Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Χάιδεμα στην "Κιβωτό" στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ενοίκιο για τα πρώην αχούρια στο Αίπος!

Ψάχνουν "χρυσή τομή" στον Περιφερειακό, ανοίγουν κατάστημα τροφίμων στην ΒΙΑΛ και περιμένουν τους... Αστυνομικούς και τις 200.000 του κ. Μουζάλα
Πέμ, 30/06/2016 - 07:05

Το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρει η «Κιβωτός του Κόσμου – Αιγαίου» αναγνώρισε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, χωρίς ωστόσο να υιοθετεί και όσα έχει δηλώσει η διευθύντρια της Κιβωτού, Μαρίνα Κατσίμπαλη, σχετικά με την κατάσταση με την οποία παρέλαβαν το χώρο, την αλλαγή χρήσης αλλά και την υποχρέωση καταβολής μισθώματος στην «Προμηθευτική».

«Δεν είμαστε σε σύγκρουση με την Κιβωτό και θεωρούμε κοινωνική επένδυση τη λειτουργία του παραρτήματος στο Αίπος», δήλωσε ο Μανώλης Βουρνούς, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι καθετί που έχει συμφωνηθεί θα τηρηθεί.

«Η “Προμηθευτική” έδωσε μία τεράστια περιουσία έναντι πινακίου φακής. Αυτά που λαμβάνει η «Προμηθευτική» ως ενοίκιο για το Αίπος είναι τα ελάχιστα. Είναι άδικο στελέχη της «Κιβωτού» να λένε ότι παρέλαβαν αχούρι», τόνισε από τη μείζονα αντιπολίτευση ο Νίκος Νύκτας, πρώην αντιδήμαρχος Ομηρούπολης, συμπληρώνοντας: «Την «Κιβωτό» τη θέλουμε και την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή. Όμως ούτε αχούρι ήταν το Αίπος, γιατί λειτουργούσε κανονικά πριν δύο χρόνια, ούτε η προσπάθεια της Κιβωτού ήταν μικρή. Δεν μπορούν να λέγονται πράγματα που προσβάλλουν την τοπική μας κοινωνία.».

«Ζητάμε να είναι σαφής η θέση του Δ.Σ. και του Δήμου ότι η Κιβωτός δεν μπορεί λειτουργώντας ως επιχείρηση να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Αν λοιπόν έχει τα 370.000 ευρώ, για αγορά τμήματος των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί, έχει σίγουρα και τα πολύ λιγότερα για τα ενοίκια που πρέπει να καταβάλλει», ανέφερε η δημοτική σύμβουλος της Χιακής Συμπολιτείας Δέσποινα Τσαρδάκα, που απέδωσε «λάθος χειρισμούς» στη δημοτική αρχή.

Για λογικές «πολυεθνικής εταιρείας» έκανε λόγο ο Μάρκος Σκούφαλος τονίζοντας ότι «η στάση της Κιβωτού είναι απαράδεκτη. Δείχνουν ένα πρόσωπο που δεν το δείχνουν ούτε οι πολυεθνικές. Είναι λυπηρό να υπάρχει στην Κιβωτό Business Woman που δουλεύει τη θεωρία της καμένης γης».

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την οικονομική κατάσταση της “Προμηθευτικής”, θέμα που όμως για τεχνικούς λόγους αναβλήθηκε, με τον δήμαρχο Χίου να ξεκαθαρίζει ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής δεν είναι να κλείσει την εταιρεία αλλά αντίθετα να την ισχυροποιήσει.

 

Βαριές κουβέντες από τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη

Στο μεταξύ «βαριές» κουβέντες μεταξύ του πρώην δημάρχου Πολύδωρου Λαμπρινούδη και του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λευτέρη Παπαλάνη έφερε η συζήτηση του θέματος για ολοκλήρωση του έργου στο Ανδρεάδειο Γυμνάσιο με τον δεύτερο ανάδοχο, αφού η εταιρεία που μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε το έργο κηρύχτηκε έκπτωτη.

Η φράση του Πολύδωρου Λαμπρινούδη περί «διαπλοκής» του προϊσταμένου της Τ.Υ. και η κατηγορία ότι «έκανε ό,τι μπορούσε από τη θέση του για να μην βοηθηθεί ο πρώτος ανάδοχος» εξόργισε τον κ. Παπαλάνη που απείλησε με αγωγή τον πρώην δήμαρχο λέγοντας ότι «έχεις πρόβλημα μαζί μου εδώ και 13 χρόνια, θα τα πούμε στα δικαστήρια…».

Πλήρη στήριξη στον προϊστάμενο της Τ.Υ. παρείχε ο Μανώλης Βουρνούς που επιτέθηκε στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, μιλώντας για λάθος κινήσεις που έγιναν επί δημαρχιακής του θητείας, καταλογίζοντάς του εμμονή με τον συγκεκριμένο ανάδοχο και παράτυπες αποφάσεις στην εκπνοή της τετραετίας.

Η μείζονα αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία, η ολοκλήρωση του έργου αποφασίστηκε με τον δεύτερο ανάδοχο, ενώ ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης ανακάλεσε τη λέξη «διαπλοκή», καθώς είχε προηγηθεί πλήρης κάλυψη του προϊστάμενου της Τ.Υ. και από μέλη του συνδυασμού του.

