Χίος, Τρίτη 4 Αυγούστου

H… έκπληξη της παρέλασης

Σάβ, 10/11/2018 - 07:01

Θα την δούμε στην αρχή της στρατιωτικής παρέλασης της Κυριακής 11ης Νοεμβρίου.

Φυλάσσεται στην "Βιβλιοθήκη Κοραή" και για πρώτη φορά, μετά από 106 χρόνια θα δεί το φως της… δημοσιότητας και μάλιστα με τον πιο λαμπρό τρόπο, αφού θα βρίσκεται εντός ανοικτού στρατιωτικού οχήματος και θα προηγείται της παρελάσεως των στρατιωτικών τμημάτων.

Πρόκειται για την χειροποίητη ελληνική σημαία, με ότι ύφασμα βρέθηκε εκείνη τη στιγμή, που η νεαρή Ευγενία Μαδιά την κατασκεύασε, την ημέρα της απελευθέρωσης της Χίου στις 11 Νοεμβρίου 1912 και παραδόθηκε στη στρατιωτική διοίκηση, που αποφάσισε αυτή η σημαία να αντικαταστήσει την αντίστοιχη τουρκική στον ιστό του φρουραρχείου.

Η σημαία διασώθηκε από τον Γεώργιο Χωρέμη και παραδόθηκε για φύλαξη στην "Βιβλιοθήκη Κοραή".

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 04/08/2020 - 18:23

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου και μιλώντας για έντονη ανησυχία των εμπειρογνωμόνων.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό».

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωτικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας επεσήμανε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό με το άνοιγμα των συνόρων.

Θετικό χαρακτήρισε ο κ. Τσιόδρας ότι δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, θέλει προσοχή από όλους -όπως τόνισε- γιατί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Αναφερόμενος στο δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «δεν φαίνεται το R0 να είναι μεγαλύτερο του 1» και επεσήμανε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται. Παράλληλα, παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες.

Καθημερινή