Έρχονται δυναμικότερες κινητοποιήσεις για τις δημόσιες δομές υγείας

ΣΤΟ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 25/08/2022 - 14:23

Τα προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας, με αιχμή του δόρατος -αυτή την περίοδο- το ΕΚΑΒ, λόγω των περιστατικών καθυστερημένης διακομιδής ασθενών, οδήγησαν σήμερα σε μια ακόμη κινητοποίηση μπροστά από την πύλη του Νοσοκομείου,  στην οποία υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή από προηγούμενες αλλά και παλμός, που αποδεικνύει ότι τα όποια αποθέματα αντοχής και ανοχής έχουν εξαντληθεί.

Ωστόσο από αρκετούς ομιλητές επισημάνθηκε ότι κανονικά όλη η Χίος έπρεπε να δώσει το παρόν με δεδομένη την κρισιμοτητα του ζητήματος, που συνδέεται άρρηκτα με την παραμονή των κατοίκων στο νησί.

"Από τον καναπέ δεν λύνεται τίποτα, σήμερα είναι συγγενής μου αύριο δικός σας συγγενής", είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μαλαφής, Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Χίου, ενώ ο αναισθησιολόγος Παντελής Στεφάνου, σημείωσε ότι η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ συνδέεται με το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης του φορέα, μόνο που κάτι τέτοιο ειδικά στα νησιά δεν μπορεί να γίνει.

Σε ιδιαίτερο τόνο ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χίου, Γιώργου Λαμπαδοχυτού, που είπε ότι οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο, κατονομάζοντας τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων ετών, που αποδυνάμωσαν το εθνικό σύστημα υγείας.

"Η κατάσταση αυτή, στο ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο, στα κέντρα υγείας, στα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία είναι ντροπή για το 2022", είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΣΝΟΧ και υποσχέθηκε ότι η σημερινή κινητοποίηση θα είναι το εφαλτήριο για νέους αγώνες, παραπέμποντας και στη σύσκεψη που θα γίνει το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο για συντονισμό της δράσης των φορέων.

Το λόγο πήρε και η πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία, Σοφία Μιχάλα που δήλωσε δυσαρεστημένη από την ελλιπή συμμετοχή των ΑμεΑ στην κινητοποίηση, καθώς όπως είπε τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι τα πρώτα θύματα του εξαθλιωμένου συστήματος υγείας.

Στα προβλήματα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Φώτης Βύρας, που θύμισε ότι υπάρχουν προς διάθεση μόνο 14 άτομα, τα οποία βάζουν συνεχώς πλάτη, πλην όμως δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες. Ολο αυτό το διάστημα το θέμα παραμένει στο προσκήνιο αλλά το μόνο που λαμβάνουν είναι υποσχέσεις. «Στην πράξη το απόλυτο τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κινητοποίηση έγινε παρουσία εργαζομένων του Νοσοκομείου, εκπροσώπων φορέων αλλά και αυτοδιοικητικών (ήταν εκεί ο αντιπεριφερειάρχης Π. Βρουλής, ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Μπουγδάνος, αλλά και ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Αμπαζής, ο αντιδήμαρχος Γ. Πατεριμός, ο δημ. σύμβουλος Ν. Νύκτας κ.α.)

Όπως δήλωσε ο κος Βρουλής, η Περιφερειακή Αρχή θα είναι αρωγός στις κινητοποιήσεις που ενδεχομένως θα αποφασιστούν στη σημερινή σύσκεψη στο εργατικό κέντρο.

akomi_mia_kinitopoiisi_gia_ta_asfyktika_kena_stis_domes_ygeias

Σχετικά Άρθρα