Χίος, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου

Έμμεση παραδοχή Μουζάλα ότι τα νησιά λειτουργούν ως φυσικοί "φράχτες" για τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές

Στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής - "Άδεισμα" διά ερωτημάτων, της Κυβερνητικής πολιτικής από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη, κραυγή αγωνίας από τους Δημάρχους
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 02/11/2017 - 16:48

Αποκαλυπτική είναι η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι, για τη Διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στα νησιά, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, εκτός από τις πάγιες θέσεις του να παραδέχεται ότι τα νησιά λειτουργούν ως φυσικοί φράχτες για να μην πλημμυρίσει η Ελλάδα με πρόσφυγες.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ροών σε σχέση με το 2015 ακόμη και κατά 98% και προκάλεσε τους Δημάρχους των 5 νησιών, όπως και την αντιπολίτευση  “ να δώσουμε”, όπως είπε, «την καλύτερη λύση μέσα στην πραγματικότητα, όχι στην προσευχή μας...»

«Τις τελευταίες 15 ημέρες του Οκτώβρη μεταφέραμε από τα νησιά στην ενδοχώρα1.360 και ήρθαν 1.610 . Αν περάσουμε σε απόψεις “μεταφέρτε τους στην ενδοχώρα” τα νησιά μέσα σε ένα μήνα θα είναι στο 2015 κι αυτό η χώρα μας δεν το θέλει.», ανέφερε  ο Γιάννης Μουζάλας και κατέληξε:

«Η χώρα μας από αυτό που κινδυνεύει, όχι γιατί είμαστε καλοί ή κακοί άνθρωποι αλλά γιατί αντικειμενικά όλα τα πράγματα έχουν ένα ταβάνι– σε άλλους αρέσει άμα το λέω σε άλλους όχι, μέσα σας όμως το ξέρετε. Δεν μπορώ μέσα σε ένα 4άρι, που είναι η χώρα μου, να βάλω 100 ανθρώπους. Ένα 4άρι είναι για  20 – 30, άμα στριμωχτούμε. 100 δε γίνεται. Θα πεθάνουμε όλοι εκεί μέσα.»

Αναλύοντας το σχέδιο για τα νησιά, ο υπουργός εξήγησε ότι η αποσυμφόρηση στα κέντρα θα γίνει με τη διεύρυνση της χωρητικότητάς τους  και την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υπηρεσιών Ασύλου, ενώ για τις επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, σημείωσε ότι κατά 80% καθυστερούν λόγω νομικών ζητημάτων.

Οι αναφορές του Υπουργού, ο οποίος μετά την τοποθέτησή του, που ακολούθησε αυτής των πέντε Δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, έφυγε για ανειλημμένη υποχρέωση, υποσχόμενος ότι θα επιστρέψει.... ακολούθησε η τοποθέτηση Βουλευτών με τον Χιώτη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, «να αδειάζει» την Κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό:

«Αυτή η τακτική της έμμεσης αποτροπής – εγώ έτσι το κατάλαβα- δημιουργεί ζητήματα και τοπικά στο νησί μας και ζητήματα αν αυτή είναι συμβατή με τις αξίες τις οποίες  υπηρετούμε ως πολιτικά πρόσωπα, ως πολιτικοί φορείς και αν μπορούμε αυτές τις τακτικές να τις υπηρεσπιστούμε στις τοπικές κοινωνίες».

Προηγουμένως ο ίδιος είχε θέσει το ερώτημα αν η στρατηγική που ακολουθείται από την Κυβέρνηση στο προσφυγικό είναι συγκροτημένη ή σέρνεται πίσω από καταστάσεις και προσπαθεί να αντιμετωπίσει περιστασιακά κάποια ζητήματα.

