Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

Επιμένουν στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών

Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 05/01/2015 - 15:57

Σε έντονο κλίμα συνεδρίασε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, προετοιμάζοντας στην ουσία τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, όπου θα συζητηθεί ξανά το θέμα της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, με την Οικονομική Επιτροπή να επιμένει στο 1,83 ανά τετραγωνικό μέτρο, για όλο το Δήμο της Χίου, που σημαίνει γενναία αύξηση για όλους πλην Βροντάδου, που ήδη οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού χρυσοπληρώνονται. Στη συνεδρίαση ο πρώην Δήμαρχος, Π. Λαμπρινούδης, υπεραμύνθηκε της θητείας του και επέμεινε ότι υπάρχει τρόπος και οι υπηρεσίες να μην μειωθούν και οι δημότες να μην πληρώσουν σε καιρούς δύσκολους τίποτα περισσότερο. Την απουσιάζουσα Ερμιόνη Φρεζούλη αναπλήρωσε ο Τέλης Τύμπας, που θεώρησε καταστροφικό η δημοτική αρχή να μην μπαίνει στη λογική διεκδίκησης από την πολιτεία, αλλά να καταφεύγει στην εύκολη λύση της δημοτικής φορολογίας.

Ο Αντιδήμαρχος, Στρατής Γδύσης, και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, απαντώντας σε ερωτήματα Συμβούλων εξήγησε ότι με τη μέθοδο της πληρωμής χαμηλότερων τελών από τις ευπαθείς ομάδες θα ωφεληθούν πάνω από 2.000 δημότες. Στο σημείο αυτό είχε έντονο διάλογο με το Στέλιο Καμπούρη, που είχε άλλη άποψη. Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Μπελέγρη, που επέμεινε ότι με τα υπάρχοντα χρήματα απλά αναπαράγεται η μιζέρια. Διαφορετική αντίληψη, παρά το γεγονός ότι ανήκει στην παράταξη του Δημάρχου, εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Μπουμπάρης, σημειώνοντας ότι στην παρούσα συγκυρία δεν συζητάει για καμιά αύξηση πουθενά. “Ο κόσμος”, είπε, “υποφέρει, δεν αντέχει”. Τέλος, με την Οικονομική Επιτροπή να υπερψηφίζει την εισήγηση του Στρατή Γδύση, ο πρώην Αντιδήμαρχος Νίκος Μαρτάκης υπεραμύνθηκε της θητείας του, λέγοντας ότι με τα όποια προβλήματα η Υπηρεσία που προΐστατο έπαιρνε συγχαρητήρια για την καθαριότητα της πόλης. Αυτό αμφισβητήθηκε έντονα από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Βιβή Ποταμούση, που θύμισε στους παριστάμενους ότι ειδικά η περιοχή της Αμανής, από την οποία προέρχεται, βρομούσε...

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου
Δευ, 06/04/2020 - 20:57

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες τη διενέργεια έντονων ζυμώσεων σχετικά με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα λειτουργήσει ως καραντίνα για τους πιθανούς νεοεισερχόμενους πρόσφυγες/μετανάστες. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια ορθή τακτική καθώς καθημερινά παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε για την επικίνδυνη πανδημία του ιδού covid-19, ο οποίος πλήττει όλο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποτελεί το κομβικότερο ζητούμενο που πολιτική ηγεσία και πολίτες πρέπει να έχουμε στον νου μας.

          Στα πλαίσια λοιπόν, αυτών των ζυμώσεων πληροφορούμαστε ότι ως πιθανή λύση προκρίνεται ιδιωτικός χώρος εντός του αστικού ιστού, δίπλα από την ΔΕΗ, κοντά στον Κάμπο και τον Καρφά, στις παρυφές των συνόρων του χωριού μας.

          Ως κοινότητα Θυμιανών, ερχόμαστε νωρίς να καταστήσουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε ο πιθανολογούμενος αυτός προσωρινός χώρος καραντίνας να λάβει στην πορεία μόνιμα χαρακτηριστικά κλειστής ή ανοιχτής δομής.

          Γι' αυτόν το λόγο και επειδή ως πρώτιστο στόχο θέτουμε την αγαστή συνεργασία με την δημοτική αρχή αλλά και την κυβέρνηση, που εκπροσωπεί εδώ στο νησί μας ο Υπουργός κύριος Νότης Μηταράκης, εκφράζουμε την έντονη επιθυμία μας να ενημερωθούμε αναλυτικά για τα χαρακτηριστικά και τα χρονικά όρια που θα τεθούν στην όποια σύμβαση ετοιμάζει το δημόσιο με τον εν λόγω ιδιώτη του ακινήτου.

          Χωρίς αμφιβολία είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει στο συμβόλαιο που θα δημιουργηθεί ρήτρα η οποία θα εξασφαλίζει ότι από τη στιγμή που θα αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα μέτρα γενικότερης πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, θα πάψει και ο χώρος αυτός να χρησιμοποιείται για παραμονή προσφύγων/μεταναστών. Αυτό φυσικά συνεπάγεται ότι το συμβόλαιο θα πρέπει να έχει ισχύ 1,5- 2 μηνών περίπου (κι αν τα μέτρα παραταθούν να ξανανανεώνεται για το ανάλογο διάστημα). Οπωσδήποτε δεν πρόκειται να δεχτούμε ένα συμβόλαιο αορίστου ή εν πάσει περιπτώσει απροσδιορίστου χρόνου, διότι δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση αργότερα να οδηγηθούμε σε τετελεσμένα γεγονότα, ούτε και θα τα ανεχτούμε.

          Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο Δήμος και Υπουργείο πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια να μας έχουν ενδελεχώς ενημερώσει όπως κι εμείς με αυτό το κείμενο σπεύδουμε να καταστήσουμε σαφείς τις προθέσεις μας. Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για μικρούς και μεγάλους. Η κοινωνία μας και η πολιτικοί μας ταγοί έχουν αναλάβει την διεξαγωγή ενός μεγάλου αγώνα από τον οποίο πρέπει να εξέλθουμε νικητές. Επομένως η ειλικρίνεια των προθέσεων και των επιδιώξεων μας για όλα τα θέματα που μας απασχολούν συνιστά ένα απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του τόπου μας.

          Το παρόν δημοσιεύεται εις γνώση των πολιτών,του Δήμου Χίου και των δημοτικών Παρατάξεων, τουΥπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη.

 

Ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου,                           Τα μέλη στου συμβουλίου,

Μαμαλής Γεώργιος                                                              Βλάχος Κωνσταντίνος

                                                                                              Δαμίρης Κωνσταντίνος

                                                                                               Επιτροπάκης Χρήστος

                                                                                               Καρασούλης Δήμος

                                                                                                Πατελίδας Γεώργιος

                                                                                                Φραγκάκη Χρυσάνθη