Χίος, Παρασκευή 10 Ιουλίου

Επιμελητήριο Χίου: Καταγέλλει την επίταξη και ζητά κλείσιμο της ΒΙΑΛ

Πέμ, 13/02/2020 - 16:18

Ως αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει την επίταξη εκτάσεων για τη δημιουργία των νέων κέντρων για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χίου, Παντελής Λεγάτος.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και ζητά να γίνεται στο νησί μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

Αναλυτικά σημειώνει:

δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Αυτό -στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία-οφείλουν να το σέβονται όλοι , τόσο οι πολίτες όσο και οι ασκούντες εξουσία.

Η Κυβέρνηση με την παράλογη και αντιδημοκρατική επιμονή της στο θέμα της επιβολής μίας αδιέξοδης και άδικης «λύσης» στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού μέσω της επίταξης μία εξωπραγματικά μεγάλης έκτασης γης αποδεικνύει ότι δεν σέβεται αυτή τη βασική αρχή της δημοκρατίας που αποτελεί και την πεμπτουσία της.

Αγνοεί με τρόπο προκλητικό τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού του Βορείου Αιγαίου, όπως αυτή έχει εκφρασθεί μέσα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων και πορεύεται ένα δρόμο μοναχικό και επικίνδυνο.

Ελπίζουμε την ύστατη στιγμή να αντιληφθούν όσοι αποφασίζουν για τους ακρίτες χωρίς τη συγκατάθεσή τους ότι εκείνοι επέλεξαν να βρεθούν απέναντι μας και δεν ήταν αυτή η επιλογή των φιλήσυχων κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Είναι προφανές ότι το Επιμελητήριο συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα σύσσωμου του Χιώτικου λαού και ζητά να τερματισθεί άμεσα ο εγκλωβισμός ανθρώπων στα νησιά μας, να κλείσει η ΒΙΑΛ, να ματαιωθούν τα σχέδια δημιουργίας νέας δομής και μετά από σύντομη διαδικασία ταυτοποίησης πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τον τελικό προορισμό τους. Είναι επίσης προφανές ότι δεν θα συνεργασθούμε και δε θα διευκολύνουμε την υλοποίηση του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού.

Επιλέγουμε τη στάση ευθύνης και είμαστε πεπεισμένοι ότι στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας."

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 10/07/2020 - 17:57

Με αφορμή το  άρθρο του Γάλλου φιλόσοφου   Μπερνάρ Ανρί Λεβί  με τίτλο Λέσβος, η ντροπή της Ευρώπης  στο Paris Match, Γαλλικό εβδομαδιαίο εικονογραφημένο περιοδικό που καλύπτει γεγονότα και θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια και έντονη δυσαρέσκεια, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απέστειλε στην διεύθυνση του  περιοδικού και τον ίδιον τον κ. Λεβί την παρακάτω δήλωση: 

«Η Λέσβος (και το Βόρειο Αιγαίο) είναι η ντροπή της Ευρώπης ή η Ευρώπη πρέπει να ντρέπεται που εγκατέλειψε τρεις νήσους της να σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου φυλάσσοντας αβοήθητη τα σύνορα της από ορδές παράνομων μεταναστών επί σειρά ετών;

Η Λέσβος (και το Βόρειο Αιγαίο) είναι η ντροπή της Ευρώπης ή η Ευρώπη πρέπει να καταισχύνεται που ούτε κροκοδείλια δάκρυα δεν έχει για τα πάθη της πατρίδας της Σαπφούς, του Πιττακού, του Θεόφραστου, του Εφταλιώτη, του Μυριβήλη, του Βενέτη , του Ελύτη;

Η Λέσβος (και το Βόρειο Αιγαίο) ή η Ευρώπη πρέπει να αισθάνεται αιδώ που δεν γονάτισε υπό το βάρος δυο ταυτόχρονων τεράστιων κρίσεων και σιγά σιγά βγαίνει νικήτρια , ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της ηπείρου μας γονάτισε  μόνο από τον Κορωνοιό;

Η Λέσβος (και το Βόρειο Αιγαίο) ή Ευρώπη είναι όνειδος για την εγκατάλειψη σε φριχτές συνθήκες διαβιώσεως δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που επιθυμούν να ζήσουν σε άλλες χώρες;

Η Λέσβος και όλο το Βόρειο Αιγαίο είναι καμάρια της Ευρώπης για την αξιοπρέπεια τους, την φιλανθρωπία τους, τον πολιτισμό τους, την παραγωγή τους, την ποιότητα των κατοίκων τους. Για την Ελλαδικότητα τους».