Επιστολή Δημάρχου σε υπουργούς για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού προβλήματος

Δευ, 22/02/2016 - 19:54

Σε συνέχεια των επαφών με τα συναρμόδια Υπουργεία για τον περιορισμό  των αρνητικών επιπτώσεων του προσφυγικού-μεταναστευτικού στον τουρισμό της Χίου και τη βελτίωση των υποδομών, ο Δήμαρχος Χίου απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις.

 Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες του νησιού μας, την συνάντηση με τον Ολλανδό πρέσβη στη χώρα μας, τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς και αφουγκραζόμενος το κλίμα που διαφάνηκε στις εκθέσεις τουρισμού, τους προηγούμενους δύο μήνες, όπως και τα μηνύματα που έρχονται από τους tour operator, σχετικά με τις πτήσεις charter στο νησί μας, ο Δήμαρχος Χίου προτείνει στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού συγκεκριμένες, άμεσες, στοχοθετημένες ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ανά γεωγραφική περιοχή και προτείνεται να λειτουργήσουν επικουρικά στις ενέργειες του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Χίου και των λοιπών επαγγελματικών φορέων.

 Σε ό,τι αφορά στις Ευρωπαϊκές χώρες.  Πρόκειται για αγορές, στις οποίες δεν υπάρχει ο χρόνος να ανακτηθούν οι πρόσφατες απώλειες για το καλοκαίρι του 2016.  Κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν ενέργειες για επέκταση σε νέες αγορές, για το καλοκαίρι του 2017.  Προτείνεται:

 

●     Τεχνική υποστήριξη για την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, προσαρμογή των κατάλληλων μηνυμάτων και προβολή τους.

●     Συμμετοχή στο Routes Development Forum 2016 (23-26 Απριλίου 2016) για την ανάπτυξη νέων αεροπορικών συνδέσεων το έτος 2017.

●     Παροχή προσωρινών κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες που πετούν στη Χίο από το εξωτερικό, είτε με τη μορφή συνδιαφήμισης, είτε με τη μορφή μείωσης ή και κατάργησης των φόρων αεροδρομίου για τους επιβάτες, προκειμένου να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος που προκαλείται από την υστέρηση των υποδομών του αεροδρομίου της Χίου.  Υπενθυμίζεται ότι, λόγω του μικρού μήκους του διαδρόμου τα αεροπλάνα προσεγγίζουν αναγκαστικά και σε δεύτερο αεροδρόμιο (double touch).  Επίσης, λόγω του ούτως ή άλλως, χαμηλού πλήθους αφίξεων στο αεροδρόμιο της Χίου, η απώλεια εσόδων για την ΥΠΑ θα είναι σχετικά μικρή.

 Για την Τουρκία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.  Η Τουρκία μπορεί να αναπληρώσει ένα μέρος των απωλειών από την ευρωπαϊκή αγορά. Προτείνεται:

 

●     Τεχνική υποστήριξη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς, προσαρμογή των κατάλληλων μηνυμάτων και προβολή τους.

●     Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης visa σε Τούρκους πολίτες, διατήρηση πιλοτικού προγράμματος χορήγησης visa Schengen στις πύλες εισόδου.

●     Επέκταση του παραπάνω πιλοτικού προγράμματος χορήγησης visa σε πολίτες χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως για παράδειγμα το Ιράν, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες της περιοχής, από όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συνεργασία.

 

Για την εσωτερική αγορά της Ελλάδας.

 

●     Ένταξη της Χίου σε ειδικά προγράμματα εσωτερικού τουρισμού, όπως κοινωνικά, εκπαιδευτικά, τρίτης ηλικίας κτλ.

 Η επιστολή καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η Χίος, παρά την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού και την ελάχιστη αρνητική δημοσιότητα, δεν έχει τα αντίστοιχα οφέλη στον τουρισμό, αφού τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν μπει συνολικά σε “καραντίνα” από την Ευρωπαϊκή τουριστική αγορά.

 Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω προβλήματα, ο Δήμος Χίου θεωρεί ότι οι απώλειες μπορούν να μετριαστούν ακόμα και κάτω από αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες,  με την προϋπόθεση άμεσης εφαρμογής των κατάλληλων ενεργειών επικοινωνίας και την ταυτόχρονη προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος, που θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα για έναν ικανό αριθμό επισκεπτών.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα