Χίος, Τετάρτη 20 Μαρτίου

Επίτιμη δημότης Χίου η Σοφία Στάικου

Πέμ, 08/11/2018 - 15:29

Την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, Σοφία Στάικου, θα αναγορεύσει σε επίτιμη δημότη Χίου ο Δήμος, σε λιτή τελετή που θα γίνει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου,  μετά την παρέλαση και την παρουσίαση των παραδοσιακών χορών, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Η κυρία Σοφία Στάικου είναι η πρόεδρος του "Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς". Στόχος του ιδρύματος, που οργανώνει και διαχειρίζεται ένα πρότυπο δίκτυο εννέα θεματικών μουσείων στην ελληνική περιφέρεια, στο οποίο ανήκει και το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο, είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, η διάσωση της παραδοσιακής, βιοτεχνικής και βιομηχανικής τεχνολογίας και η σύνδεση του πολιτισμού με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος «η κατασκευή και λειτουργία του Μουσείου Μαστίχας, που λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2016, έχει συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού του νησιού μας, συνδέοντας τα σημεία του τοπίου και τα μνημεία του με τον πολιτισμό της μαστίχας, παραπέμποντας τον επισκέπτη σε αυτά».

Η κυρία Στάικου με το πάθος και την αποτελεσματικότητά της, όχι μόνο συνέβαλε τα μέγιστα στην άρτια ολοκλήρωση του μουσείου μέσα στα χρονοδιαγράμματα και τις προδιαγραφές, αλλά με την ενθάρρυνση και την υποστήριξή της κατά τη λειτουργία του μουσείου, έχει ωθήσει τη δραστηριότητα του "Μουσείου Μαστίχας" σε πολύ υψηλό επίπεδο, φτάνοντας να είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα από τα μουσεία του δικτύου του ΠΙΟΠ, κατά το έτος 2017.

Πρέπει να τονιστεί, ότι η κυρία Στάικου ως πρόεδρος, έχει καλλιεργήσει και τονώσει τις σχέσεις του ΠΙΟΠ με τις τοπικές κοινωνίες και τους συλλογικούς της φορείς. Η συνεργασία του ΠΙΟΠ όχι μόνο με τον Δήμο της Χίου, αλλά και με την Ένωση Μαστισοπαραγωγών Χίου, η οποία ήταν και ο επισπεύδων της λειτουργίας του μουσείου, είναι υποδειγματική, εξασφαλίζοντας την μεγιστοποίηση του πολιτιστικού οφέλους του τόπου, αλλά και επεκτεινόμενη πέραν των στενών ορίων της λειτουργίας του μουσείου. Η μεγάλη σύνδεση του μουσείου και των δραστηριοτήτων του με τους μαστιχοπαραγωγούς, τους χιώτες επαγγελματίες, τον επιστημονικό κόσμο, έχει αποτελέσει ένα υπόδειγμα πολυδιάστατης, ωφέλιμης για τον τόπο λειτουργίας.

Στο πρόσωπο της κυρίας Σοφίας Στάικου, τιμούμε όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε με το συντονισμό και τη φροντίδα της, από το ΠΙΟΠ, τιμούμε την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτύξει το ίδρυμα με τους τοπικούς φορείς, αλλά το κυριότερο, τιμούμε τον προσωπικό δυναμισμό, την αφιέρωση και την αγάπη για το μουσείο και τη Χίο, τα οποία η κυρία Στάικου έχει δείξει για πολλά χρόνια.»

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 20/03/2019 - 06:40

Μείωση των εκπτώσεων για τους συνεπείς πελάτες και όσους προπληρώνουν την κατανάλωση ρεύματος αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο επίσης ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από 1ης Απριλίου η έκπτωση για όσους πληρώνουν έγκαιρα τον λογαριασμό που είναι σήμερα 15% μειώνεται στο 10%. 

Από την ίδια ημερομηνία η έκπτωση για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης που είναι σήμερα 6% θα διαμορφωθεί σε 4%.

Σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά τιμολόγια η απόφαση που ελήφθη προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις επιχειρήσεις, για αυξήσεις μέχρι 10%.

Διευκρίνιση της ΔΕΗ

Τα τιμολόγια ηλεκτροδότησης παραμένουν αμετάβλητα, ενώ παγιοποιείται η έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες, αναφέρει η ΔΕΗ σε ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ αναφέρει ότι:

«Με απόφαση του σήμερα (19.03.19) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας Μέσης και Χαμηλής Τάσης, παρά τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες όπως η αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος και της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CΟ2.

Επίσης το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε τη διατήρηση και παγιοποίηση της χορήγησης της έκπτωσης συνέπειας σε ποσοστό 10% επί της συνολικής αξίας χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για τους λογαριασμούς που θα εκδίδονται από 1ης Απριλίου 2019 και εφεξής. Σε ότι αφορά την έκπτωση λόγω προπληρωμής αυτή καθορίστηκε σε 4% από 1ης Απριλίου 2019».

Η έκπτωση συνέπειας είναι τώρα 15% ενώ η έκπτωση προπληρωμής 6%.

Πηγή: http://www.skai.gr