Χίος, Δευτέρα 19 Αυγούστου

H σορός του 19χρονου στην Αθήνα ένας Μηχανικός στην Εισαγγελία

Τρί, 06/08/2019 - 06:40

Στον απόηχο του πένθους για τον αδόκητο θάνατο του 19χρονου κατοίκου Μαρουσίου, που ευρισκόμενος με τρείς φίλους του και την μητέρα του ενός απ’ αυτούς για διακοπές στο νησί μας, έχασε την ζωή του, το βράδυ της Κυριακής 4 Αυγούστου 2019,  την ώρα που παίζοντας σε μπασκέτα, σε πρόχειρο γήπεδο στην περιοχή Δασκαλόπετρας, η σιδερένια αυτή κατασκευή, που στην κυριολεξία στέκονταν στον… αέρα, έπεσε και τον καταπλάκωσε, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα έχουν πάρει την φυσιολογική τους πορεία.

Χθες αναχώρησαν στην Αθήνα οι φίλοι του με την μητέρα του ενός απ’ αυτούς ενώ σήμερα το βράδυ, μετά την διενέργεια σχετικής νεκροψίας αναμένεται η μεταφορά της σορού του 19χρονου στην Αθήνα και η παράδοση στους οικείους του.

Στο μεταξύ μετά από επείγουσα έρευνα που διέταξε η Εισαγγελέας Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, οδηγείται σήμερα ενώπιον της Μηχανικός του Δήμου Χίου που υπηρετούσε το 2002 στην τεχνική εταιρεία του τότε Δήμου Ομηρούπολης, όπου φέρεται ότι κατασκευάστηκε το εν λόγω έργο.

Ο Μηχανικός από την μεριά του υποστηρίζει ότι το έργο δεν φέρει την υπογραφή του, οπότε οι πιθανότητες είναι ή να κρατηθεί εφόσον υπάρχουν στοιχεία ή να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο πιθανότατα κατασκευάστηκε την διετία 1998 – 2000, ότι στον πρώην Δήμο Ομηρούπολης επικρατούσε ένα μόνιμο χάος μεταξύ Δήμου, Τεχνικής Εταιρείας, έργων που εκτελούσε ο Δήμος, η Τεχνική Εταιρεία, ακόμα και η Νομαρχία και ότι μελέτες και λοιπά παραστατικά θεωρούνταν… λεπτομέρειες, αφού τότε οι Δήμοι παρέκαμπταν ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού για παράδειγμα ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει ιδιοκτησιακά στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου, ο οποίος μπορεί και να μην ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο έργο κατασκευής των μπασκετών.

Σε τελική ανάλυση και με δεδομένη την ανθρωποκτονία εξ αμελείας η Εισαγγελέας κάποια στιγμή θα βρεθεί η άκρη και η Εισαγγελέας θα απαγγείλει συγκεκριμένες κατηγορίες, που θα κριθούν βεβαίως από το αρμόδιο Δικαστήριο.

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 19/08/2019 - 21:41

''Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη, περπατώντας η δόξα μονάχη, χαιρετά τα λαμπρά παλληκάρια...και στην κώμη στεφάνι φορεί, γινωμένο από λίγα χορτάρια...που είχαν μείνει στην έρημη γη...''!!!

Με αυτούς τους στίχους ξεκίνησε την ομιλία του, τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. ο Michel Marbot, απόγονος του Κωνσταντή Κανάρη του μπουρλοτιέρη της καρδιάς μας, μπροστά στο περήφανο άγαλμά του στον κήπο, που όλο κάνει ν' αμολήσει το σκοινί του...μα η φρεγάτα του Καρά-Αλή κείτεται σκόνη, κάπου έξω από το Κάστρο στα βαθιά...

 Ο Μichel Marbot,που ήρθε από τη Γαλλία στη Χίο μαζί με 70 απογόνους του ξακουστού μπουρλοτιέρη μας, που γέμισαν με τα κατάξανθά τους χαμόγελα τον κήπο στην tιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χίου, την Επιμνημόσυνη Δέηση που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος...και την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Κανάρη από τον Ταξίαρχο Χίου, τον Αντιπεριφέρειάρχη και νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη (που ο Michel Marbot τον αποκάλεσε Νομάρχη...γιατί όπως είπε...''είμαι από τους παλιούς'', μιλώντας σε άπταιστα Ελληνικά) και το Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού που ο χαιρετισμός του με τον Michel Marbot ήταν εξαιρετικά χαμογελαστός και εγκάρδιος.