Τα προβλήματα, που υπάρχουν στα νησιά, περιέγραψαν οι 5 Δήμαρχοι, με τον Σπύρο Γαληνό, από τη Λέσβο να εκφράζει την άποψη ότι βρίσκονται υπό έναν ιδιότυπο εκβιασμό για να κάνουν πράγματα που δεν είναι ανεκτά από τις τοπικές κοινωνίες και φορτώνονται το πρόβλημα με βάση τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Χρειάζονται εθνικές πολιτικές για να σωθούν και οι τοπικές κοινωνίες και οι πρόσφυγες, επισήμανε ο Δήμαρχος Λέσβου, ενώ ο Χιώτης Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς προκάλεσε την ελληνική πολιτεία να πει ξεκάθαρα ότι θέλει έγκλειστους στην περιοχή μας τους πρόσφυγες – μετανάστες και χρησιμοποιεί τα  νησιά ως φυσικό «φράχτη» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ίδιος καυτηρίασε επίσης  το γεγονός ότι γίνεται χρήση μόνο ενός τμήματος της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αφού στο κομμάτι που αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία δεν υπάρχει πρόοδος.

 

 

 

 

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Σχετικά Άρθρα

Πολύωρη συνεδρίαση για... εκτόνωση
Τετ, 17/10/2018 - 21:33

Έξι ώρες κράτησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσία του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, για να καταλήξει ακριβώς στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε.

Παρουσία των δυο βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη, φορέων και πολιτών, η κυβέρνηση, δια στόματος υπουργού και ο Δήμος Χίου, δια στόματος δημάρχου, συμφωνήσαν ότι διαφωνούν κάθετα στην διαχείριση του θέματος.

«Στις 6 Ιανουαρίου ο Δήμος Χίου θέλει πίσω την π. ΒΙΑΛ», ξεκαθάρισε ο Μανώλης Βουρνούς, χειροκροτούμενος από τους πολίτες.

«Δεν γίνεται αυτό, εκτός αν προτείνετε άλλο χώρο», ανταπάντησε ο Δημήτρης Βίτσας, που αποδοκιμάστηκε  από τους πολίτες.

Η συνεδρίαση είχε στιγμές έντασης, με κυριότερη τον καυγά μεταξύ των δημοτικών σύμβουλων Γ. Τσάκου και Μ. Σκούφαλου, που οδήγησε και στην διακοπή της συνεδρίασης.

Είχε όμως αξιόλογες και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, από το σύνολο, σχεδόν, φορέων, αιρετών και πολιτών. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν «έπεισε» τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, προκειμένου να κλείσει η ΒΙΑΛ και να υπάρχει στην Χίο, μόνο κέντρο καταγραφής και όχι φιλοξενίας.

«Θα κάνουμε προσπάθειες να φύγουν όσοι το δικαιούνται από το νησί και θα δημιουργήσουμε θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα», τόνισε ο κ.Βίτσας, χωρίς όμως να δεσμευτεί για το πότε θα γίνουν όλα αυτά και συμπληρώνοντας συνεχώς ότι δεν ελέγχουμε τις ροές.

Στον αντίποδα, σχεδόν το σύνολο των τοποθετήσεων κινήθηκε στον άξονα της αποσυμφόρησης των νησιών, στις άθλιες συνθήκες διαμονής όσων μένουν στην ΒΙΑΛ αλλά και στον διχασμό που έχει δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία η πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών.

Η πολύωρη συνεδρίαση δεν προσέφερε τίποτα, επί της ουσίας, στην επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, απλά πιθανά, εκτόνωσε την ένταση που έχει καταγραφεί κατά καιρούς σε άλλες συνεδριάσεις του σώματος.

Οι κάτοικοι, του Χαλκειούς δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για το κλείσιμο του ΚΥΤ, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα ζητήσει με κάθε νόμιμο τρόπο να πάρει πίσω τη ΒΙΑΛ, μόλις λήξει η παραχώρηση και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δήλωσε, ότι θα παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και το μεταφορικό ισοδύναμο, θεωρώντας τα πιθανά ως... αντιστάθμισμα  στην όλη κατάσταση.

 

theloyme_piso_to_akinito_kai_epistrofi_stin_kanonikotita