Η ΑΔΕΔΥ αντιδρά στον προϋπολογισμό με συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συμμετέχει και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων
Τετ, 13/12/2023 - 18:50

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. στην είσοδο της Απλωταριάς αντιδρά η ΑΔΕΔΥ στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω ανακοίνωση: 

«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.

Φόροι, ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, πανάκριβο ρεύμα, ακριβά δάνεια και ενοίκια οι ένοχοι!

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!

ΌΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην κινητοποίηση την Παρασκευή 15/12/2023 στις 18:00, στην είσοδο της Απλωταριάς, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, την ακρίβεια και τη μείωση του εισοδήματος μας.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε νέο «κύμα» ανατιμήσεων έρχεται σε ενέργεια και σούπερ μάρκετ! Το νέο σύστημα τιμολόγησης στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά, αναμένεται να φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια και ταυτόχρονα θα συμπαρασύρει το κόστος στα καύσιμα και στα είδη του σούπερ μάρκετ.

Το ηλεκτροσόκ για εκατομμύρια νοικοκυριά θα συνεχιστεί από την αρχή του 2024, όταν και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων τιμολογίων με επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά με την ονομασία «Μηχανισμός Διακύμανσης». Κάτι που αποφάσισε η κυβέρνηση και θεσμοθέτησε υποχρεωτικά για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, θα υπάρχουν από την αρχή του χρόνου τρία διαφορετικά είδη τιμολόγησης και ανάλογο θα είναι το χρώμα στον λογαριασμό που θα φτάνει στα λαϊκά σπίτια. Σε μια επίφαση «ελευθερίας επιλογής», η κυβέρνηση λέει ότι ο καταναλωτής θα έχει δικαίωμα να επιλέξει σε ποιο πρόγραμμα τιμολόγησης θα ενταχθεί. Μόνο που αυτό όχι μόνο δεν παραπέμπει σε φτηνό ρεύμα, αλλά, αντίθετα, σε όποιο πρόγραμμα και να ενταχθεί ένα σπίτι, οι χρεώσεις θα είναι υπέρογκες και τα κέρδη για τους παρόχους αμύθητα.

Στόχος του νέου συστήματος είναι ξεκάθαρα να βγάλουν οι όμιλοι της Ενέργειας το μέγιστο δυνατό κέρδος από την πώληση της Ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Αυτό που έρχεται ουσιαστικά είναι ένα ακόμα επεισόδιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, που έχει οδηγήσει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, έτσι που «μονά - ζυγά» κερδισμένοι βγαίνουν οι πάροχοι.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ

Την ίδια στιγμή η ακρίβεια συνεχίζει να θερίζει το λαϊκό εισόδημα, ενώ η κυβέρνηση, μέσα σε αυτήν την «καταιγίδα», πανηγυρίζει για το ...5% έκπτωση σε 700 προϊόντα από τα χιλιάδες που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και για το «καλάθι» που πήρε παράταση για άλλους 6 μήνες. Ένα 5% κι ένα «καλάθι» που έρχεται, τη στιγμή που τα προϊόντα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί από 30% έως και 70% και με τον προϋπολογισμό για το 2024 που κατατέθηκε να προβλέπει φορολεηλασία που θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ όσον αφορά στα ταχυκίνητα προϊόντα θα αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ στα τρόφιμα η αξία πωλήσεων θα είναι πάνω κατά 5,1%, στα είδη νοικοκυριού κατά 4,5% και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας κατά 3,2%. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με σχετικές έρευνες, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2023 οι τζίροι των ομίλων σούπερ μάρκετ ανήλθαν στα 7,467 δισ. ευρώ.

Αναδεικνύουμε και καταγγέλλουμε τον βαθιά αντιλαϊκό - ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, που στηρίζεται στη φοροαφαίμαξη του λαού για να δίνονται γενναίες επιδοτήσεις και δεκάδες φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το 95% των φόρων, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δίνουν μόλις το 5%! Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον βραχνά της ακρίβειας, την υψηλή έμμεση και άμεση φορολογία, τον μισθό που τελειώνει στα μέσα του μήνα, τις αποδυναμωμένες δημόσιες δομές και υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας. Στον αντίποδα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι χάρη στην κυβερνητική πολιτική, στήριξης της κερδοφόρας δράσης τους, αλλά και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σημειώνουν κέρδη - ρεκόρ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.

• Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.

• Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

• Καμία χρηματοδότηση - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

• Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

• Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

• Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης».

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων, που εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12/2023 – 18:00 ΕΙΣΟΔΟ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν στην κινητοποίηση των σωματείων του νησιού ενάντια στον άγριο αντιλαϊκό προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2023 στην είσοδο της Απλωταριάς στις 18:00.

Για άλλη  μια χρονιά η κυβέρνηση φέρνει έναν προϋπολογισμό που βάζει φωτιά στις τσέπες στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, στους εργαζόμενους, στους μικρούς επαγγελματίες και στους φτωχούς αγρότες. Από την άλλη μπουκώνει με ζεστό χρήμα και φοροαπαλλαγές τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟϊκές πολεμικές δαπάνες.

Ο προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει 6,2 δισ. παραπάνω φόρους και συνολικά 62,9 δισ. ευρώ! Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ, από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος του 2023! Αντιθέτως, οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν πολλούς μποναμάδες μέσα στο 2024. 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ.) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ.). Νέες φοροαπαλλαγές, όπως αυτές για την «αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα».

Με τα πρωτογενή πλεονάσματα να επιστρέφουν, προβλέπονται ακόμα πιο αυξημένα έσοδα από τα οποία το 95% θα μαζευτεί ξανά από τα λαϊκά στρώματα και μόλις το 5% από όσους έκαναν πάρτι κερδοφορίας τη χρονιά που φεύγει!

Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης εξανεμίζει το μισθό μας από τα μισά του μήνα, τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς, το σουπερμάρκετ γίνεται εφιάλτης, το ρεύμα και τα καύσιμα γίνονται πονοκέφαλος όσο προχωράει ο χειμώνας.

Δεν μπορούμε να κόψουμε άλλο φαγητό και θέρμανση.

Δίνουμε συνέχεια στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στον άδικο φορολογικό νόμο, ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις των επικουρικών υγειονομικών, στους αγώνες για να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματός μας!

Απαιτούμε:

1. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Αναδρομική επαναφορά των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους.

2. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.

3. Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.

4. Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και όπου αλλού προστάζουν τα ΕυρωΝατοϊκά γεράκια.

5. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που να καλύπτουν το 100% των αναγκών.

6. Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης».

 

 

Σχετικά Άρθρα