Χίος, Τετάρτη 24 Ιουλίου

Έργα ανάδειξης του πολιτισμού των νησιών με ψηφιακά μέσα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Τετ, 27/03/2019 - 15:17

Αξιολογήθηκαν θετικά και με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 12 έργα Ψηφιακού Πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα έργα αφορούν στην υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη πολιτιστικών πόρων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με χρήση νέων τεχνολογιών και είναι τα εξής:

 1. «Δημιουργία- λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών προβολής των γεωμνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου- Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO», με δικαιούχο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και προϋπολογισμό 441.600 ευρώ.
 2. «Ολοκληρωμένη δράση προβολής και ανάδειξης του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου της Λέσβου με χρήση καινοτόμων εφαρμογών πληροφορικής», με δικαιούχο τον Δήμο Λέσβου και προϋπολογισμό 358.360 ευρώ.
 3. «Καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου», με δικαιούχο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και προϋπολογισμό 321.480 ευρώ.
 4. «Ανάδειξη και προβολή μουσείων και μνημείων Χίου μέσω διαδραστικών ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών», με δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και προϋπολογισμό 540.000 ευρώ.
 5. «Ψηφιακή ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Λέσβου- δημιουργία τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών- δημιουργία κέντρου πληροφόρησης», με δικαιούχο Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και προϋπολογισμό 383.700 ευρώ.
 6. «Σύστημα Augmented και Virtual Reality για τις Βίγλες της Χίου», με δικαιούχο τον Δήμο Χίου και προϋπολογισμό 288.920 ευρώ.
 7. «Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Κόμβος Σάμου», με δικαιούχο τον Δήμο Σάμου και προϋπολογισμό 195.300 ευρώ.
 8. «Ψηφιακές πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές στη Χίο: Η περίπτωση του Κάμπου», με δικαιούχο τον Δήμο Χίου και προϋπολογισμό 182.900 ευρώ.
 9. «Διαχείριση και προβολή των Λαογραφικών Μουσείων της Σάμου με χρήση σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», με δικαιούχο τον Δήμου Σάμου και προϋπολογισμό 333.560 ευρώ.
 10. «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ», με δικαιούχο την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών έργων Βορείου Αιγαίου, με προϋπολογισμό 758.490 ευρώ.
 11. «Ψηφιακές Διαδρομές Σαμιακού Οίνου: Το κρασί σαν μέσο προβολής και προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος της Σάμου», με δικαιούχο την  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και προϋπολογισμό 284.580 ευρώ.
 12. «Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού», με δικαιούχο τον Δήμο Σάμου και προϋπολογισμό 300.080 ευρώ.

Τα έργα αυτά αφορούν τα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας, ενώ αντίστοιχα έργα έχουν ήδη ενταχθεί μέσω των Ο.Χ.Ε. και για τα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η υλοποίηση των έργων θα ξεκινήσει από τον Μάιο του 2019.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Ο πολιτισμός αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και η ανάδειξή του με κάθε τρόπο αποτελεί προτεραιότητά μας. Αξιοποιούμε τους πόρους του ευρωπαϊκού μας προγράμματος και χρηματοδοτούμε 12 σημαντικά έργα, ώστε χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες ο πολιτιστικός μας πλούτος να φτάνει με κάθε σύγχρονο και πρόσφορο τρόπο στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους εν δυνάμει επισκέπτες των νησιών μας».

Σχετικά Άρθρα

Από 1η Αυγούστου εξετάσεις ξανά στη Χίο, δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Γ. Ξενάκης
Τετ, 24/07/2019 - 12:14

 

Επανέρχεται, για τουλάχιστον έξι μήνες, το παλαιό καθεστώς έκδοσης διπλωματών οδήγησης προκειμένου να ξεμπλοκάρει το νέο σύστημα δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κεφαλογιάννης, ο νέος νόμος που εφαρμόζεται από το φθινόπωρο έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην έκδοση 100 χιλιάδων διπλωματών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται.

Θυμίζουμε ότι στη Χίο εξετάσεις δεν γίνονται από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ από το Γενάρη του 2019 έχουν παραιτηθεί οριστικά των καθηκόντων τους οι εξεταστές της Χίου.

Όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Γιάννης Ξενάκης, έχει δώσει μέχρι την Παρασκευή περιθώριο στους εξεταστές Χίου, με εντέλεσθαι, να απαντήσουν εγγράφως αν θα επανέλθουν ξεκινώντας από 1η Αυγούστου τις εξετάσεις στη Χίο. Ήδη μετά από επικοινωνία που είχε με τον Γεν. Δ/ντή της Διευθυνσης Μεταφορών Β.Αιγαίου κο Γουγούλα, ο ίδιος την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στο νησί  για να πραγματοποιήσει σεμινάριο εκπαίδευσης ώστε να πιστοποιηθούν ξανά ως εξεταστές 7 υπηρετούντες στη Δ/νση Μεταφορών Χίου, που σημαίνει - όπως είπε στην "Α" ο κ. Ξενάκης-  ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτής της πολύμηνης ταλαιπωρίας.

O ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος που η νέα ηγεσία του υπουργείου, στην οποία απευθύνθηκε, υιοθέτησε την πρόταση για αναστολή εφαρμογής του νόμου.

Σημειώνεται ότι στη Χίο, όπως είπε, σε αναμονή βρίσκονται 600 υποψήφιοι οδηγοί και ο αριθμός τους συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο πλησιάζει στα 3.000 άτομα.