Χίος, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

H ψηφιοποίηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 22/08/2019 - 16:00

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Πρωινή Ενημέρωση», και τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Μαρία Βούσουλα, μίλησε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης και απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.
 

Με αισιόδοξο τόνο ανέφερε πως «το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι ισχυρό και δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα στις επόμενες γενιές, σχετικά με την ασφαλιστική τους κάλυψη. Ωστόσο, αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε αυτή τη στιγμή, είναι η διαμόρφωση ενός μοντέλου, το οποίο θα ακολουθεί τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε πολλές προηγμένες δυτικές χώρες».

Εν συνεχεία, αναλύοντας το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε πως το τελευταίο θα βασίζεται σε τρείς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας θα αποτελείται από την κύρια σύνταξη η οποία θα παραμείνει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, με αποκλειστικό πάροχο τον ΕΦΚΑ.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά στη νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα εφαρμοσθεί αποκλειστικά στους εργαζόμενους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2021. Με τη νέα επικουρική θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί, με εισφορές τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα «αυγατίζουν» κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων. Στο τέλος η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος αυτού του ατομικού λογαριασμού. Δεν θα επηρεάζεται από τους δύο βασικούς παράγοντες που σήμερα επηρεάζουν το συνταξιοδοτικό, δηλαδή το δημοσιονομικό που γνωρίσαμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και το δημογραφικό, που αφορά άμεσα τη χώρα μας, αναλογιζόμενοι τις προβλέψεις για μείωση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια.

Ως προς το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε: «Η ενοποίηση του ΕΦΚΑ πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά, καθώς η πραγματική ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων δεν υλοποιήθηκε ποτέ όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες μεταξύ τους να προσπαθούν να συνεννοηθούν δια αλληλογραφίας. Σταθερός στόχος του Υπουργείου παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 να έχουμε περάσει στην ψηφιακή σύνταξη, με την ολοκλήρωση του σχεδίου «Άτλας», για το 1/3 των συντάξεων, όπου η έκδοση πλέον θα είναι αυτοματοποιημένη. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 400.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα».

Τέλος ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως είναι δεδομένο ότι σε μια ευνομούμενη χώρα δεν τίθεται κανένα ζήτημα σχετικά με το αν η εκτελεστική εξουσία θα συμμορφωθεί με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ το τελικό ποσό της καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα καθορίσει και το χρόνο που αυτές θα καταβληθούν.

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 18/02/2020 - 21:40

Είναι ένας φορέας, που μπορεί και για πρώτη φορά να παίρνει θέση, για θέμα γενικού ενδιαφέροντος, πέραν του κατ' αξοχήν αντικειμένου που ασχολείται και αυτό από μόνο του ίσως κάτι να λέει.

Ακολουθεί ακακοίνωση της Φιλοδασικής Χίου.

 

Προς

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Κοινοποίηση

Α. Διεύθυνση Δασών Χίου

Β. ΜΜΕ Χίου

 

                                                   Χίος, 18 Φεβρουαρίου 2020

 

 

       Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α και  Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

Της Φιλοδασικής Ενωσης Χίου, που εδρεύει στην πόλη της Χίου κι εκπροσωπείται νόμιμα.

Η Φιλοδασική Ενωση Χίου έχει ιδρυθεί προ 60 και πλέον ετών, με σκοπό αποκλειστικά και μόνον την διάσωση των υφισταμένων δασών και την αναδάσωση του νησιού. Εργάζεται αδιάκοπα και επίμονα για την δημιουργία δασικών πυρήνων, δημιουργώντας κάθε έτος νέους, ενώ παράλληλα φροντίζει τους ήδη υφιστάμενους με κλάδεμα και πότισμα. Στην μέχρι σήμερα πορεία της έχει δημιουργήσει στο νησί της Χίου πάνω από 200 δασικούς πυρήνες και έχει φυτεύσει πάνω από 110.000 δένδρα.

