Επί ποδός όλη η Χίος για 48 ώρες

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 25/02/2020 - 14:30
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία

Όλη η Χίος σήμερα (25/2/20) το πρωί έδωσε αγωνιστικό ραντεβού στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα απαντώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στον πόλεμο που ξεκίνησε χθες η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αποφάσισε να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με τους νησιώτες για τη δημιουργία των υπερδομών σε Χίο και Μυτιλήνη.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι σε 1,5 ώρα κατακλύστηκε από πολίτες οι πλατείες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί ούτε στην προηγούμενη κινητοποίηση που χρειάστηκε να οργανωθεί για μέρες από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστές.

Η πρόταση της επιτροπής αγώνα, έτσι όπως μεταφέρθηκε από το μέλος της Νίκο Χούλη είναι να κηρυχτεί ο Νότης Μηταράκης ως ανεπιθύμητος, να παραιτηθούν τα δημοτικά συμβούλια του Βορείου Αιγαίου αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης προς τους νησιώτες αλλά και να παραμείνουν όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες στη Χίο κλειστά.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς το γραφείο του Νότη Μηταράκη, που ήταν κλειστό από το πρωί αλλά με αστυνομική δύναμη στην είσοδό του,  με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν να φύγουν τα ΜΑΤ από τη Χίο, δηλώνοντας αποφασισμένοι ότι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία δομής όση βία και αν ασκείται στους πολίτες.

Πλήθος ανακοινώσεων για λουκέτα

Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα δεκάδες φορείς ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα διαδραματιζόμενα, αλλά και για να διευκολύνουν μέλη τους να πάνε στην Πλατεία και ακολούθως στο Φαφαλίειο Στάδιο.

Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Χίου αποφάσισε να κλείσει όλες τις δομές του στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2020.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέβαλε τα προγραμματισμένα για σήμερα Δημοτικά Συμβούλια, όπως και όλες τις υπηρεσίες του Δήμου για 48 ώρες! Αναβλήθηκε επίσης η αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χίου.

Το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος κάλεσαν άμεσα στη συγκέντρωση.

Ο ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ συμμετείχε με στάση εργασίας 11.00-1.00 στο συλλαλητήριο με τα εφημερεύοντα φαρμακεία να εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά.

Συμμετοχή είχε και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου.

Η Π.Ε. Χίου

«Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Π. Μπουγδάνου σήμερα 25/2/2020 κλείνουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και για  την πρωτοφανή αστυνομική βία που ασκείται τις τελευταίες ώρες στους πολίτες της Χίου.

Η Π.Ε. Χίου θα συμμετέχει στις συγκεντρώσεις καταγγελίας και διαμαρτυρίας που οργανώνονται από άλλους τοπικούς φορείς.»

Κλείστε και το απόγευμα προτρέπει η ΟΕΒΕ Χίου

Η ΟΕΒΕ Χίου σε ανακοίνωσή της, καλώντας τις επιχειρήσεις να μείνουν κλειστές και το απόγευμα, σημειώνει:

«Η μάχη κατά της βίας δεν τελειώνει στην πλατεία Βουνακίου… Ο αγώνας συνεχίζεται με κάθε δυνατό τρόπο…

Καλούμε τους συναδέλφους επαγγελματίες εμπόρους και βιοτέχνες  να διατηρήσουν τα καταστήματά τους σήμερα το απόγευμα κλειστά και να δώσουν το παρών στις 2.30 το μεσημέρι στο Φαφαλίειο γήπεδο!

Όλοι οι νησιώτες στις επάλξεις! Χαμένος είναι ο αγώνας που δε δόθηκε ποτέ!»

Το Εργατικό Κέντρο

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου καλεί τα μέλη του και τους εργαζόμενους του νησιού να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που έχουν οργανωθεί από την Π.Ε. Χίου και τους φορείς του νησιού μας εναντίον της δύσκολης κατάστασης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το νησί μας.

Αγωνιζόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας για το τόπο μας.»

Οι χιώτες οικοδόμοι

«Το Σωματείο Οικοδόμων Χίου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον τραγικό  τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι συμπολίτες μας στο λιμάνι των Μεστών και στο Αίπος κατά την προσπάθειά τους να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία της νέας δομής που αποφασίστηκε για μας χωρίς εμάς.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τα επεισόδια και τασσόμαστε στο πλευρό όλων των συμπολιτών μας που αγωνίζονται για το μέλλον του τόπου μας. Τέτοιες εικόνες είναι πρωτοφανείς για το νησί μας και ως νησιώτες ακρίτες δε μας αξίζει αυτή η αντιμετώπιση. Καλούμε τα μέλη μας συναδέλφους οικοδόμους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Χίου.»