 Τους εκ Γαλλίας ερχόμενους απογόνους του Κωνσταντίνου Κανάρη (που έκανε κέντρο του κόσμου τη Χίο στην επανάσταση του 1821 και του χρωστάμε εις τον αιώνα τον άπαντα την ελευθερία μας) φιλοξένησαν ο Δήμος Ψαρών από την Παρασκεύη 17 Αυγούστου και ο Δήμος Χίου από σήμερα το πρω:i και ως αύριο βράδυ, Τρίτη 20 του μηνός, με την απαραίτητη ξενάγηση στην πόλη μας, τα αξιοθέατα, τους πνευματικούς χώρους και τα μνημεία της...και μια καλοκαιρινή παραθαλάσσια εκδρομή.

 Ο Σεβασμιώτατος καλοσώρισε τον Μichel Mardot και όλους τους απογόνους του Κωνσταντίνου Κανάρη και τόνισε την εξέχουσα μορφή του Αθάνατου Εθνικού  μας Ήρωα που αγωνίστηκε για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία με κίνδυνο της ζωής του και κέρδισε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλες οι αρχές της Χίου όπως αναφέραμε εξ' αρχής και μαζί με τον Ταξίαρχο, τον Αντιπεριφεριάρχη και το Δήμαρχο...κι όλο τον κόσμο που προσήλθε για να τιμήσει το δικό μας ήρωα-τον Κωσταντή Κανάρη,,,κράτησαν ενός λεπτού σιγή μετά τις ομιλίες και τη στεφάνωση και η Λιμενάεχης Χίου και όλοι οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού μας.

Τιμητικό Στρατιωτικό Άγημα έψαλλε με ζωντάνια τον Έθνικό μας Ύμνο και η Φιλαρμονική του Δήμου ομόρφυνε την εκδήλωση με τη μουσική της.

 Ο Μichel Marbot οι στίχοι που απήγγειλε στην αρχή σε στάση προσοχής αργά, σταθερά και με την πρέπουσα υπερηφάνια και σοβαρότητα...και η αρχή της ομιλίας του ήταν σε άπταιστα Ελληνικά...το υπόλοιπο μέρος του λόγου του, που αναφέρθηκε στο Ιστορικό της Επανάστασης του 21, στη σφαγή της Χίου και των Ψαρών...και στην ανατίναξη της Τουρκικής Ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη...αλλά και στη χαρά και την υπερηφάνια που νοιώθουν όλοι οι απόγονοί του που ήρθαν στη Χίο για να τιμήσουν τον αγαπημένο και ένδοξο πρόγονό τους...το ανέγνωσε στα Γαλλικά και τη μετάφραση έκανε η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Μαρία Βασιλακάκη.

 Κάθε προσεκτικός παρατηρητής θα πρόσεξε την ομοιότητα στις γραμμές και τη φυσιογνωμία του προσώπου του Μichel Marbot με το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κανάρη στο άγαλμα του κήπου. Άλλα και όλοι οι απόγονοι που βγήκαν στο τέλος χαρούμενοι φωτογραφία στο άγαλμα φωνάζωντας ''Κανάρης''...είχαν μια αμεσότητα Έλληική μαΖί με τον Παριζιάνικο αέρα τους!

 Κλείνοντας θα αναφέρουμε ΄για την ιστορία, ένα ποίημα που μιλάει ο Κωνσταντίνος Κανάρης...'' Όλη η Βουλή των Προεστών στο μώλο συναγμένη, είπε πως έξω στη στεργιά τους Τούρκους θα προσμένει...Τότε έβλαλα το φέσι...και να μιλήσω θάρρεψα προβάλλοντας στη μέση...Τίποτα Αρχόντοι δε φελά, μονάχα το Καράβι...Σαν μ' άκουσε ένα απ' τα τρανά τσανάκια μας ανάβει και το φαρμάκι χύνει...Ποιος είναι αυτός και πως τον λεν' που συμβουλές μας δίνει...Να τα Ψαρά πως χάθηκαν!...Και γω φωτιά στο χέρι πήρα...και πέρα τράβηξα, κατά της Χιος τα μέρη...Κι είπα από 'κει, δε βάσταξα, με χείλη πικραμένα...Να πως με λένε εμένα...''!!! 

Δημήτρης Ζαφείρης