Χίος, Τετάρτη 3 Ιουνίου

Η Δημοτική αρχή να απαντήσει για τις απ'ευθείας αναθέσεις μελετών

"Κάτι βρωμάει εδώ", καταγγέλλει ο πρώην Δήμαρχος
Τετ, 06/07/2016 - 16:00

Ανεβάζει σταδιακά τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Πολύδωρος Λαμπρινούδης.  Στην παρούσα φάση επικεντρώνει στο θέμα των απ’ευθείας αναθέσεων μελετών, επιχειρώντας «χτύπημα» στη Δημοτική Αρχή Βουρνού,  για ένα θέμα που τα στελέχη της είχαν ασκήσει έντονη κριτική στον πρώην Δήμαρχο.

Σήμερα, χρησιμοποιώντας το αίτημα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων προς τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και την ΕΤΑΧ προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις μελέτες που έχουν ανατεθεί, ο κ. Λαμπρινούδης ξιφουλκεί και με δηλώσεις του  στο Ραδιόφωνο της «Α» ζητά να πέσει άπλετο φως.

Κατά τον ίδιο η Δημοτική Αρχή και ειδικά ο Δήμαρχος που είναι και μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία για τις αναθέσεις που έχουν γίνει ή θα γίνουν και παράλληλα να γνωστοποιήσουν τις προσφορές που προηγήθηκαν από υποψήφιους να αναλάβουν τις μελέτες, καθώς και με πιο τρόπο και μέσα ο Δήμος γνωστοποίησε στους αρχιτέκτονες την πρόθεσή του για εκπόνηση αυτών των μελετών.

«Οι αρχιτέκτονες αφήνουν να εννοηθεί ότι συγκεκριμένο άτομο ανέλαβε τρεις μελέτες και οι υπόλοιποι δεν γνώριζαν τίποτα», σημείωσε ο πρώην Δήμαρχος.

«Πρέπει να χυθεί φως, γιατί κάτι βρωμάει εδώ. Εμείς κατά καιρούς έχουμε μιλήσει για βελούδινες μελέτες, για μελέτες που γίνονται όχι για να εκτελεστούν έργα, αλλά απλώς για να γίνουν», συνέχισε ο κ. Λαμπρινούδης.

Να σημειώσουμε ότι από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων η Πρόεδρος, Άννα Φύκαρη, είπε ότι προς το παρόν, ως σοβαρός επιστημονικός σύλλογος, οφείλουν να περιμένουν την απάντηση του Δήμου για να υπάρξει οποιαδήποτε τοποθέτηση από μέρους τους. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ζητήθηκε η θέση του Δημάρχου, ο οποίος όμως βρίσκεται σήμερα  στην Αθήνα για τις εργασίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, οπότε η συνέχεια μετά την επιστροφή του. 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 03/06/2020 - 18:05
φωτο αρχείου

Απελευθέρωση Προκυμαίας Κεντρικού Λιμένα Χίου από οχήματα παντός τύπου, πλην οχημάτων ειδικού σκοπού (Ε.Κ.Α.Β. – Π.Υ. – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ κ.λπ.)

α) Εφαρμογή άμεσης λύσης με μέτρα συν – αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού

β) Προώθηση και εφαρμογή της μεσομακροπρόθεσμης λύσης του πολλαπλασιασμού των δυνατοτήτων του Κεντρικού Λιμένα Χίου (πρόταση Σταύρου Μιχαηλίδη και λοιπών εθελοντών Μηχανικών)

ΣΧΕΤ: Επιστολή μου από 22/05/2020

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κυρία και Κύριοι εκπρόσωποι Υπηρεσιών, Φορέων και Πολιτών.

Για το άνω θέμα που καλείσθε να αποφασίσετε σήμερα είναι γνωστές οι διαδοχικές προσεγγίσεις για την λύση του αρχικά από το 2003 -  αρχιτέκτων κυκλοφοριολόγος Ιορδάνης Πετρίδης μόνιμος κάτοικος και εργαζόμενος σε Δήμο της Μεγάλης Βρετανίας και μετέπειτα από τα μέσα του 2004 που κατατέθηκε στο Λιμενικό Ταμείο Χίου η πρόταση Στ. Μιχαηλίδη, αλλά και από πέρσι που περατώθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ο Περιφερειακός Δρόμος της Πόλης.