H  Συμμαχία Αξιών

Από την Συμμαχία αξιών εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Σήμερα τα ξημερώματα αιρετοί και πολίτες της Χίου δεχτήκαμε απρόκλητη και αδικαιολόγητη βία από εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν στη Χίο για να επιβάλουν την υπερδομή, την οποία αρνείται σύσσωμη η τοπική κοινωνία.

Από εκείνη τη στιγμή, με την παρουσία του στρατού και με τη συνδρομή ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. ρίχνουν ασταμάτητα χημικά, δακρυγόνα και κροτίδες κρότου λάμψης στον απλό και άοπλο κόσμο του νησιού.

Δεν χτύπησαν κάποιους που αντιδρούν αλλά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, νέους και ηλικιωμένους, κληρικούς και αιρετούς.

Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν μια μεγαλειώδης συγκέντρωση που οργανώθηκε σε δυο ώρες στην κεντρική πλατεία της Χίου και έπειτα σε πορεία προς το πολιτικό γραφείο του Νότη Μηταράκη, με πολίτες να διαδηλώνουν για τη δημιουργία της υπερδομής αλλά και για τις συνθήκες επιβολής τάξης από τα ΜΑΤ.

Το μήνυμα μας είναι ένα και είναι ενιαίο: Η υπερδομή δεν θα περάσει! Ο αγώνας μας συνεχίζεται με την ίδια μαζικότητα και αποφασιστικότητα. Το δίκιο μας θα νικήσει τη βία της αδικίας!

Η Χιακή Συμπολιτεία με τη σειρά της σε σχετική ανακοίνωση της τονίζει:

Όσοι κατοικούμε στη Χίο (και στη Λέσβο) ζούμε από χτες πρωτοφανείς στιγμές περιφρόνησης κάθε έννοιας δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, σε ένα κρεσέντο τσαμπουκά, πλήρους αυταρχισμού, σε μετωπική σύγκρουση με τη βούληση του λαού δύο ολόκληρων νησιών (την οποία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της), αποβίβασε τη μεγαλύτερη δύναμη των ΜΑΤ που έκανε ποτέ την εμφάνισή της στα μέρη μας (με τη συνδρομή και του στρατού), για να επιβάλει με το “έτσι θέλω” τη δημιουργία της γιγάντιας φυλακής – αποθήκης ψυχών πάνω στο Αίπος.

 

Ο δρόμος προς το 17 “καθαρίστηκε” με κάθε τρόπο: πολίτες εισέπραξαν τόνους δακρυγόνων και χημικών, κάμποσοι χρειάστηκαν νοσηλευτική περίθαλψη, ενώ μπλοκαρίστηκαν ολόκληρες περιοχές του νησιού από τα ΜΑΤ, που συμπεριφέρονται με κάθε τρόπο κι από την πρώτη στιγμή ως “στρατός σε ζώνη κατοχής”!

 

Κι όλη αυτή η επίδειξη τυφλής κι ασύστολης βίας, όλη αυτή η θρασύτατη περιφρόνηση του λαϊκού αισθήματος για τον...”ιερό” σκοπό της δομής στο Αίπος- για την μονιμοποίηση του εγκλεισμού των προσφύγων στο νησί, για την περαιτέρω επιδείνωση των ήδη άθλιων και οριακών συνθηκών διαβίωσής τους στη ΒΙΑΛ (αν η κατάσταση στη ΒΙΑΛ είναι ήδη τέτοια, ας φανταστεί ο καθείς τι θα υποστούν πεταμένοι σε μια “τρύπα στο χάρτη”, για μια εξέλιξη εντέλει που θα διογκώσει το πρόβλημα, κηλιδώνοντας παντοτινά το νησί και μετατρέποντάς το σε σύγχρονο Νταχάου.

 

Τέλος, η συγκεκριμένη πολιτική ξαναδυναμώνει επικίνδυνα τις ακροδεξιές, υστερικές  και μισαλλόδοξες φωνές, που βρήκαν χρυσή ευκαιρία να ξεπεταχτούν από τις τρύπες τους κραδαίνοντας επιχειρήματα όπως “Δείρτε τους πρόσφυγες κι όχι εμάς τους Έλληνες”! Ενώ το μόνο που έγινε ολοφάνερο είναι πως η αστυνομική βία και τρομοκρατία, σε όποιους κι αν ασκείται – πρόσφυγες ή ντόπιους – έχει πάντα το ίδιο αποτρόπαιο πρόσωπο της κρατικής αυθαιρεσίας και της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Έστω κι αν η κυβέρνηση, μες στην αχαλίνωτη αλαζονεία της, πανηγυρίζει για το ότι “κέρδισε” τον πρώτο γύρο, ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς. Από εμάς εξαρτάται να μη λουφάξουμε, να μη σωπάσουμε, να συνεχίσουμε την πάλη για την αντιστροφή αυτού του αίσχους!

