Η κυβέρνηση αλλοιώνει την ψήφο των δημοτών, υποβιβάζει και αδρανοποιεί τις κοινότητες

Δελτίο τύπου του Γιάννη Μπουρνού - Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ν. Λέσβου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
Δευ, 24/05/2021 - 17:47

Με μια σειρά από αντιδημοκρατικές και αυταρχικές διατάξεις, που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταργεί με βεβιασμένες διαδικασίες τις ζωογόνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση νομοθετικές ρυθμίσεις του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» (νόμος 4.555), που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει ανάδειξη περιφερειάρχη και δημάρχου με 43% στον πρώτο γύρο, στα δε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια οι συνδυασμοί όποιων αναδειχθούν περιφερειάρχες και δήμαρχοι (έστω και αν βγουν δεύτεροι στον πρώτο γύρο) πριμοδοτούνται με το 60% των εδρών των συμβουλίων.

Επιπλέον, καταργεί τα αυτόνομα ψηφοδέλτια και τη χωριστή κάλπη για την ανάδειξη των συμβουλίων των κοινοτήτων, αποκλείοντας από τις εκλογές πολλούς  συντοπίτες μας που θέλουν να προσφέρουν στα χωριά τους και στις κωμοπόλεις τους, χωρίς να ταυτιστούν με τις παραταξιακές ή προσωπικές επιδιώξεις των υποψηφίων δημάρχων. Με το ζόρι υποχρεώνει τους υποψηφίους για τα συμβούλια κοινοτήτων να χωθούν κάτω-κάτω στα δημαρχιακά ψηφοδέλτια, ώστε αναγκαστικά να κουβαλήσουν ψήφους στο συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου.

Αλλοιώνουν δε την ψήφο των δημοτών, αφού όποιος συνδυασμός εκλέξει δήμαρχο (την πρώτη Κυριακή με 43% ή τη δεύτερη Κυριακή), αποκτά πλασματική πλειοψηφία στα συμβούλια των κοινοτήτων άνω των τριακοσίων κατοίκων, ακόμα  και αν ο συνδυασμός  αυτός  μειοψηφήσει  στη συγκεκριμένη κοινότητα. Υπάρχουν πολλά  παραδείγματα  συνδυασμών από τις εκλογές του 2014 (που εφαρμόστηκε αυτό το απαράδεκτο σύστημα) που απέκτησαν τεχνητή πλειοψηφία  σε συμβούλια κοινοτήτων, σε χωριά που είχαν λάβει ακόμα και κάτω από 10% των ψήφων! 

Στις εκλογές του 2019, με θέλγητρο τα αυτόνομα κοινοτικά ψηφοδέλτια, μαζί με τους  πολλούς  έμπειρους αιρετούς που για πολλά χρόνια μάχονται για τη ζωή των συγχωριανών τους, αναδείχτηκαν και πολλοί νέοι άνδρες και γυναίκες στα συμβούλια των κοινοτήτων, που ρίχτηκαν με κέφι στη δουλειά, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Όλους αυτούς τους συντοπίτες μας, παλιούς και νέους της Τοπικής (Κοινοτικής) Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους παραμερίζει, αδιαφορώντας πλήρως για την εγκατάλειψη των χωριών, αφού θα λείψουν οι υπηρεσίες που προσέφεραν στους συγχωριανούς τους. 

Είναι δε εντελώς αστήρικτη η δικαιολογία που προβάλλεται από την κυβέρνηση, ότι τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για τα συμβούλια των κοινοτήτων είναι αντισυνταγματικά, διότι δήθεν συνιστούν τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης (ενώ το Σύνταγμα προβλέπει μόνο δύο).

Ποιο δικαστήριο ή αρμόδια κρατική αρχή ή συμβούλιο, το λέει αυτό; Κανένα φυσικά, αφού και ο Νόμος 4.555 του 2018 κρίθηκε συνταγματικός και οι  εκλογές του 2019, αλλά και τα συμβούλια που εκλέχτηκαν, κρίθηκαν νόμιμα από τα αρμόδια δικαστήρια. Αδιαμφισβήτητα, τα συμβούλια κοινοτήτων εντάσσονται στην  ενδοδημοτική αποκέντρωση, όπως  άλλωστε  και  μια  σειρά άλλων συμβουλίων  και  επιτροπών, που προβλέπονται στον Κώδικα Δήμων. 

Γι αυτούς τους λόγους, συντασσόμαστε με τις δημοκρατικές διεκδικήσεις των Δικτύων Κοινοτήτων της Λέσβου και όλης  της  χώρας, που διατρανώνουν την εθνική ανάγκη για αναβάθμιση των κοινοτήτων και όχι για υποβιβασμό, που θα τον πληρώσουν ακριβά οι δημότες. Σταθήκαμε  δίπλα  τους  και  τον Αύγουστο του 2019, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε αρμοδιότητες και δέσμευση πόρων για τις κοινότητες, που είχαν θεσπιστεί με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» τον Ιούλιο του 2018.

Η μάχη για ισχυρές και αυτόνομες κοινότητες, για την απλή αναλογική, για την αυθεντική έκφραση της βούλησης των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια μάχη κεντρικής σημασίας για την ίδια τη δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα