Συζήτηση στο Αντίβαρο για τη δημόσια υγεία

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου
Πέμ, 05/02/2026 - 11:32

Συζήτηση για τη σημασία της προάσπισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του δημόσιου χαρακτήρα του,   με καλεσμένους τους γιατρούς Ηλία Θεοδωρόπουλο, Ολγα Κοσμοπούλου και Θοδωρή Σδούκο, διοργανώνει το προσεχές Σάββατο 7/2/2026 , στις 7 μ.μ. ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο .

 

Όπως σημειώνει στο κάλεσμά του «τα τελευταία χρόνια ζούμε – βιώνουμε καθημερινά – την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μπροστά στα μάτια μας την υποβάθμιση όλου του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης: δέκα χιλιάδες λιγότεροι εργαζόμενοι από το 2019 έως σήμερα, υπέρογκη αύξηση της γραφειοκρατίας, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, εκατομμύρια ευρώ δίνονται «δώρο» σε ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, 30.000 γιατροί και νοσηλευτές έχουν φύγει στο εξωτερικό, γιατί τα εξοντωτικά ωράρια, οι απανωτές εφημερίες, οι μισθοί πείνας, οι παραμελημένες υποδομές διώχνουν το εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό εκτός χώρας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορεί το ΕΣΥ να σωθεί και πώς;

Αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει να προσεγγίσει η συζήτηση που διοργανώνει ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο το προσεχές Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα.

Το «κουβάρι» θα ξετυλίξουν με τις παρεμβάσεις τους:

- ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος, Γενικός Ιατρός και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πυργίου,
 

- η Ολγα Κοσμοπούλου, ειδική παθολόγος - λοιμωξιολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.Π (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (Ε.Ι.Ν.Α.Π.) και
 

- ο Θοδωρής Σδούκος, γενικός ιατρός και μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης.

 

Και μια υποσημείωση: Είχαμε προγραμματίσει καιρό τώρα αυτή τη σημαντική συζήτηση. Μεσολάβησε η τραγωδία με τους 15 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, με τα σοβαρά ερωτήματα για το τι ακριβώς έκανε το λιμενικό και γιατί, να παραμένουν αναπάντητα.

 

Με αφορμή το πολύνεκρο γεγονός, όμως, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η αυτοθυσία και η προσήλωση στο καθήκον που επέδειξαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χίου, γιατροί και νοσηλευτές, που έδωσαν τιτάνια μάχη για να περιθάλψουν τους δεκάδες τραυματίες. Είναι οι ίδιοι που κρατάνε καθημερινά όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας παρά τις αντιξόοτητες.»

Σχετικά Άρθρα