Κατά την ίδια εποχή είχε κατατεθεί πρόταση της Δ.Α. 20022006 για την κατασκευή προσωρινού χωματόδρομου σε επαφή με το εξωτερικό – παραθαλάσσιο τείχος του φρουρίου, με υποχρέωση να καθαιρεθεί όταν αποπερατωθεί ο περιφερειακός δρόμος της πόλης.

Τελικά για διάφορους λόγους: δεν εγκρίθηκε το πιο πάνω έργο από το Κ.Α. Συμβούλιο.

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμά μου (σχετ. 1) που ενσωματώθηκε στην προηγούμενη Συνεδρίαση με το ίδιο θέμα, είναι δυνατό το κλείσιμο της Προκυμαίας για όλα τα οχήματα πλην του ειδικού -άνω- σκοπού. Εφόσον ΟΛΟΙ μας με πρώτη την Δημοτική Αρχή, ασχοληθούμε και επανασχεδιάσουμε σωστά το κυκλοφοριακό της Πόλης, όπως έχει γίνει και στους υπόλοιπους μικρούς και μεγάλους Δήμους της πατρίδας, δίδοντας προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του πεζού (στις μαμάδες με καρότσια, στα ΑΜΕΑ κ.λπ.) και στα καθαρά μέσα μετακίνησης (ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια κ.λπ.).

Αυτό προϋποθέτει: σωστή οδοσήμανση, φωτιζόμενες διαβάσεις πεζών, νέο παραθαλάσσιο μέτωπο πολλαπλών χρήσεων, νέους χώρους στάθμευσης, χρήση των υπαρχόντων και σύνδεσή τους με την πόλη με ευέλικτα μεσαίου μεγέθους Λεωφορεία.

Η Χίος του Πολιτισμού, της ναυτιλίας, του εμπορίου και της μαστίχας, δεν επιτρέπεται να ανέχεται την χρήση της Προκυμαίας από θορυβώδη και επικίνδυνα μικρά και μεγάλα οχήματα που μηδενίζουν εκτός από την ποιότητα ζωής και την τουριστική της ανάπτυξη.

Εφόσον εφαρμοσθούν τα προηγούμενα, θα γίνει δυνατή η Πυροσβεστική Υποστήριξη του Κέντρου και των Περιχώρων της Πόλης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, που πρόσφατα ο Διοικητής την χαρακτήρισε για λόγους παραβατικής στάθμευσης και έλλειψη οργάνωσης την πόλη ΑΒΑΤΟ, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των Δημοτών.Ως Φίλοι του Πεζού, τασσόμαστε: υπέρ του κλεισίματος της Προκυμαίας, εφόσον διατηρηθούν τα πεζοδρόμια της στην σημερινή θέση τους.

Τέλος, ως προς την μεσομακροπρόθεσμη ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση του προβλήματος, πρέπει έστω και με καθυστέρηση 15-16 ετών (!!) να προωθηθεί η πρόταση Στ. Μιχαηλίδη εκ νέου, όπως έπραξε στις 22/02/2005 ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος – τότε – του Λιμενικού Ταμείου Χίου για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται στο άνω έγγραφό του με Α.Π. 258/22-02-2005, το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα τοποθέτησή μου, προκειμένου να επαναπροωθηθεί αρμοδίως.

Εξ άλλου το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συναποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ για την ανάθεση μελέτης ποσού 690.000 ΕΥΡΩ για την αναβάθμιση και συμπλήρωση του παραθαλάσσιου μετώπου από Δασκαλόπετρα μέχρι Κεραμεία που πρωτοκατατέθηκε ως αίτημα, από το Δίκτυο Πολιτών και Φορέων (Φίλοι του Πεζού, Ποδηλάτες Χίου, Ποδηλατείν, Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου – CHIOS RUNNING).

Τέλος ως άνθρωποι που πρέπει να κοιτάμε ψηλά, απαιτείται να συναποφασίσουμε τόσο για την προώθηση των κολλημένων ή εσφαλμένων έργων, όσο και για τα νέα που χρειαζόμαστε, όπως: η εφαρμογή της πρότασης Στ. Μιχαηλίδη, η ολοκλήρωση των Λιμενικών και των Οδικών Υποδομών του Λιμένα Μεστών και των Μαστιχοχωρίων, αλλά και της Λιμνοδεξαμενής στο Σαραπειό, από την οποία: θα υδρευθεί με ΠΟΣΙΜΟ νερό όλη η Ανατολική πλευρά του νησιού, από τα Καρδάμυλα μέχρι τα Νένητα.

 

Με τιμή, για τους φίλους του Πεζού: Δήμης Μυλωνάδης