Χίος, Πέμπτη 9 Ιουλίου

Ευχαριστήριο Μηταράκη για την αποκατάσταση Μνημείου της ΠΕΑΝ

Επιστολή του Στ. Κάρμαντζη στον Δήμο Αθηναίων
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 29/10/2019 - 19:04

Ως γνωστόν οι γνωστοί βέβηλοι είχαν βρωμίσει το μνημείο της ΠΕΑΝ στην Αθήνα, οργάνωση την οποία ίδρυσε ο εκτελεσθείς από τους Γερμανούς ήρωας Καλλιμασιώτης Αεροπόρος Κώστας Περρίκος.

Διαμαρτυρία για το γεγονός έκαναν και οι Χιώτες της Αθήνας, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του Νότη Μηταράκη, που μετά την σχετική αποκατάσταση έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Με σεβασμό στον αγώνα των Ελλήνων ηρώων της ΠΕΑΝ, μεταξύ των οποίων υπήρξε και ο χιώτικης καταγωγής Κώστας Περρίκος, πήραμε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουμε με το Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να προβεί στον καθαρισμό και τη συντήρηση του έργου τέχνης το οποίο καλλιτέχνησε προς τιμήν τους ο γλύπτης Μιχάλης Κάσσης και το οποίο εδράζεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος.

Ευχαριστούμε το Δήμο Αθηναίων για την άμεση ανταπόκρισή του, καθώς το εν λόγω έργο έχει πλέον καθαριστεί και αποκατασταθεί με τη συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών."

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Δήμος Χίου.

Σ' αυτήν αναφέρονται: 

      Σας ενημερώνουμε ότι η πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη προς το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη αναφορικά με τη βανδαλισμό του μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων μελών της ΠΕΑΝ από τους Γερμανούς κατακτητές, δίπλα στην προτομή του Κώστα Περρίκου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος έχαιρε άμεσης παρέμβασης. Οι μαρμάρινες βάσεις καθαρίστηκαν από το Ειδικά συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Τα πορτραίτα  καθαρίστηκαν από την συντηρήτρια του Τμήματος Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλης και στη συνέχεια οι βάσεις και τα πορτραίτα προστατεύθηκαν με τα κατάλληλα antigraffiti υλικά. Επισημαίνεται ότι η επικοινωνία με το Δήμο Αθηναίων υπήρξε αγαστή και αποτελέσματα όπως επιβεβαιώνουν και οι φωτογραφίες ήταν  άμεσα και ανάλογα του σεβασμού που απαιτεί ο εν λόγω χώρος.

Σχετικά Άρθρα

Δελτίο Τύπου της περιφερειακής παράταξης "Τολμάμε"
Πέμ, 09/07/2020 - 16:18

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε την Τετάρτη 8 Ιουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» Παναγιώτης Χριστόφας και το μέλος της παράταξης Μάρω Καραμανώλη, με νεοεκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.), και πιο συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Παναγιώτη Παπαντωνίου και τον Ειδικό Γραμματέα Κωνσταντίνο Κουρέτα.

Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν καλές πρακτικές και εργαλεία (χρηματοδοτικά, θεσμικά, νομοθετικά κλπ), που επιτρέπουν στην αυτοδιοίκηση ήπιες (ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις, περιοχές ήπιας κυκλοφορίας κλπ) ή και πιο μεγάλες παρεμβάσεις, με στόχο τη βιώσιμη αστική κινητικότητα αλλά και γενικότερα τη διαμόρφωση ενός μοντέλου μεταφορών, που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Ειδική έμφαση δόθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης οικονομικοτεχνικών μελετών πριν από κάθε παρέμβαση, αλλά και σε πολιτικές, που επιτρέπουν στην αυτοδιοίκηση όχι μόνο να ακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα των συγκοινωνιών και μεταφορών αλλά και να αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία και χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διαμόρφωση του συγκοινωνιακού χάρτη της περιοχής ευθύνης της.

Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά και άλλων σχετικών συναντήσεων, που θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτης Χριστόφας με τα μέλη του Σ.Ε.Σ., του οποίου και ο ίδιος είναι μέλος, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μοντέλου μεταφορών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.