

Έως και 60 εκατομμύρια ευρώ προτίθεται να διαθέσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την εκτέλεση έργων ύδρευσης, προκρίνοντας τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων, όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Μυτιλήνη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης.
Ο Περιφερειάρχης μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη ΕΣΠΑ, Στρατή Κυρατζή, τον Γιώργο Πλακωτάρη από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και τον ειδικό σύμβουλο της περιφέρειας, Στρατή Ζαφείρη, σημείωσαν ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027», που θα γίνει το 2026, θα προτείνουν να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι στον τομέα των υδάτων διευκρινίζοντας ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να διατεθεί αντιστοιχεί στο 15% του συνόλου του προγράμματος, που ανέρχεται στα 394 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως τονίστηκε ο εμπλουτισμός είναι μια μέθοδος που προκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.
"Πρόκειται για εντελώς διαφορετική προσέγγιση, με τεχνικές που επιτρέπουν στο νερό να διεισδύσει στο υπέδαφος, ώστε να ανατροφοδοτήσει τον φυσικό υδροφόρο", ανέφερε ο κος Μουτζούρης
«Η Περιφέρεια αφουγκράζεται τα μηνύματα της εποχής. Το νερό είναι πλέον ζήτημα πρώτης γραμμής και οφείλουμε να προνοήσουμε πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Σήμερα δεν είναι τραγική η κατάσταση στη Λέσβο, όμως, αν συνεχιστεί η παρούσα τάση, θα γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, λέγοντας ότι η Χίος έχει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να επιλεγεί ειδικευμένος σύμβουλος, ο οποίος θα εκπονήσει στρατηγική μελέτη που θα καταγράφει τις ανάγκες κάθε νησιού, θα προσδιορίζει τα απαραίτητα έργα και θα εξασφαλίζει τη συμβατότητά τους με τις επιλεξιμότητες του ΕΣΠΑ.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων:
« Η Περιφερειακή Αρχή έχει ευήκοα ώτα και αφουγκράζεται τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Σήμερα αυτό που απασχολεί την κοινωνία είναι η έλλειψη νερού και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στρέψουμε το ενδιαφέρον μας για να βοηθήσουμε να βρεθεί λύση. Το πρόβλημα στην Λέσβο δεν είναι τόσο τραγικό, για έκτακτη ανάγκη, υπάρχει όμως πρόβλημα σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το ΕΣΠΑ μας δίνει την δυνατότητα στις αρχές του 2026 να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα και να εντάξουμε έργα που θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία. Για τον σκοπό αυτό έχουμε την δυνατότητα να διαθέσουμε έως και το 15% του προγράμματος, ένα ποσό της τάξης μέχρι των 60 εκατομμυρίων. Με συνεργάτη έναν ειδικό σύμβουλο θα καταρτιστεί στρατηγικό σχέδιο για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ώστε να δούμε τις ανάγκες και πως μπορούμε μέσα από έργα και παρεμβάσεις να λύσουμε ως ένα βαθμό το μεγάλο αυτό πρόβλημα του νερού. Η Ευρώπη δείχνει ότι αλλάζει κατεύθυνση και δεν θέλει να πάει σε έργα υλοποίησης φαραωνικών φραγμάτων αλλά εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα».
Ο Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είναι πολύ σωστή η απόφαση του Περιφερειάρχη για τροποποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ για να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που υπάρχει σε όλα τα νησιά. Το νερό που καταλήγει στην θάλασσα δεν πρέπει να χάνεται και τα έργα που θα σχεδιάσουμε και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε είναι προς αυτήν την κατεύθυνση».