Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Έντονη 5ωρη συνεδρίαση με λίγο απ' όλα

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (17/12/14) ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ 52 ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Πέμ, 18/12/2014 - 10:43

Μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες πολιτών, κυρίως από τη Λαγκάδα, που περίμεναν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου από τις 5.30 το απόγευμα, διεκόπη μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να εξετάσει όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Και μπορεί η συνεδρίαση να διεκόπη, μετά την «απειλή» του Πολύδωρου Λαμπρινούδη ότι αν συνεχιζόταν η διαδικασία, που είχε ξεπεράσει τις 5 ώρες που προβλέπει ο κανονισμός, θα προσφύγει για να την ακυρώσει, όμως ο μεγάλος αριθμός των θεμάτων (52) που είχαν προγραμματιστεί για συζήτηση ήταν καθαρά θέμα Προέδρου, που μάλλον υποτίμησε τα λεγόμενα «τυπικά» θέματα, των οποίων η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα.

Έτσι, έμειναν εκτός συζήτησης τα θέματα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Λαγκάδα από τη νεροποντή, οι Εργατικές Κατοικίες στο Βαρβάσι και η υπογραφή σύμβασης της ΔΙΑΝΟΧ με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Τα θέματα θα μεταφερθούν στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου, αφού δεν υπήρχε συνεννόηση έτσι ώστε να συνεχιστεί σήμερα το πρωί (Πέμπτη 18/12/14) η συνεδρίαση.

Να σημειώσουμε ότι αρκετές φορές ζητήθηκε από τον Μάρκο Σκούφαλο να προταχθούν τα θέματα που αφορούσαν πολίτες που περίμεναν στην αίθουσα για ώρες, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα τη συμβολική αποχώρηση Σκούφαλου από την αίθουσα.

Οριακά πάντως και με γρήγορους ρυθμούς συζητήθηκαν τα θέματα των προέδρων Αγ. Γάλακτος και Μελανειούς σχετικά με την πυρκαγιά στην περιοχή τους, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Με γλαφυρό τρόπο και εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον των χωριών τους οι κ.κ. Στεβής και Φραγκομίχαλος ζήτησαν από το σώμα να συμπαρασταθεί στα αιτήματά τους και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον αποφανθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι φταίει για τη φωτιά.

Μάλιστα ο κ. Φραγκομίχαλος έφερε κομμάτια από τις ανεμογεννήτριες της περιοχής, που σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού εξέφρασε την συμπαράστασή του, και υιοθέτησε πλήρως το υπόμνημα που κατατέθηκε, συγκρότησε και μια επιτροπή διαπαραταξιακή που θα «σπρώξει» τις διαδικασίες προκειμένου να βρεθεί ο ένοχος και να αποδοθούν ευθύνες.

Τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ

«Φωτιές» άναψε και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ, που ήρθε προς έγκριση στο Δ.Σ., αφού Συκιαδιώτες και Λαγκαδούσοι διαμαρτύρονται για τις αυξημένες τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Απόστολος Τζιώτης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις σε σχέση με την περσινή περίοδο, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να κάμψει τις διαμαρτυρίες των παριστάμενων δημοτών που τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Προϋπολογισμός Λιμενικού ταμείου

 Ένταση όμως είχαμε και κατά τη συζήτηση του θέματος έγκρισης του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου, μεταξύ του προέδρου του, Μιχάλη Μπελέγρη και του Πολύδωρου Λαμπρινούδη, που θεώρησε ότι το ύφος του πρώτου ήταν αλαζονικό, κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια ακόμη λογομαχία με φόντο τα έργα του λιμανιού…

Η άδεια... Μαϊστραλη

Άδεια για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου μπροστά από το κατάστημά του ζήτησε ο Ζαχαρίας Μαϊστράλης, προκειμένου να απλώσει τραπεζοκαθίσματα, αλλά τα 28, περίπου, τετραγωνικά που ζήτησε φάνηκαν πολλά στον Δήμαρχο, Μανώλη Βουρνού, που ανέφερε ότι είναι χώρος κίνησης πεζών και δεν μπορούν να διατεθούν τόσα πολλά μέτρα στον επαγγελματία, παρόλο που ο τελευταίος είχε όλες τις αδειοδοτήσεις που προβλέπει ο νόμος.

Για άνιση μεταχείριση των πολιτών έκανε λόγο ο Ζαχαρίας Μαϊστράλης, τονίζοντας ότι οι γύρω πεζόδρομοι είναι εντελώς κλειστοί από τραπεζοκαθίσματα, με τη δημοτική αρχή να μην τα απαγορεύει ενώ στον ίδιο χρησιμοποιεί άλλο τρόπο μεταχείρισης.

Στο πλευρό του επιχειρηματία τάχθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη να ζητά από τον Μανώλη Βουρνού να επανεξετάσει το θέμα, αφού υπάρχει θετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.

Τελικά δόθηκαν στον επαγγελματία λιγότερα μέτρα από όσα αρχικά είχε ζητήσει, με τον Δήμαρχο να τονίζει ότι άμεσα θα επανεξεταστούν τα θέματα που αφορούν καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 29/03/2020 - 20:23

Τα νεότερα στοιχεία για τα κρούσματα και τον αριθμό των θυμάτων από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.    

Ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, 1.156 συνολικά, τα περισσότερα στην Αττική, ενώ σημειώθηκαν 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 38, εκ των οποίων 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες. Επιπλέον, 69 άτομα νοσηλεύονται διασωληνομένα στη ΜΕΘ. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 71 έτη, ενώ είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Συνολικά έχουν γίνει 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι. Το 5% των νοσούντων χρειάζεται εντατική θεραπεία. «Αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Παγκοσμίως έχουν σημειωθεί περισσότερα από 684.000 κρούσματα, περισσότεροι από 32.000 θάνατοι και πάνω από μισό εκατ. άνθρωποι νοσούν, ενημέρωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως το 15% των περιπτώσεων είχαν κακή έκβαση, σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα.

«Αυτοί που φτάνουν στη διασωλήνωση είναι κυρίως ηλικιωμένοι», προσέθεσε ο καθηγητής λέγοντας πως ο μέσος όρος των νοσούντων στην Ελλάδα είναι τα 66 έτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία ο μέσος όρος παραμονής στις ΜΕΘ έχει παραταθεί και ο ελάχιστος χρόνος είναι οι 10 μέρες.

«Ας μη μας παραξενεύει… Οι θάνατοι είναι η τραγική κατάληξη μιας μάχης με ανίερο εχθρό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά το κρούσμα σε κλειστή δομή φιλοξενίας, ο καθηγητής είπε πως κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν στη δομή και διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους.

Σχετικά με τη χλωροκίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό δεξαμενών, ο κ. Τσιόδρα επέστησε την προσοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού, καθώς σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο.

Σε γενικές γραμμές τόνισε πως δεν ενδείκνυται η χρήση μη φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να έχει παρενέργειες.

«Προσοχή στην παραπληροφόρηση που μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», επεσήμανε ο καθηγητής.

Τέλος, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την χρήση ορού σε πέντε ασθενείς από τη νόσο του Covid-19 στην Κίνα.

Όπως είπε, 5 ασθενείς πήραν ορό από ασθενείς που ιαθήκαν στην Κίνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

«Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας δείχνει βραδύτερο αριθμό αύξησης από άλλες χώρες», είπε ο κ. Τσιόδρας, συμπληρώνοντας πως «ο κόσμος όπως τον ξέρουμε αλλάζει, οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία μέτρα είναι απαραίτητη.»
 

Πηγή: skai.gr