Χίος, Τρίτη 19 Νοεμβρίου

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) Χίου, για την κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ

Σάβ, 30/09/2017 - 05:53

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) Χίου συμπαραστέκεται και παίρνει ενεργά μέρος στον δίκαιο αγώνα των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ και του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλες οι ειδικότητες που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η παρέμβαση της ΑΣΕ τις προηγούμενες μέρες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει βαριές πολιτικές ευθύνες, καθώς κάθε χρόνο κλείνει τμήματα στα ΕΠΑΛ. Με βάση την τελευταία απόφαση τα ολιγομελή τμήματα που εγκρίθηκαν μέχρι τώρα σε όλη την Ελλάδα είναι χίλια ενώ πέρσι τα τμήματα ήταν μόνο 1700 στην Αθήνα (150 λιγότερα από πέρσι). Στη Χίο τελικά μόνο ένα τμήμα θα λειτουργήσει, ενώ έξι καταργούνται. Συγκεκριμένα κλείνουν τα δυο από τα τρία τμήματα του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, τρία από το ΕΠΑΛ Χίου και ένα τμήμα από το Εσπερινό.
Ουσιαστικά το κλείσιμο των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ αποκλείει μαθητές κυρίως παιδιά λαϊκών,εργατικών οικογενειών να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο σχολείο είναι πολύ περιορισμένη. Πως θα μετακινείται μαθητής από τα Καμπιά στην πόλη της Χίου, εδώ δεν έχει λυθεί το θέμα της μετακίνησης των μαθητών από τον Βροντάδο στην πόλη. Αυτή είναι λοιπόν η λεγόμενη αναβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) για την οποία επιχαίρει ο Υφυπουργός Παιδείας κος Μπαξεβανάκης στις περιοδείες του στα σχολεία...
Μόνο αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αφού το κλείσιμο τμημάτων οδηγεί και σε πλεονάσματα ωρών.
Η πολιτική της κυβέρνησης και των κυβερνήσεων διαχρονικά στην ΤΕΕ, όπως γενικότερα στην παιδεία, είναι η λογική της υποβάθμισής και του αποκλεισμού παιδιών των λαϊκών οικογενειών από τη μόρφωση, ως απόρροια της εφαρμογής των μνημονίων και του ΟΟΣΑ. Τα προβλήματα στην παιδεία είναι  ζήτημα που χρειάζεται να απασχολήσει συνολικά το εργατικό λαϊκό κίνημα και να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Τα χτυπήματα που δέχεται η λαϊκή οικογένεια είναι ασταμάτητα και το μόνο που χωράει σ αυτήν την πολιτική είναι να δυναμώσουν οι αγώνες μπροστά στα συνεχόμενα μέτρα που καταστρέφουν τις ζωές μας. 
Καλούμε μέσα από τους συλλόγους να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στο Υπουργείο, έστω και τώρα με τροποποιήσεις να πάρει πίσω τις απαράδεκτες αυτές αποφάσεις:
ü  Να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής για όλους τους μαθητές αλλά και σε όσους αποκτήσουν το δικαίωμα και μετά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.
ü  Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.
ü  Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.
ü   Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
ü  Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών.
ü  Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!
 
 

Σχετικά Άρθρα

«Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα»
Τρί, 19/11/2019 - 07:33

«Δεν θα δεχτώ άλλο να μας βλέπουν ως χώρο "στάθμευσης" για μετανάστες και πρόσφυγες» διαμηνύει ο πρωθυπουργός στην Ευρώπη σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα παραβιάζει τη συμφωνία με την Ευρώπη για το μεταναστευτικό.

Στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται την Τρίτη με τίτλο «Μήνυμα από την Αθήνα», οι δημοσιογράφοι της Handelsblatt, ρωτούν τον πρωθυπουργό «πόσο ακόμα θα αντέξει η χώρα» την έλευση κάθε μέρα εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. «Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις. «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», προσθέτει.
 
«Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους "στάθμευσης" για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο». 

Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει, είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του. Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει», ο πρωθυπουργός απαντά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας». 

«Θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου». 

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις ενέργειες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση, όπως η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. «Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει, είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του. Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Εκτός αυτών, θα ενισχύσουμε την ακτοφυλακή μας για να μπορεί να επιτηρεί καλύτερα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Γνωρίζετε τι θα συμβεί αν δεν φροντίσουμε αυτά τα παιδιά στα κατάλληλα ιδρύματα; Θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Θα έβλαπτε τόσο πολύ την Ουγγαρία ή την Πολωνία αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά;» αναρωτιέται.

Την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης  προς τα νησιά στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτησε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός από τους περιφερειάρχες κατά την τακτική συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου.

Σε ανακοινώσεις για το πού θα γίνουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους μετανάστες θα προχωρήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι πρώτες ανακοινώσεις θα αφορούν πρώτα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει παλιές βιομηχανικές μονάδες. 

ΑΜΠΕ - skai.gr