Ερώτηση με πρόταση τροπολογίας φέρνει στη Βουλή ο Ν. Μηταράκης για το Οικοτροφείο Οινουσσών

Δευ, 01/04/2024 - 19:19

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για τη χρηματοδότηση οικοτροφείων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε ακριτικές περιοχές της χώρας.

Όπως σημειώνει στην Ερώτηση ο κ. Μηταράκης «δυστυχώς δεν υπάρχει διάταξη που να επιτρέπει στην Κυβέρνηση να συμβάλει στα λειτουργικά έξοδα», ενώ συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι προτίθεται να καταθέσει σχετική τροπολογία:

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού δύνανται να χρηματοδοτούνται Οικοτροφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ σε ακριτικές περιοχές της χώρας, προς ενίσχυση της λειτουργίας τους. Με όμοια απόφαση δύναται να καθοριστεί κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης θέτει το ζήτημα της χρηματοδότησης των Οικοτροφείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σε ακριτικές περιοχές της χώρας για την ενίσχυση της λειτουργίας τους από τα συναρμόδια υπουργεία, με αφορμή το Οικοτροφείο Οινουσσών, το κτήριο του οποίου έχει ανεγερθεί το 1972 από την οικογένεια Διαμαντή και Καλλιόπης Πατέρα και ανακαινισθεί το 2005 με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Το Οικοτροφείο σήμερα λειτουργεί με μέριμνα και ευθύνη του Συνδέσμου Ναυτιλίας και Παιδείας Οινουσσών (ΣΝΠΟ), ενός σωματείου που συστάθηκε το 1956 με μέλη Οινουσσίους, οι οποίοι τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Οικοτροφείου κάλυπταν τα έξοδα με ίδιους πόρους. Στην συνέχεια το μείζον μέρος των εξόδων κάλυπτε το Ίδρυμα Ι.Δ. Πατέρα. Κάθε χρόνο καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια εύρεσης των αναγκαίων πόρων για την διατήρηση του Οικοτροφείου, το οποίο στηρίζει άπορα παιδιά και διατηρεί ζωντανό το νησί των Οινουσσών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Μηταράκης θέτει τις εξής ερωτήσεις στους κ.κ. Υπουργούς:

1. Θεωρούν σημαντικό το έργο που προσφέρουν τα εν λόγω Οικοτροφεία;

2. Προτίθενται να αποδεχθούν την προτεινόμενη τροπολογία;

3. Προτείνουν εναλλακτικούς και επιπρόσθετους τρόπους στήριξης και χρηματοδότησης των εν λόγω Οικοτροφείων;

Σχετικά Άρθρα