 

Τελευταία ευκαιρία για τον Περιφερειακό

Την τελευταία ευκαιρία να χρηματοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί το Δ’ τμήμα του περιφερειακού δρόμου προσπαθεί να αξιοποιήσει η δημοτική αρχή, καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Στρατή Γδύση μέχρι τις 18 Ιουλίου μπορεί να ενταχθεί στην ανοικτή πρόσκληση του ΕΣΠΑ. «Αν δεν μπει σε αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης το έργο θα μείνει ανολοκλήρωτο», τόνισε ο κ. Γδύσης.

Τη δική του πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τν σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που τις επόμενες μέρες θα προβεί σε αλλαγές στην υπάρχουσα μελέτη έτσι ώστε να επιτευχθεί μια συναινετική λύση μεταξύ των κατοίκων που διαφωνούν και της δημοτικής αρχής, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμης Μυλωνάδης, χωρίς αυτό να γίνει αποδεκτό από το σώμα κι έτσι ο ίδιος να αναφέρει ότι θα υπάρχουν πάλι προσφυγές.

Τη χρυσή τομή προσπάθησε να βρει ο Δήμαρχος Χίου που ζήτησε να εγκριθεί η ένταξη με την παρούσα μελέτη, έτσι ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία χρηματοδότησης και στη συνέχεια να υπάρξουν τροποποιήσεις «και στο Α’ τμήμα στην περιοχή Παρθένη. Όπου χρειάστηκε κάναμε αλλαγές, προκειμένου να συναινέσουν οι κάτοικοι», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς, πρόταση όμως που δεν έπεισε τον κ. Μυλωνάδη, που επέμενε στην πρόταση για άμεση σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής με τον δήμαρχο να ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι εφικτό να λυθούν θέματα δεκαετίας σε 3 μέρες. «Αν στις αλλαγές υπάρχουν άλλες απαλλοτριώσεις και κατά συνέπεια αλλαγή και στον προϋπολογισμό τότε… καληνύχτα», είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Βουρνούς.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα με τη Χιακή Συμπολιτεία να καταψηφίζει και να ζητά νέα μελέτη και τον Μάρκο Σκούφαλο να ψηφίζει λευκό.

 

Κατάστημα και μέσα στη ΒΙΑΛ

Τέλος, τη δημοπράτηση ενός μίνι μάρκετ εντός του χώρου της π. ΒΙΑΛ, για την εξυπηρέτηση των προσφύγων - μεταναστών, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Βουρνού τα προϊόντα θα διατίθενται σε διατιμημένες τιμές ενώ τα έσοδα από την ενοικίαση του χώρου ο δήμος Χίου θα τα διαθέτει στην Δ.Ε. Καμποχώρων, σε συνεννόηση με τους παρέδρους των χωριών, έτσι ώστε να καλύπτονται ανάγκες της περιοχής, προφανώς ως ένα είδος αντισταθμίσματος για τη λειτουργία στην περιοχή του HOT SPOT.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της επίσκεψης του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Μανώλης Βουρνούς ανέφερε ότι ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα έρθουν 20 αστυνομικοί στη Χίο, έτσι ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους, θα οριστεί την επόμενη εβδομάδα γενικός συντονιστής στο νησί μας, ενώ θα δοθεί στο δήμο Χίου οικονομική ενίσχυση ύψους 200.000 ευρώ για την αντιμετώπιση αναγκών λόγω του μεταναστευτικού.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 02/06/2020 - 17:25
ΑΔΕΔΥ

Με ευθύνη της κυβέρνησης της «αριστείας» της ΝΔ, χθες αστυνομικά όργανα διενήργησαν ελέγχους σε δύο σχολεία της πόλης της Χίου, στο 4ο και 5ο δημοτικά σχολεία αντίστοιχα, εκτελώντας πάγιες εντολές για έλεγχους σε δημόσιες υπηρεσίες.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναγάγει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη», για να μην αναλαμβάνει τις δικές της ευθύνες στήριξης των σχολείων, την ώρα που οι προϋπολογισμοί των σχολείων και των οικογενειών επιβαρύνονται αβάσταχτα και οι υγειονομικοί έλεγχοι σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι ανύπαρκτοι, η ίδια, τη μόνη ευθύνη που αναλαμβάνει είναι η καταστολή και οι έλεγχοι, η υπενθύμιση το «κράτος είμαι εγώ», εξισώνοντας τα σχολεία μας με μπαράκια και καφετέριες.

Δεν αναγνωρίζει ούτε το άγχος ούτε την αγωνία των εκπαιδευτικών που λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, απεναντίας επιβαρύνει το κλίμα, που δυσκολεύεται, ώστε να εκτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους μαθητές να βλέπουν να ελέγχονται οι δάσκαλοί τους, λες και διέπραξαν κάποιο έγκλημα.

Εκπαιδευτικοί και γονείς όλο αυτό το διάστημα δεν παίζουν με την υγεία των παιδιών τους και των ίδιων, ώστε να μην πράττουν τα δέοντα. Στο κάτω κάτω κάθε εκπαιδευτική δομή διαθέτει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για κάτι τέτοιο.

Το ότι όλο αυτό το διάστημα ο δημόσιος τομέας (νοσοκομεία, εκπαίδευση, Δήμοι) είναι αυτός που στήριξε την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύει το λόγου το αληθές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που χάρισε τα εκατομμύρια σε κλινικάρχες, καναλάρχες και λοιπούς έχοντες και κατέχοντες εν μία νυκτί.

Η Ε.Γ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καλεί τώρα την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσουν, ότι δεν θα ξαναγίνει κάτι τέτοιο που να διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Για την Ε.Γ. του Ν.Τ Χίου

Ο Πρόεδρος: Μάρκος Σκούφαλος

Η Γραμματέας: Σοφία Γατανά