 

Ανακοίνωση για τα γεγονότα εξέδωσε η Κοινότητα Βολισσού

Το Συμβούλιο Κοινότητας Βολισσού, με αφορμή τα πρωτοφανή και θλιβερά γεγονότα που συμβαίνουν από χθες το βράδυ στη Χίο και τα οποία αποτελούν στίγμα για τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό μας, την ιστορία του νησιού μας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποφάσισε ομόφωνα:

  • Καταδικάζει, με αγανάκτηση, την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ εναντίον του βουλευτή κ. Α. Μιχαηλίδη, του Δημάρχου κ. Στ. Κάρμαντζη, του Προέδρου του Συνδέσμου Κληρικών π. Γ. Κωνσταντίνου και πολλών φιλήσυχων συμπολιτών μας που εξέφρασαν το κοινό αίσθημα.
  • Ζητά να γίνει επιτέλους σεβαστή η απαίτηση του χιώτικου λαού να μην δημιουργηθεί καμία  δομή στο χώρο του Αίπους ή οπουδήποτε αλλού.
  • Καλεί τους κατοίκους της Βολισσού να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ανακοινώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

               

                                                                      Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου

                                                                                                                                                                              Κοινότητας Βολισσού

                                                                                                   

                                                  

                                                                         Σωτ. Παραδείσης

Από την ΕΒΑΤ τώρα ανκοινώθηκαν τα εξής:

Η Ένωση Βρονταδουσιών Αττικής (Ε.Β.ΑΤ.) με λύπη και αγανάκτηση παρακολουθεί τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στη Χίο και γενικότερα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον αγώνα των συμπατριωτών μας και καταδικάζουμε την απαράδεκτη και αυταρχική κυβερνητική πολιτική όσον αφορά το μεταναστευτικό. Επί πέντε και πλέον χρόνια, οι κάτοικοι των νησιών υπέμειναν υπομονετικά, δείχνοντας τα αισθήματα φιλοξενίας και τώρα δέρνονται ανηλεώς, σαν κοινοί ταραχοποιοί. Έστω και την τελευταία στιγμή παρακαλούμε για άμεση λύση του προβλήματος και την προάσπιση των συμφερόντων του νησιού και των πολιτών του. Το θέμα είναι υψίστης Εθνικής, Οικονομικής και Κοινωνικής σημασίας και χρειάζεται σύνεση και διαλλακτικότητα. Η κυβέρνηση έχει καθήκον, να σκύψει σε αυτό το μείζον εθνικό πρόβλημα και να το λύσει άμεσα σύμφωνα με την επιθυμία των πολιτών της!!!

To TΕΕ του Β. Αιγαίου 

Η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας καταδικάζει ομόφωνα τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν σε Λέσβο και Χίο μεταξύ των ακριτών κατοίκων των νησιών μας και των ΜΑΤ της Κυβέρνησης, προκειμένου οι τελευταίοι να επιβάλουν “την τάξη” και να προχωρήσει η δημιουργία νέων κέντρων κράτησης μεταναστών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σε επιταγμένες εκτάσεις.

Αποδοκιμάζει αυτές τις κυβερνητικές τακτικές, συμμετέχει στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των Τοπικών Φορέων και κλείνει τις υπηρεσίες του Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ, την ΤΕΤΑΡΤΗ, 26/2/2020.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Π.Τ. ΒΑ  Αιγαίου του ΤΕΕ καλεί όλους τους συναδέλφους της περιφέρειας ΒΑ Αιγαίου να συμμετάσχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις των νησιών μας.

 

 

                                                                          Για το Π. Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ

                                                                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

                                                                        ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ  ΜΑΝΩΛΑΚΕΛΛΗΣ

 

 

Χωρίς αγώνες μπάσκετ

Τέλος, «σήμερα 25-02-2020 σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Τοπική Επιτροπή Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Χίου αποφάσισε τη ματαίωση των προγραμματισμένων αγώνων της Τετάρτης 26-02-2020 και τη μετάθεσή τους σε νέα ημερομηνία, εφόσον οι καταστάσεις το επιτρέψουν. Λόγω των θλιβερών γεγονότων που εξελίσσονται στο νησί μας.».

i_hios_den_epitassetai_i_hios_den_paradidetai

Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία
Νέα κινητοποίηση Χιωτών στην Πλατεία Πλαστήρα ενάντια στην αστυνομική βία

Σχετικά Άρθρα