Χίος, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου

Επίτιμη δημότης Χίου η Σοφία Στάικου

Πέμ, 08/11/2018 - 15:29

Την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάικου, θα αναγορεύσει σε επίτιμη δημότη Χίου ο Δήμος, σε λιτή τελετή που θα γίνει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου,  μετά την παρέλαση και την παρουσίαση των παραδοσιακών χορών, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Η κυρία Σοφία Στάικου είναι η πρόεδρος του "Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς". Στόχος του ιδρύματος, που οργανώνει και διαχειρίζεται ένα πρότυπο δίκτυο εννέα θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια, στο οποίο ανήκει και το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο, είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, η διάσωση της παραδοσιακής, βιοτεχνικής και βιομηχανικής τεχνολογίας και η σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος «η κατασκευή και λειτουργία του Μουσείου Μαστίχας, που λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2016, έχει συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού του νησιού μας, συνδέοντας τα σημεία του τοπίου και τα μνημεία του με τον πολιτισμό της μαστίχας, παραπέμποντας τον επισκέπτη σε αυτά».

Η κυρία Στάικου με το πάθος και την αποτελεσματικότητά της, όχι μόνο συνέβαλε τα μέγιστα στην άρτια ολοκλήρωση του μουσείου μέσα στα χρονοδιαγράμματα και τις προδιαγραφές, αλλά με την ενθάρρυνση και την υποστήριξή της κατά τη λειτουργία του μουσείου, έχει ωθήσει τη δραστηριότητα του "Μουσείου Μαστίχας" σε πολύ υψηλό επίπεδο, φτάνοντας να είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα από τα μουσεία του δικτύου του ΠΙΟΠ, κατά το έτος 2017.

Πρέπει να τονιστεί, ότι η κυρία Στάικου ως πρόεδρος, έχει καλλιεργήσει και τονώσει τις σχέσεις του ΠΙΟΠ με τις τοπικές κοινωνίες και τους συλλογικούς της φορείς. Η συνεργασία του ΠΙΟΠ όχι μόνο με τον Δήμο της Χίου, αλλά και με την Ένωση Μαστισοπαραγωγών Χίου, η οποία ήταν και ο επισπεύδων της λειτουργίας του μουσείου, είναι υποδειγματική, εξασφαλίζοντας την μεγιστοποίηση του πολιτιστικού οφέλους του τόπου, αλλά και επεκτεινόμενη πέραν των στενών ορίων της λειτουργίας του μουσείου. Η μεγάλη σύνδεση του μουσείου και των δραστηριοτήτων του με τους μαστιχοπαραγωγούς, τους χιώτες επαγγελματίες, τον επιστημονικό κόσμο, έχει αποτελέσει ένα υπόδειγμα πολυδιάστατης, ωφέλιμης για τον τόπο λειτουργίας.

Στο πρόσωπο της κυρίας Σοφίας Στάικου, τιμούμε όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε με το συντονισμό και τη φροντίδα της, από το ΠΙΟΠ, τιμούμε την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτύξει το ίδρυμα με τους τοπικούς φορείς, αλλά το κυριότερο, τιμούμε τον προσωπικό δυναμισμό, την αφιέρωση και την αγάπη για το μουσείο και τη Χίο, τα οποία η κυρία Στάικου έχει δείξει για πολλά χρόνια.»

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 16/01/2019 - 15:30

Δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Καρδάμυλα πριν από λίγο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε γνωστό ότι ανεστάλη η απόφαση της διοίκησης για την παύση λειτουργίας του.

Το πόσο θα διαρκέσει η αναστολή, τι μεσολάβησε, καθώς και άλλες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Συμπερασματικά εκείνο που επιβεβαιώνεται είναι η δύναμη της φωνής των Καρδαμυλιτών, που κατάφεραν κι αυτή τη φορά να αποτρέψουν μια αρνητική εξέλιξη για τον τόπο τους. Το ίδιο είχαν κάνει, βγαίνοντας στους δρόμους κι όταν επιχειρήθηκε η αποδυνάμωση του ΕΠΑΛ, το ίδιο έκαναν και τώρα κάνοντας κοινωνούς του αιτήματός τους τους τοπικούς φορείς κι όπως φαίνεται όλα αυτά, σε συνδυασμό με... την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, συνέβαλαν καθοριστικά για την ανατροπή μιας ειλημμένης απόφασης της Εθνικής Τράπεζας, που μην ξεχνάμε πανελλαδικά - όπως και άλλες τράπεζες- προχωρά στο κλείσιμο καταστημάτων της.

Ίσως μάλιστα η περίπτωση του καταστήματός της στα Καρδάμυλα, που θα συνεχίσει - άγνωστο για πόσο ακόμα τη λειτουργία του- να είναι η μοναδική για την οποία υπάρχει αλλαγή πλεύσης.