Στα πλαίσια της προ ημερών επίταξης εκτάσεως στο 17ο χιλιόμετρο Χίου Βολισσού, διαπιστώνουμε ότι ο επιταχθείς χώρος περιλαμβάνει και πέντε (5) δασικούς πυρήνες της Φιλοδασικής, που βρίσκονται επί της επαρχιακής οδού και είναι

  1. ο με αριθμό 130, εκτάσεως 5 στρεμμάτων,
  2. ο με αριθμό 77, εκτάσεως 6 στρεμμάτων,
  3. ο με αριθμό 55, εκτάσεως 9 στρεμμάτων,
  4. ο με αριθμό 105, εκτάσεως 15 στρεμμάτων και
  5. ο με αριθμό 178, εκτάσεως 9 στρεμμάτων.

Οι πυρήνες αυτοί έχουν δημιουργηθεί με πολύ κόπο και μεργασία πολλών ετών, είναι ασφαλώς περιφραγμένοι και εμπεριέχουν χιλιάδες πεύκα, κουκουναριές, γλαυκά πεύκα, κυπαρίσσια, δενδρολίβανα κλπ, ηλικίας 20-30 ετών-πλην του 5ου άνω πυρήνα όπου τα δενδράκια είναι 2-3 ετών- και αποτελούν πλέον δάση προορισμένα να ωφελήσουν τους Χιώτες, βελτιώνοντας το κλίμα, προσφέροντας καλαισθησία και πνεύμονες πρασίνου, προστατεύοντας το περιβάλλον, αναδεικνύοντας το νησί και αποκαθιστώντας σιγά σιγά τον αρχαιόθεν χαρακτήρα της νήσου Χίου ως «Πιτυούσα», δηλαδή γεμάτη πεύκα.

Προκύπτει λοιπόν ότι είναι αδιανόητο να περιληφθούν οι 5 αυτοί πυρήνες στο σχεδιασμό του Υπουργείου σας για δημιουργία πόλης μεταναστών πάνω στο όρος Αίπος, αφού η ενδεχόμενη και άκρως πιθανολογούμενη καταστροφή τους θα στερήσει το νησί από μεγάλο μέρος δάσους, συνολικού εμβαδού άνω των 44 στρεμμάτων, το οποίο είναι ανέφικτο να ξαναδημιουργηθεί.

Σημειωτέον ότι ακόμη και αν ακόμη δεν καταστραφούν οι άνω πυρήνες μας από τα μηχανήματα του Υπουργείου σας, η γειτνίασή τους και μόνο με την σχεδιαζόμενη πόλη, προεξοφλεί χωρίς καμμία απολύτως αμφιβολία τον αφανισμό τους, αφού οι μετανάστες είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα κόψουν όλα τα δένδρα μέχρις ρίζας για να έχουν καύσιμη ύλη, όπως άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία στο Χαλκειός καταδεικνύει.

Με την παρούσα μας ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΕΝΤΟΝΩΣ για τον σχεδιασμό του Υπουργείου σας, το οποίο περιφρονεί πλήρως τον πολύτιμο δασικό πλούτο του νησιού, που έχει γεννηθεί από τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες της Ενωσής μας. Περαιτέρω με την παρούσα μας σας ΚΑΛΟΥΜΕ όπως απόσχετε όχι μόνον από την συμπερίληψη των δασών μας στην επιταγμένη έκταση, αλλά και όπως τροποποιήσετε τον σχεδιασμό σας ώστε η μελλοντική πόλη όχι μόνον να μην γειτνιάζει με τους πυρήνες μας αλλά να απέχει αρκετά χιλιόμετρα από αυτούς ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση της ύπαρξης πρασίνου και ζωής στο όρος Αίπος.-

 

                           Για το ΔΣ της Φιλοδασικής

                                      Ο Πρόεδρος

                             Ιωάννης Κοικκινάκης