Χίος, Πέμπτη 9 Απριλίου

Επιμελητήριο Χίου: Καταγέλλει την επίταξη και ζητά κλείσιμο της ΒΙΑΛ

Πέμ, 13/02/2020 - 16:18

Ως αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει την επίταξη εκτάσεων για τη δημιουργία των νέων κέντρων για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χίου, Παντελής Λεγάτος.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και ζητά να γίνεται στο νησί μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών.

Αναλυτικά σημειώνει:

δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Αυτό -στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία-οφείλουν να το σέβονται όλοι , τόσο οι πολίτες όσο και οι ασκούντες εξουσία.

Η Κυβέρνηση με την παράλογη και αντιδημοκρατική επιμονή της στο θέμα της επιβολής μίας αδιέξοδης και άδικης «λύσης» στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού μέσω της επίταξης μία εξωπραγματικά μεγάλης έκτασης γης αποδεικνύει ότι δεν σέβεται αυτή τη βασική αρχή της δημοκρατίας που αποτελεί και την πεμπτουσία της.

Αγνοεί με τρόπο προκλητικό τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού του Βορείου Αιγαίου, όπως αυτή έχει εκφρασθεί μέσα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων και πορεύεται ένα δρόμο μοναχικό και επικίνδυνο.

Ελπίζουμε την ύστατη στιγμή να αντιληφθούν όσοι αποφασίζουν για τους ακρίτες χωρίς τη συγκατάθεσή τους ότι εκείνοι επέλεξαν να βρεθούν απέναντι μας και δεν ήταν αυτή η επιλογή των φιλήσυχων κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Είναι προφανές ότι το Επιμελητήριο συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα σύσσωμου του Χιώτικου λαού και ζητά να τερματισθεί άμεσα ο εγκλωβισμός ανθρώπων στα νησιά μας, να κλείσει η ΒΙΑΛ, να ματαιωθούν τα σχέδια δημιουργίας νέας δομής και μετά από σύντομη διαδικασία ταυτοποίησης πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τον τελικό προορισμό τους. Είναι επίσης προφανές ότι δεν θα συνεργασθούμε και δε θα διευκολύνουμε την υλοποίηση του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού.

Επιλέγουμε τη στάση ευθύνης και είμαστε πεπεισμένοι ότι στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας."

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/04/2020 - 14:48
Ο Δημήτρης Αντωνόγλου

 

Απαίτηση για διαφάνεια, καθαρές απαντήσεις, απεγκλωβισμός των προσφύγων και υγειονομική φροντίδα.

· Τα δημόσια συλλογικά όργανα και οι δημοκρατικές διαδικασίες απαιτούν ξεκάθαρες και διαφανείς τοποθετήσεις. Ρωτάμε ευθέως λοιπόν και απαιτούμε απάντηση ποιοι είναι οι ιδιωτικοί χώροι που πρότεινε ο δήμαρχος για χώρους καραντίνας, ποιοι οι ιδιοκτήτες τους, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους.

· Εμείς επιμένουμε στην άμεση ανάγκη απεγκλωβισμού των προσφύγων. Με τρόπο οργανωμένο, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, και ύψιστο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στην υγεία, με υγειονομική περίθαλψη και φροντίδα. Αυτά τα δικαιώματα τα έχουμε όλοι και όλες χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επιτακτικά την αποσυμφόρηση των νησιών, και η κυβέρνηση και το ανεκδιήγητο Υπουργείο Μετανάστευσης επιμένουν να παίζουν τους μαθητευόμενους μικροπολιτικούς μάγους και τοπικά.

· Θεωρούμε ότι πρόταση για «δομή καραντίνας» θα οδηγήσει σύντομα σε μια νέα, μια δεύτερη ΒΙΑΛ, την ώρα που οι συνθήκες αθλιότητας εξακολουθούν να υφίστανται στην πρώτη. Και πραγματικά ευχόμαστε να μην δικαιωθούμε όπως έγινε με την δημιουργία του κολαστηρίου της ΒΙΑΛ πριν μερικά χρόνια. Αλλά εδώ τοπικά όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

· Θεωρούμε ότι με τρόπο υπεύθυνο και επιστημονικά σωστό πρέπει να τοποθετηθούν οι φορείς της υγείας του νησιού, το Νοσοκομείο και ο Ιατρικός Σύλλογος. Η δημιουργία μιας δομής χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες προφύλαξης, χωρίς υποδομές υγειονομικής φροντίδας, μόνο και μόνο στη λογική «μαντρώματος» ανθρώπων είναι επικίνδυνη και εγκληματική.

· Μόνη λύση στις παρούσες συνθήκες:

o Ενοικίαση ξενοδοχείων ή ενοικιαζομένων δωματίων που είναι κλειστά και διαμόρφωση χώρων υγειονομικής απομόνωσης για νεοεισερχόμενους σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές και ιατρικές προδιαγραφές.

o Άμεσα βήματα απεγκλωβισμού των προσφύγων από τα νησιά. Σε ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, με προσοχή στην παροχή ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.

Χιακή Συμπολιτεία, 9/4/2020