Επιστολή του Μητροπολίτη Χίου στον υπουργό Ναυτιλίας για το πρόβλημα αλλαγής πληρωμάτων

Χιώτες πλοιοκτήτες έχουν πάρει πρωτοβουλίες με μπροστάρηδες τον Παναγιώτη και τον Νίκο Τσάκο και κάνουν εδώ και καιρό επαφές με τους διεθνείς οργανισμούς για να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο - Πάνω από 250.000 ναυτικοί εγκλωβισμένοι
Τετ, 16/09/2020 - 07:03

Η ναυτομάνα Χίος δεν μπορούσε να μη δηλώσει παρούσα στην προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, λόγω πανδημίας, εταιρείες και ναυτικοί στην αλλαγή πληρωμάτων.

Χιώτες πλοιοκτήτες έχουν πάρει πρωτοβουλίες με μπροστάρηδες τον Παναγιώτη και τον Νίκο Τσάκο και κάνουν εδώ και καιρό επαφές με τους διεθνείς οργανισμούς για να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλαίσιο. Υπάρχουν ναυτικοί που ταξιδεύουν για περισσότερο από 12 μήνες χωρίς να μπορούν να κατέβουν σε λιμάνια λόγω των αυστηρών μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη. Η κρίση που έχει προκληθεί είναι ανθρωπιστική αλλά και οικονομική.

Πάνω από 250.000 ναυτικοί παγκοσμίως είναι εγκλωβισμένοι στα πλοία περιμένοντας αντικαταστάτες.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών, Οινουσσών, Μάρκος με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Ως Επίσκοπος της κατ’ εξοχήν ναυτικής Μητροπόλεως της πατρίδας μας , της Χίου, της πρωτοπόρου σε όλο τον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, με τα πλοία και τους ναυτικούς τηςμ αλλά και ο ίδιος ως υιός ναυτικού, απευθυνόμεθα σε εσάς για να μεταφέρουμε την αγωνία των ναυτικών μας, οι οποίοι από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η απαγόρευση μετακινήσεων εξαιτίας του COVID-19 αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα. (…) Είναι απαραίτητο όλοι οι υπεύθυνοι φορείς και οι ναυτιλιακοί οργανισμοί να ενεργοποιηθούν αμέσως , να ακούσουν τς απεγνωσμένες φωνές των ναυτικών μας και να ενδιαφερθούν για την επίλυση των πρωτοφανών καταστάσεων που βιώνουν.(…) Η Ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον βασικό μοχλό αναπτύξεως της ελληνικής οικονομίας. Οι εν ενεργεία ναυτικοί μας μαζί με τους συνταξιούχους και τους σπουδαστές των σχολών του Εμπορικού Ναυτικού με την παρουσία τους και τη διαβίωσή τους στα ακριτικά νησιά, ενισχύουν και ουσιαστικά συντηρούν την τοπική κοινωνία. Το επάγγελμα του ναυτικού είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αλυσίδα μεταφορών, τα ναυτιλιακά κράτη, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Είναι λοιπόν απαραίτητο να βελτιωθεί η επικοινωνία τους μεταξύ στεριάς και θάλασσας, να βρεθούν οι κατάλληλες διαδικασίες ασφαλείας για τη μετακίνηση των πληρωμάτων επιτρέποντας σε όποιους επιθυμούν να επαναπατρισθούν και στους υπολοίπους να ναυτολογηθούν.”

Ο Μητροπολίτης Χίου καταλήγει στην επιστολή του:

“Όλοι έχουμε την υποχρέωση να ενώσουμε τη φωνή μας με τους ναυτικούς μας, τους ανθρώπους εκείνους που μοχθούν και αγωνίζονται μέσα σε αντίξοες συνθήκες γι ατην πρόοδο και την προβολή της πατρίδας μας.

Με την πεποίθηση ότι θα βοηθήσετε στην επίλυση των προβλημάτων των ναυτικών μας και στην υλοποίηση των αιτημάτων τους, σας ευχόμεθα ο Κύριος να σας χαρίζει δύναμη για την επιτέλεση των καθηκόντων σας για το καλό της πατρίδας και του έθνους μας”.

Πηγή: newmoney.gr/

Σχετικά Άρθρα