Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Χιακή Συμπολιτεία: Ζητά παρέμβαση δημοτικού συμβουλίου για το ΚΕΘΕΑ

Παρ, 04/10/2019 - 15:43

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει  η Χιακή Συμπολιτεία για το ΚΕΘΕΑ και ζητά  να τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα προκειμένου να εκδοθεί ψήφισμα υπέρ της διατήρησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Ακολουθεί αναλυτικά το αίτημά της και το ψήφισμα που προτείνει:

«Η Χιακή Συμπολιτεία απέστειλε αίτημα να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως θέμα συζήτησης η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και η έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και υπενθύμισε ότι στη Χίο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2017 Συμβουλευτικός Σταθμός του ΚΕΘΕΑ με μεγάλη προσφορά και παροχή σημαντικών υπηρεσιών στην τοπική κοινωνία.

Ακολουθεί το προτεινόμενο ψήφισμα, με κορμό το κείμενο που διακινεί το ΚΕΘΕΑ:

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου απαιτεί την άμεση απόσυρση της αιφνίδιας και αντισυνταγματικής απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, αντικαθιστώντας το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό του Συμβούλιου με έμμισθο, διορισμένο από την ίδια.

 

Επί 4 δεκαετίες η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ, με τη συμμετοχή και την ψήφο των ίδιων των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων, των γονιών τους, των εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών, έχει διασφαλίσει την υποδειγματική δημοκρατική λειτουργία και χρηστή διαχείριση του Οργανισμού, εκλέγοντας ένα ΔΣ εθελοντών υπόλογο σε όλους τους παραπάνω και την ελληνική κοινωνία.

 

Ειδικά στο νησί μας γνωρίζουμε και εκτιμούμε τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει στην τοπική μας κοινωνία το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2017 ενταγμένο στο δίκτυο υπηρεσιών ΝΟΣΤΟΣ.

 

Ο διορισμός έμμισθου ΔΣ στο ΚΕΘΕΑ αποτελεί ευθεία πολιτική παρέμβαση στο εσωτερικό του οργανισμού από την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να στηρίξει την επιλογή της αφήνοντας ψευδείς, συκοφαντικούς υπαινιγμούς για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Με τη γραφειοκρατική, συγκεντρωτική πολιτική της η κυβέρνηση αφαιρεί απροκάλυπτα το δικαίωμα ψήφου των άμεσα εμπλεκόμενων στον οργανισμό, απαξιώνει τα προγράμματα απεξάρτησης και βάζει εμπόδια στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.»

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 06/07/2020 - 15:40

Μετά την πυρκαγιά της περασμένης Τετάρτης ξεκίνησε ο καθαρισμός περιμητρικά της ΒΙΑΛ για την δημιουργία ζώνης πυρασφάλειας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, που τόνισε ότι η δημοτική αρχή παλεύει να βοηθήσει τους Χαλκούσους και να αλλάξει την εικόνα της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Χίου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην εικόνα που υπάρχει περιμετρικά του ΚΥΤ τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή κάνει πράγματα που δεν είναι στην αρμοδιότητα της, συμπληρώνοντας ότι οι ενέργειες θα είναι εντατικές.

«Καθημερινά τα πλαστικά μπουκάλια μπορεί να ξεπερνούν τις 15.000 οπότε καταλαβαίνεται πόσο δύσκολο είναι», τόνισε ο δήμαρχος Χίου.

Παράλληλα αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των κατοίκων της περιοχής ο Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε ότι «βρίσκονται σε καλό δρόμο».

Να σημειώσουμε ότι οι αποζημιώσεις αφορουςν το 2019 ενώ γίνονται προσπάθειας να «σπάσει» σε δυο εξάμηνα το 2020 έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.