Γ. Μπουρνούς: «Η Κυβέρνηση κλέβει ΦΠΑ από το «Εξοικονομώ»

Αναφορά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών
Πέμ, 23/12/2021 - 15:32

Αναφορά προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τον οδηγό του νέου «Εξοικονομώ 2021» και την μείωση του ορίου των μέγιστων επιλέξιμων δαπανών στις νησιωτικές περιοχές.

Ο βουλευτής αντέδρασε άμεσα στην επιστολή του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με την οποία  εκφράζονται η έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια τους για την επί της ουσίας κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιωτών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Οι προβλέψεις στον οδηγό του νέου «Εξοικονομώ 2021» για τις μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ με συντελεστή 24%, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι το όριο των ανώτατων δαπανών θα μειώνεται σε περίπτωση ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Η εν λόγω πρόβλεψη σημαίνει την ουσιαστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ως αντισταθμιστικού μέτρου για το αυξημένο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς και αφαιρεί από τον κατασκευαστικό κλάδο, που δραστηριοποιείται στις νησιωτικές περιοχές, οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης.

Ο βουλευτής Λέσβου καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν προκειμένου να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του προγράμματος και να πάψει ο εμπαιγμός των νησιωτών με θριαμβολογίες περί μειωμένου ΦΠΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

Θέμα: Ουσιαστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με τον οδηγό του νέου «Εξοικονομώ 2021».

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών αναφορά με την επιστολή του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με την οποία εκφράζονται η έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια τους για την επί της ουσίας κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιωτών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». 

Αναφέρεται ότι στον οδηγό του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» οι μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ με συντελεστή 24%, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι το όριο των ανώτατων δαπανών θα μειώνεται σε περίπτωση ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Η εν λόγω πρόβλεψη σημαίνει την ουσιαστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ως αντισταθμιστικού μέτρου για το αυξημένο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς και αφαιρεί από τον κατασκευαστικό κλάδο, που δραστηριοποιείται στις νησιωτικές περιοχές, οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης.

Επισημαίνεται ότι ενώ υπήρχε η δυνατότητα διόρθωσης των κακώς κειμένων προηγούμενων κύκλων του προγράμματος αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο νέος οδηγός όχι απλά δεν τα διορθώνει, αλλά τα υιοθετεί.

Καλούνται οι κ.κ Υπουργοί να ενεργήσουν προκειμένου να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του προγράμματος και να πάψει ο εμπαιγμός των νησιωτών με θριαμβολογίες περί μειωμένου ΦΠΑ.

Σχετικά Άρθρα