Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου: Μηνύματα Δημάρχου Χίου και Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Παρ, 19/05/2023 - 11:12
φωτο αρχείου

Για τη 19η Μαϊου, Ημέρα  Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εξέδωσαν μηνύματα ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης.

Στ. Κάρμαντζης: Χρέος μας είναι η μνήμη και ο σεβασμός

Η 19η Μαΐου αποτελεί την τραγική επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία μεταφέρει τη σκέψη μας στο 1919, όπου ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να σημαδέψει με ανεξίτηλο τρόπο τον Ποντιακό Ελληνισμό. Οι ανείπωτες κακουχίες, τα φρικτά βασανιστήρια και οι στυγερές εκτελέσεις έγραψαν ένα ολέθριο και αλησμόνητο κεφάλαιο στην ιστορία μας με το αίμα 353.000 ψυχών.

Απέναντι σε αυτά τα συγκλονιστικά  γεγονότα χρέος μας είναι η μνήμη και ο σεβασμός. Η μνήμη, η οποία φυσικά δεν πρέπει να εξαντλείται σε σχετικές αναφορές και μηνύματα μόνο τη σημερινή μέρα αλλά απαιτείται σε συνάρτηση με την ουσιαστική γνώση της ιστορίας μας και απόλυτο σεβασμό στις αδικοχαμένες ψυχές. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί απαράγραπτο και ιερό καθήκον, όπως και η ευγνωμοσύνη προς τους Ελληνοποντίους για την τεράστια και πολύπλευρη συνεισφορά τους σε όλο το φάσμα του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού βίου της χώρας μας.

Δεν ξεχνάμε. Αιωνία η μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών!

Κ. Μουτζούρης: Συνεχίζουμε τον αγώνα να αναδειχθεί διεθνώς ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην Ιερή Μνήμη της Γενοκτονίας των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου ,θυμάτων των Νεότουρκων εθνικιστών την περίοδο 1914-1923. Η Ελληνική Βουλή από το 1994  αναγνωρίζοντας με Νόμο, την μεθοδική και συστηματική προσπάθεια αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού, με διώξεις, έκθεση σε κινδύνους, εγκλήματα εις βάρος αμάχων, βασανισμούς, εκτοπισμούς, σφαγές και πορείες θανάτου στην έρημο, τιμά τη μνήμη των τραγικών θυμάτων ως χρέος και οφειλή στην διατήρηση της Εθνικής Συνείδησης. Υποκλινόμαστε στους αγώνες και την Ιστορία του Έθνους μας, καταδικάζοντας το στυγερό έγκλημα και συνεχίζουμε τον αγώνα για να επιτύχουμε να το αναδείξουμε διεθνώς ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους τους Ποντιακής καταγωγής που ζουν ανάμεσα μας και ολόκληρο τον Ελληνισμό,  σε ένα ‘ποτέ ξανά κανένας λαός. »

Σχετικά Άρθρα