Χίος, Τρίτη 31 Μαρτίου

ΕΛΕΟΣ! Μην πιάνεστε κορωνο... κορόϊδα με τις μαϊμού μάσκες

Άλλη μια ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ελπίζουμε όχι στον... βρόντο
Πέμ, 26/03/2020 - 18:08

Σε τελική ανάλυση όταν κάποιος τον τρώει η χούφτα του να χάσει λεφτά κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει.

Ακολουθεί άλλη μια ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Το τελευταίο διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιέρχονται καταγγελίες πολιτών και ενημερώσεις από την Interpol και τη Europol για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακών απατών, από δράστες που εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών εξαιτίας του κορωνοϊού (COVID–19), επιχειρούν να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Συγκεκριμένα, οι δράστες επιχειρούν να εξαπατήσουν τα θύματά τους με τις ακόλουθες μεθοδολογίες – τρόπους δράσης:

· Απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ., που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.α.)

Οι δράστες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ. υλικά και δημιουργούν απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσποιούμενοι ότι πωλούν τα συγκεκριμένα είδη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, προκειμένου να γίνονται πειστικοί.

Ακολούθως, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού, πλην όμως οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ και οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία, ενώ οι απατηλές ιστοσελίδες ή πλατφόρμες απενεργοποιούνται.

· Απάτες με τη μέθοδο ηλεκτρονικού ψαρέματος (Phishing):

Οι δράστες αποστέλλουν απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα δήθεν από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές και περιέχουν είτε συνδέσμους (links), είτε συνημμένα αρχεία, με υποτιθέμενες χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τη διάδοση του ιού.

Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν είτε να υποκλέψουν διαπιστευτήρια εισόδου των χρηστών (λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.α.) είτε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο υπολογιστικό σύστημα των παραληπτών και να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

· Τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα της μόλυνσης συγγενικών προσώπων από τον κορωνοϊό (COVID-19):

Οι δράστες καλούν τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες, συνήθως ηλικιωμένους και προσποιούμενοι συγγενικά τους πρόσωπα δηλώνουν ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές, διότι μολύνθηκαν από τον ιό. Οι δράστες για να γίνουν πιο πειστικοί πραγματοποιούν και επιπλέον κλήσεις,  προσποιούμενοι ιατρούς ή διευθυντές των νοσοκομείων ή κλινικών, για την επιβεβαίωση της περίθαλψης.

Με το τρόπο αυτό οι δράστες προσπαθούν να πείσουν τα θύματά τους να πληρώσουν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μέσω εμβάσματος ή παραδίδοντας μετρητά σε άτομα που προσποιούνται εκπροσώπους της υποτιθέμενης κλινικής και εμφανίζονται στην οικία τους.

Επιπλέον, η Διεύθυνση Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχθηκε καταγγελίες σχετικά με ψευδείς ειδήσεις (fakenews), που δημοσιεύονται και αναπαράγονται στο διαδίκτυο, οι οποίες αφορούν είτε γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας για το θέμα του κορωνοϊού, είτε προτεινόμενες θεραπείες, προϊόντα και σκευάσματα για την αντιμετώπισή του, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ανά περίπτωση σχηματίζονται σχετικές δικογραφίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:

· Μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία που λαμβάνετε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

· Να αναβαθμίζετε και να ενημερώνετε το λογισμικό τεχνικής ασφαλείας.

· Να πραγματοποιείτε αγορές μόνο από αξιόπιστους πωλητές-ηλεκτρονικά καταστήματα και να ελέγχετε τις κριτικές των πελατών τους.

· Μην ανταποκρίνεστε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις.

· Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν εντοπίζετε στο διαδίκτυο προς πώληση, προϊόντα που φαίνεται να έχουν εξαντληθεί στην αγορά.

· Αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, διατηρείστε επιφυλάξεις γιατί μάλλον δεν είναι πραγματική.

· Να ενημερώνεστε από έγκυρες και επίσημες πηγές και μη μοιράζεστε ειδήσεις και δημοσιεύσεις που δεν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

· Μην κάνετε δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις χωρίς να ελέγχετε τη γνησιότητα και αξιοπιστία τους.

· Απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

 

Παρακαλούνται οι πολίτες για όλες τις ως άνω περιπτώσεις να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

· Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

· Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)

· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

· Μέσω twitter: @CyberAlertGR

· Τηλεφωνικά: 11188

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 31/03/2020 - 13:17

“Σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, καθώς και σε ατομικά μέτρα προστασίας», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου και αναρωτιέται πότε το υγειονομικό υλικό που αναμένεται από την Κίνα, και εξαγγέλλει η Κυβέρνηση θα φτάσει και στη Χίο. Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, τη 2η ΥΠΕ και τη Δ/τρια του Νοσοκομείου αναλυτικά αναφέρει τα παρακάτω:

"Το σύστημα της δημόσιας υγεία της χώρας μας αυτές τις μέρες που διανύουμε βρίσκεται σε περίοδο σκληρής δοκιμασίας, αφού καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά χρόνιων προβλημάτων τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο με αφορμή την πανδημία. Τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται είναι πολλά και σε πολλές κατευθύνσεις. Ο περιορισμός των μετακινήσεων και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό είναι μεν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο σε καμία περίπτωση η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική και να θεωρηθεί υπεύθυνος ο ασθενής, για την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας, για άλλη μια φορά καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, καθώς και σε ατομικά μέτρα προστασίας!

