"Γυρίζουν την πλάτη" στο διάλογο Μηταράκη οι Περιφ. Αρχή Β. Αιγαίου, Συντονιστική, ΟΕΒΕ και Εμπορικός Σύλλογος

Τρί, 11/01/2022 - 14:40

Αρνούνται να μπουν στη διαδικασία του διαλόγου με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, εν' όψει και της διαδικτυακής συνομιλίας που θα γίνει σήμερα με φορείς για τη νέα δομή και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό αλλά και της ομιλίας του που προγραμματίζεται την ερχόμενη Δευτέρα στο Ομήρειο, η Περιφερειακή Αρχή  Βορείου Αιγαίου,  η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων, η ΟΕΒΕ Χίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ανακοινώσεις τους:

Περιφερειακή Αρχή Β. Αιγαίου: Καμία δομή, κανένας μετανάστης

«Η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και την βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως ποικιλοτρόπως έχει εκφραστεί και συνεχίζει να εκφράζεται, δεν θα συμμετάσχει την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στην συζήτηση για το μεταναστευτικό στο ΟΜΗΡΕΙΟ Χίου.

Με βαθιά συναίσθηση ευθύνης αντιπροτείνει ως μόνη λύση την απομάκρυνση από τη νήσο της Χίου των ολίγων εκατοντάδων εναπομεινάντων μεταναστών. Οιαδήποτε δομή σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας με την Τουρκία αντιτίθεται στα εθνικά μας συμφέροντα».

Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων: Επικοινωνική τακτική από τον Υπ. Μετανάστευσης

«Ο υπουργός μετανάστευσης μετά την απάντηση των νησιωτών στην εισβολή που επιχείρησε να κάνει καλυπτόμενος πίσω από την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, προσπαθεί για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους να μας πείσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση συνομιλούν με τους νησιώτες ότι κάνουν δήθεν διάλογο.

Να τους θυμίσουμε ότι διάλογος από μεριάς τους ξεκίνησε με το αιματοκύλισμα του 2020 και συνεχίζεται με την εισβολή ανήμερα των Θεοφανείων. Αυτός δυστυχώς είναι ο διαλογος τους.

Η κοινωνία της Χίου απάντησε και η απάντηση της είναι αρνητική σε όλα τα σχέδια για την μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές της Ευρώπης. Και ο ίδιος και η κυβέρνηση, γνωρίζουν τα θέλω και πρέπει των Χιωτών, τις αποφάσεις του ΔΣ της Χίου ψηφισμένες από τις 6 παρατάξεις πλην αυτής του δημάρχου, που εκπροσωπούν το 72% του λαού μας, που με τόση ευκολία περιφρονούν.

Αν δεν θυμάται βέβαια να του θυμίσουμε ποιοι φορείς μόλις πριν μερικές μέρες απάντησαν ότι διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική.

1. Σύνδεσμος Κληρικών Χίου

2. Δικηγορικός Σύλλογος Χίου

3. Νομαρχιακό Τμήμα Χίου - ΑΔΕΔΥ

4. Σύλλογος Δασκάλων Χίου

5. ΕΛΜΕ Χίου

6. Εργατικό Κέντρο Χίου

7. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου

8. ΣΕΣΝΟΧ Χίου

9. Σωματείο Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες

10. Σωματείο ΟΤΑ Δήμου Χίου

11. ΤΕΕ

12. Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών

13. Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χίου

14. Σύλλογος Εργοληπτών ΔΕ Χίου

15. Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Χίου

16. Σωματείο ΠΕΣΝΑΤ Χίου

17. Σύλλογος Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου

18. Ιατρικός Σύλλογος Χίου

19. Σύλλογος Γυναικών Χίου

20. Επορικός Σύλλογος Χίου

21. Φορέας Τουρισμού Χίου

22. Σύλλογος Καρφά

23. Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου

24. Κοινότητα Αμάδων

25. Πρόεδροι Βουνού, Φλατσιών, Κοινής και Μυρμηγκιού

26. Τοπικές κοινότητες Βολισσού, Λαγκάδας, Συκιάδας, Βροντάδου, Καρδαμύλων

Όμως η υπόθεση για το νησί μας δεν είναι ούτε απλή παράθεση αριθμών ούτε το πού θα γίνει η υπερδομή.

