. Eἰς τό πλαίσιον αὐτῆς τῆς θεολογικῆς διδασκαλίας τῆς Ἐκκλησίας μας ἡ Ἱερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρῶν  καί Οἰνουσσῶν θά συγκεντρώνῃ εἰς τήν Ἱματιοθήκην τῆς Ἀγάπης (Ἱ. Μονή Ἁγ. Στεφάνου) κλινοσκεπάσματα καί προσόψια (πετσέτες) προκειμένου νά ἀποσταλοῦν πρός τά πλάσματα τοῦ Θεοῦ, τούς ἀνθρώπους εἰς τήν Τουρκίαν καί τήν Συρίαν, τούς πληγέντας ἀπό τόν φοβερόν σεισμόν.

Παρακαλοῦμεν τόν πιστόν λαόν τῆς Χίου νά ἐπιδείξῃ τό μεγαλεῖον τῆς καρδίας του καί νά ἀνταποκριθῇ εἰς αὐτήν τήν διακονίαν τῆς Ἐκκλησίας μας."

Συγκέντρωση πραγμάτων και στα γήπεδα

Από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ανακοινώθηκαν τα εξής: 

"Με αγωνία παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα τις δραματικές ώρες που περνάνε οι άνθρωποι των περιοχών που έπληξε καίρια ο τρομακτικός σεισμός στη Νοτιοανατολική Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία.

Τέτοιες τραγωδίες επιτάσσουν κάθε δυνατή αρωγή από παντού και η ΕΟΚ προτρέπει όλο το ελληνικό μπάσκετ να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε όλα τα γήπεδα που θα διεξαχθούν αγώνες των εθνικών και τοπικών πρωταθλημάτων το Σάββατο και Κυριακή (11 και 12 Φεβρουαρίου), θα υπάρχει σημείο παράδοσης και συλλογής κάθε είδους που μπορεί να φανεί χρήσιμο προς τους πληγέντες (κλινοσκεπάσματα, sleeping bag και τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως γάλα σκόνη, κονσέρβες κ.λπ.).

Υπεύθυνος εκ μέρος του γηπεδούχου σωματείου σε συνεργασία με το προσωπικό των γηπέδων θα μεριμνήσουν ώστε να συλλεχθούν και να αποθηκευθούν τα συλλεχθέντα τρόφιμα και αγαθά.

Η μεταφορά των συλλεχθέντων ειδών θα γίνει σε συνεργασία με τα κατα τόπους τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πληρέστερες οδηγίες θα σας σταλούν άμεσα."

Πρωτοβουλία από την ΕΛΜΕ

Ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς, πολλούς περισσότερους τραυματίες , χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια άστεγους και δημιουργεί συνθήκες ακραίας ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ΕΛΜΕ Χίου, όπως σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος έτσι και τώρα, ξεκινά καμπάνια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης τα οποία θα προωθήσει προς τους πληγέντες λαούς (της Τουρκίας, της Συρίας κ.α.).

Συγκεντρώνουμε:

Α. Είδη ρουχισμού

• Υπνόσακους (καινούργιους ή σε άριστη κατάσταση)

• Κουβέρτες σε άριστη κατάσταση

• Μπουφάν (καινούργια ή σε άριστη κατάσταση )

Β. Είδη προσωπικής υγιεινής

• Πάνες, Μωρομάντιλα, Σερβιέτες

Γ. Είδη διατροφής

• Ρύζι

• Όσπρια: Φακές & Ρεβίθια

• Πλιγούρι

• Μπισκότα

• Γάλατα όλων των ειδών (βρεφικά, παιδικά, εβαπορέ)

Η συγκέντρωση του υλικού σε πρώτη φάση θα γίνει σε κάθε σχολική μονάδα. Με την ολοκλήρωσή της επικοινωνείτε με το  ΔΣ της ΕΛΜΕ στο κιν. τηλ. 6972228114.

 

Σχετικά Άρθρα