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, ενώ οι ανακοινωθείσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού θα καλύψουν προσωρινά ένα μικρό μόνο μέρος των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων.

Οι 11 επικουρικοί εργαζόμενοι που θα αναλάβουν υπηρεσία στο Νοσοκομείο μας είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστεί κανείς τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εξαιτίας της επί σειρά ετών υποστελέχωσης και απαξίωσης που έχει βιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων!

Να επισημάνουμε ότι από το 2018 μέχρι και σήμερα 2020, δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, ενώ οι 2.000 προσλήψεις τις οποίες έχουν εξαγγείλει από τον Ιούλιο, όπου δεν υπήρχαν οι ανάγκες της πανδημίας, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Και εύλογα αναρωτιόμαστε, γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό και επιμένει με τους επικουρικούς, οι οποίοι μέχρι να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία, θα φτάσει η ώρα να φύγουν;

Είναι απαράδεκτο σήμερα να γίνεται έκκληση για εθελοντές στα Νοσοκομεία μας, όταν έχουμε χιλιάδες επιστήμονες και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι μακροχρόνια άνεργοι και εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα μας αναζητώντας εργασία σε χώρες του εξωτερικού!

Σοβαρότατες είναι και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε μέσα ατομικής προστασίας. Οι προστατευτικές μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο» ενώ οι συνάδελφοι «καλούνται» να χρησιμοποιούν την καθεμία έως και πέντε ημέρες. Η μάσκα μιας χρήσης φοριέται για ώρες, ακόμα και για μια ολόκληρη βάρδια. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα είμαστε στην αρχή της πανδημίας με ένα μόλις πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα! 

Από την άλλη οι καθημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις κάνουν λόγο για παραλαβή τόνων υγειονομικού υλικού από την Κίνα και άλλες χώρες του εξωτερικού, ωστόσο εύλογα αναρωτιόμαστε πότε αυτό το πολύτιμο υλικό θα διατεθεί σε εμάς;

Η πρόσφατη απαράδεκτη οδηγία του ΕΟΔΥ, αποτελεί ομολογία των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφού φτάνει στο σημείο να προτείνει αντί γαντιών, την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και τη χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή!

Σοβαρό κίνδυνο για εργαζόμενους και ασθενείς εγκυμονούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων της εξέτασης για κορωνοϊό, λόγω της διενέργειας της εξέτασης σε ελάχιστα δημόσια εργαστήρια, καθυστέρηση η οποία στην περίπτωση των Νησιών του Αιγαίου είναι μεγαλύτερη εξαιτίας των μεγάλων θαλάσσιων αποστάσεων από τα αστικά κέντρα,  με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και σε σπατάλη πολύτιμου υγειονομικού υλικού υψηλής προστασίας!       

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης! Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, ωστόσο τόσο η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη αρνείται πεισματικά να εντάξει τους εργαζόμενους του ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ενώ διατηρεί πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος!

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον κορονωϊό αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, πόσο μακριά από τις ανάγκες του λαού είναι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Πρόληψης, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας.

Αποδεικνύεται, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας και η προστασία της, καθώς και η ασφάλεια των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Οι μονόπλευρες εκκλήσεις των κυβερνητικών παραγόντων για «ατομική ευθύνη» δεν μπορούν να κρύψουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας!

Φτάνει πια με τα τηλεοπτικά παιχνίδια κύριε Υπουργέ!

Εμείς οι υγειονομικοί ακόμα και να το θέλαμε δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε σπίτι.

Σταματήστε να μας αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμους και πράξτε έστω και για μια φορά το αυτονόητο!

Θωρακίστε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Χίου με το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό προστασίας.

Απαιτούμε:

Ø Να εξασφαλιστεί άμεσα ο απαιτούμενος εξοπλισμός και όλα τα αναγκαία υλικά μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και ο συνεχής εφοδιασμός του Νοσοκομείου της Χίου".

Ø Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικού κ.λπ). Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ø Ένταξη όλων των εργαζομένων του ΕΣΥ στα ΒΑΕ.

Ø Να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό η ΠΦΥ, της οποίας ο ρόλος θα πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά  στην αντιμετώπιση της πανδημίας!