Ο κύριος λόγος είναι οι λειτουργίες που θα εξυπηρετούνται πάνω στο νησί σε σχέση με το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα, οι διαδικασίες ασύλου, το ΠΡΟΚΕΚΑ, η δομή ασυνόδευτων, ο γεωγραφικός περιορισμός, όλα εκείνα δηλαδή που προκαλούν τον εγκλωβισμό».

Εμπορικός Σύλλογος Χίου: Ο διάλογος θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Χίου μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε εκτάκτως αποφάσισε να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα του κ. Μηταράκη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Θεωρούμε ότι ο διάλογος αυτός θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα και όχι τώρα που η Κυβέρνηση με την Ε.Ε. έχουν έρθει σε συμφωνία για τα πάντα ερήμην των κατοίκων της Χίου. Η απόφαση των πολιτών έχει εκφραστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου και η κυβέρνηση οφείλει να την σεβαστεί.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου παραμένει στο πλευρό των κατοίκων του νησιού όπως τον Φεβρουάριο του 2020 που πραγματοποίησε μεγάλη απεργία διατηρώντας τα καταστήματα κλειστά, την ώρα που η Κυβέρνηση έστελνε στρατιές ΜΑΤ στο νησί. Μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας! Κλείσιμο της ΒΙΑΛ- Μία και μόνο δομή 500 ατόμων για καταγραφή, ταυτοποίηση και προώθηση στην ενδοχώρα».

ΟΕΒΕ Χίου: Αντίθετη σε φιέστες

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου σήμερα 11 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη μετά την πρόσκληση του κ.Μηταράκη σε τηλεδιάσκεψη και αποφάσισε να μην συμμετάσχει καθώς αυταρχικά έχουν αποφασιστεί τα πάντα. Ο λόγος της αποχής μας είναι η ξεκάθαρα αντίθεση μας σε τέτοιου είδους φιέστες και εμμένουμε στις ήδη εκφρασμένες  θέσεις μας:

• Ματαίωση της δημιουργίας νέας υπερδομής στο νησί μας - Κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

• Δημιουργία ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ δομής  500 ατόμων που θα πραγματοποιεί καταγραφή, ταυτοποίηση και θα προωθεί τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα με την οποία συμφωνεί και η πλειοψηφία του χιώτικου λαού.

• Απεγκλωβισμό νησιών και προσφύγων με επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων στους δικαιούχους.

• Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όσο διάστημα παραμένουν στα νησιά μας οι πρόσφυγες - μετανάστες».

Διαφωνεί το Ν.Τμ. της ΑΔΕΔΥ

Η Ε.Γ του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ σας γνωρίζει ότιστη διαδικτυακή εκδήλωση του κ. Μηταράκη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό για την οποία λάβαμεδιαδικτυακή πρόσκληση δεν θα συμμετέχουμε.

Η Ε.Γ. αταλάντευτα δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση:

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ , ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 

• Καμία νέα δομή στα νησιά μας ούτε στο Θόλος ,ούτε πουθενά, να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ.

• Κλείσιμο των hotspots.

• Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας.

• Να καταργηθεί η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση .

• Να γίνεται μόνο Καταγραφή και Ταυτοποίηση στα νησιά! Καμία άλλη διαδικασία που αφορά στο μεταναστευτικό (για παράδειγμα αιτήσεις και απονομή ασύλου, ΠΡΟΚΕΚΑ κ.α.)

• Διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και για όσους περνούν στην ελληνική επικράτεια να γίνεται στην ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού .

Ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά , στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά!

 

 

Σχετικά Άρθρα