Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

Φέτος ο τουρισμός ξεκινάει από το μηδέν!

Σε τηλεδιάσκεψη για τον τουρισμό με τους Περιφερειάρχες ο Ν. Νύκτας
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 07/05/2020 - 15:37

Συνεχίζονται οι επαφές σε κάθε επίπεδο για να σωθεί, ό,τι σώζεται, από την φετινή τουριστική σεζόν, με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Β. Αιγαίου, Νίκο Νύκτα, να εκπροσωπεί τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ.  Μουτζούρη, στην τηλεδιάσκεψη για τον Τουρισμό που έγινε χθες από τη Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ένωσης Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Ήταν μια σημαντική τηλεδιάσκεψη γιατί αφορούσε τον συντονισμό της συνολικής προσπάθειας για να μη χαθεί η φετινή τουριστική σεζόν. Από την πλευρά μου υπάρχει θέληση για το καλύτερο, για να λυθούν προβλήματα και να ενισχυθεί με κάθε τρόπο το τουριστικό προϊόν του τόπου μας, και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι ακατάπαυστα καθημερινά», ανέφερε ο κος Νύκτας εστιάζοντας σε εκείνο που ειπώθηκε χθες, ότι φέτος ο τουρισμός ξεκινάει από το "μηδέν", οπότε ότι και να κερδίσουμε είναι σημαντικό.

Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός και ο Πρόεδρος  της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης.

Οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ενημέρωσαν τους Περιφερειάρχες για τις ανησυχίες τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον τουρισμό και τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή τουριστική περιόδο, αλλά και τα ζητήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Επίσης, κατέθεσαν σειρά προτάσεων για δράσεις τόνωσης του τουριστικού προϊόντος, τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «για όλες τις Περιφέρειες της χώρας ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό και με τους ανθρώπους του τουρισμού είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, προκειμένου να υποστηρίξουμε το τουριστικό προϊόν και να αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Θα είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με τους τουριστικούς φορείς όλο το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φετινή τουριστική περίοδο, να λύσουμε προβλήματα, να υποστηρίξουμε τις θέσεις τους προς την κυβέρνηση και να ενισχύσουμε το τουριστικό προϊόν με κάθε τρόπο. Επάνω μας μπορείτε να υπολογίζετε. Είμαστε σταθεροί σύμμαχοί σας και θεωρούμε όλοι οι Περιφερειάρχες πως αν δεν στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος, ειδικά τη φετινή δύσκολη περίοδο, θα έχει πρόβλημα συνολικά η οικονομία της χώρας».

Στην τηλεδιάσκεψη καταγράφηκαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι και άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και τα θέματα των μετακινήσεων (οδικών, ακτοπλοϊκών, αεροπορικών), που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του τουρισμού.

Ο συντονισμός των πρωτοβουλιών των Περιφερειών και των τουριστικών φορέων θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της προβολής του τουριστικού προϊόντος, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε εξειδικευμένο περιφερειακό, αλλά και στην προώθηση της πρότασης για τη δημιουργία «ξενοδοχείων καραντίνας» σε τουριστικές περιοχές.

Επίσης, οι Περιφέρειες θα στηρίξουν τα αιτήματα των φορέων του τουρισμού για έγκαιρη οριστικοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, την επίσπευση της σύναψης διακρατικών συμφωνιών στον τουρισμό και την έγκαιρη έκδοση των κυβερνητικών αποφάσεων για τα μέτρα ανακούφισης στον τουριστικό κλάδο από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τέλος, οι Περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τα αιτήματα των τουριστικών φορέων για την ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού, των επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό, των εποχιακών και των αερομεταφορών.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 18:23

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου και μιλώντας για έντονη ανησυχία των εμπειρογνωμόνων.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό».

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωτικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας επεσήμανε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό με το άνοιγμα των συνόρων.

Θετικό χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας ότι δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, θέλει προσοχή από όλους -όπως τόνισε- γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Αναφερόμενος στο δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν φαίνεται το R0 να είναι μεγαλύτερο του 1» και επεσήμανε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται. Παράλληλα, παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες.

Καθημερινή