Χίος, Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

Η Χίος είπε ΟΧΙ στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

"Λουκέτο" στην αγορά, μαζική συγκέντρωση και πορεία στην πόλη
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 22/11/2017 - 14:21

Με καθολικό λουκέτο, σε κάθε είδους κατάστημα, αλλά και δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, απάντησε η Χίος στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ από την 1η του Γενάρη του 2018.

Με μια φωνή, χωρίς κομματική ταυτότητα πάνω από 1.500 Χιώτες  πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι τα νησιά του Αιγαίου διεκδικούν την κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας προς τους ακρίτες

Ξεκαθάρισαν, προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ είναι το μόνο μέτρο που εφαρμόστηκε αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της περιοχής και των κατοίκων της λόγω της νησιωτικότητας και τόνισαν ότι αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα, που δόθηκε ως αντισταθμιστικό για το επιβαρυμένο κόστος ζωής των νησιωτών (μεταφορικά κ.λ.π.)

Με την μαζική τους παρουσία οι κάτοικοι της Χίου, έδειξαν ότι το μέτρο αυτό δεν θα περάσει χωρίς οι ίδιοι να αντισταθούν.

Στην συγκέντρωση μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης, Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γ. Γεωργούλης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χίου Β. Παππάς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Λίνας, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθίππη Ζαννάρα, από την  Ένωση Καταναλωτών η Τούλα Βογιατζή, από τη ΝΕ του ΤΕΕ ο Μιχάλης Πολίτης και από την Παγχιακή Ένωση Συν/χων ΝΑΤ ο Μιχάλης Ατσίπαπας, με κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων την «άρνηση υποταγής» σε ένα μέτρο που θα ερημώσει τα νησιά και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τα καταστήματα που ήταν κλειστά (με ελάχιστες εξαιρέσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού), συμμετοχή στην κινητοποίηση δήλωσαν και επαγγελματικοί – επιστημονικοί φορείς, όπως γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι και μηχανικοί, ενώ στάση εργασίας είχαν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση και τις ομιλίες που έγιναν στην πλατεία ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη και Ν.Δ. Νότη Μηταράκη, με το πρώτο να είναι κλειστό, ενώ στο δεύτερο υπεύθυνος του γραφείου παρέλαβε το ψήφισμα της συγκέντρωσης με την παρότρυνση από το Δήμαρχο ο Βουλευτής να στηρίξει την τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Η πορεία κατευθύνθηκε προς την ΔΟΥ Χίου και δια μέσου της προκυμαίας κατέληξε στην πλατεία Νικ. Πλαστήρα.  

 

Στο ποδι ολη η Χιος

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 23/09/2018 - 08:18
φωτο αρχείου

Στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ύψους 100.000 ευρώ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου και της ΒΙΑΛ στην περιοχή Χαλκειός στη Χίο προχώρησε η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα:

- Με την Απόφαση επιβολής κυρώσεων για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στο νησί της Λέσβου, επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ για τη διαρκή παράβαση που αφορά στην πλημμελή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος με την αυθαίρετη διοχέτευση αστικών λυμάτων στον παρακείμενο χείμαρρο, γεγονός που προκαλεί ανεξέλεγκτες συνέπειες για το περιβάλλον της περιοχής.

- Με την Απόφαση επιβολής κυρώσεων για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στην περιοχή Χαλκειός στο νησί της Χίου, επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ για τη συνεχιζόμενη πλημμελή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος, την ύπαρξη λυμάτων και στερεών αποβλήτων εντός του Κέντρου και τα οποία καταλήγουν σε γειτονικές ιδιοκτησίες, γεγονός που προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση και κίνδυνο επικείμενης μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Οι υπεύθυνοι των δύο Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε Λέσβο και Χίο καλούνται με την απόφαση και πάλι να φροντίσουν άμεσα για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, αλλιώς θα επιβληθούν νέες διοικητικές κυρώσεις.

Ερωτηθείς, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επισήμανε τα εξής : «Δεν επιθυμούμε να μπούμε σε αντιπαράθεση με την Περιφέρεια. Θεωρούμε ότι έχουμε κοινούς στόχους. Έχουμε θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα αποσυμφόρησης όλων των νησιών κι εργαζόμαστε πυρετωδώς για την υλοποίησή του το συντομότερο – δυνατό».