Η ΛΑΣ για την Αναπτυξιακή εταιρεία Δήμων

Παρ, 13/11/2020 - 05:52

Στο δημοτικό συμβούλιο που τέθηκε το ζήτημα την εν λόγω εταιρείας οι θέσεις όπως εκφράστηκαν από τον επικεφαλής δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Μάρκο Σκούφαλο είναι οι παρακάτω:

Επειδή εμείς δεν θεωρούμε ότι η κοινωνία λειτουργεί εν κενώ ούτε ότι ζούμε σε καμιά γυάλα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα και μέσα σ' αυτό πρέπει να βλέπουμε τα ζητήματα που τίθενται μπροστά μας.

Στο παρελθόν οι παλιοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμείς λέμε πλέον Τοπικής Διοίκησης, γιατί είναι ένας απόλυτος βραχίονας κρατικός πλέον η Τοπική Διοίκηση, διεκδικούσαν δύο πυλώνες.

Ο ένας πυλώνας ήταν γενναίες κρατικές χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να λειτουργήσουν στοιχειωδώς , καθώς επίσης και μόνιμο προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν οι Δήμοι είτε μεγάλοι είτε μικροί, για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν όλα αυτά τα προβλήματα που προκύπτουν μπροστά τους.

Αυτά βέβαια με ευθύνη και της παλιάς ΚΕΔΚΕ και της νυν ΚΕΔΕ και των ΕΝΑΕ,  έχουν πάει στην άκρη και έχουν αντικατασταθεί από μία λέξη που λέγεται «ανάπτυξη».

Για μας ,ανάπτυξη, αν την δούμε διαχρονικά, ακόμα και μεταπολεμικά ένα πράγματα σημαίνει, συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, γιατί και σήμερα και πριν όλοι μιλάνε για ανάπτυξη, οι κυβερνήσεις, οι φορείς τοπικής διοίκησης κ.λπ.

Από κει και πέρα όταν μιλούν για τους δείκτες της ανάπτυξης αναφέρονται  στα κέρδη των τραπεζών, των επιχειρήσεων, εξαγωγές και άλλα. Δεν αναφέρεται κανένας ούτε στους μισθούς, ούτε στις συντάξεις, οι οποίοι πάνε κατά διαβόλου.

Έτσι λοιπόν, όταν μιλάμε για Αναπτυξιακό Οργανισμό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου μέσα από τα έργα που θα γίνονται και μέσα από τις υπηρεσίες που θα παρέχονται και βέβαια έχουν

απόλυτο δίκιο οι Δήμαρχοι των Ψαρών και των Οινουσσών και το είπε ο κύριος Δήμαρχος των Οινουσσών, λέει, μόλις τώρα μπορέσαμε να πάρουμε έναν υπάλληλο, αντίστοιχα και ο συνάδελφος μου ο Βρατσάνος των Ψαρρών θα έχει τα ίδια προβλήματα.

Ρωτάμε, πρέπει να κάνουμε μια εταιρία και μάλιστα ιδιωτικού δικαίου και ειδικού σκοπού, για να αναπνέουν τα Ψαρά και οι Οινούσσες σε σχέση με το απαιτούμενο προσωπικό; Πρέπει να κάνουμε μια ιδιωτική εταιρία ιδιωτικού δικαίου και ειδικού σκοπού για να μπορούν να κάνουν ένα έργο;

Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες προφανώς όχι των συγκεκριμένων Δημάρχων μας, είναι προφάσεις εν αμαρτίες των κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες πίσω από εύηχες λέξεις κρύβουν την πραγματικότητα, δηλαδή ακόμα ένα εργαλείο συγκέντρωσης και συγκεντροποίηση κεφαλαίου.

Το προσωπικό για το οποίο γίνεται λόγος στις εταιρείες αυτές  είναι τακτικό και έκτακτο και δεν υπολογίζεται στο προσωπικό του Δημόσιου τομέα σ' αυτή την Αναπτυξιακή Εταιρία.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή θα βάζει τα κριτήρια, θα κόβει, θα ράβει και βεβαίως θα κατηγοριοποιεί το έκτακτο και τακτικό προσωπικό και να το προχωρήσουμε παραπέρα, όταν από ένα σημείο και μετά το δικό της μόνιμο προσωπικό θα μετατάσσεται δυνητικά σε αυτές τις εταιρίες, θα χάνει τη μόνιμη ιδιότητα του και θα μπαίνει μέσα στη λογική του τακτικού ή έκτακτου ανάλογα τις δυνατότητες της εταιρίας και πώς  πηγαίνει αναφορικά με τα κέρδη της.

Θα πρέπει δηλαδή να πούμε ξεκάθαρα, ότι αυτή η Ανώνυμη Εταιρία των ΟΤΑ είναι μία εταιρία, η οποία ακουμπά σε όλες τις λειτουργίες των Δήμων και μπορεί αυτή την στιγμή ιδιαίτερα οι μικροί Δήμοι να έχουν όλο αυτό τον πόνο και καημό που είναι εύλογος, αλλά εάν θα δούμε τις ιδρυτικές πράξεις και αυτά που έχουμε μπροστά μας, αναφέρεται ότι οι εταιρίες αυτές αφορούν στην υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής των Δήμων και των Περιφερειών, στην ωρίμανση έργων υποδομής καθώς και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης.

Εάν αυτά τα μεταφράσουμε, είναι όλες οι λειτουργίες που ασκούν οι Δήμοι. Δηλαδή, οι εταιρίες θα έχουν όλη αυτή την γκάμα που έχει σήμερα ο Δήμος και την μικρή γκάμα που έχει ο Δήμος Ψαρών και Οινουσσών και βεβαίως, με μία διαπίστωση του Δημάρχου, ότι δεν είναι για παράδειγμα η Πολεοδομία ή οι Τεχνικές Υπηρεσίες ικανές να παράξουν ή να υποστηρίξουν το απαιτούμενο έργο, θα μπορούν αυτές οι υπηρεσίες να εκχωρούνται πλέον στις Αναπτυξιακές

Εταιρίες: Ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο

Ας μου επιτραπεί να διαβάσω δειγματοληπτικά τις αρμοδιότητες τους  και θέλω να μου πείτε αν βλέπετε εσείς τις λειτουργίες που ήδη εκτελούνται από τους  Δήμους.

Λέει, με βάση λοιπόν τις εγκυκλίους, οι ενδεικτικές λειτουργίες είναι, επιστημονική συμβουλευτική, τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ, ωρίμανση έργων, υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής δηλαδή κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, δράσεις κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων και μεταναστών κ.λπ., υλοποίηση πολιτικών ψηφιακής σύγκλισης, προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης, ανάληψη καθηκόντων Τεχνική Υπηρεσίας των ΟΤΑ, εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΤΑ. Επιπρόσθετες αρμοδιότητες, ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης για πράξεις κρατικών ενισχύσεων, να συστήσουν ή να συμμετέχουν σε ομάδες τοπικής δράσης σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Ε. δηλαδή ΕΣΠΑ, Leader κ.λπ., να ασκούν όλες τις δραστηριότητες των άρθρων 182 και 183 του Κλεισθένη, δηλαδή δραστηριότητες στους τομείς ενέργειας, βασικών υποδομών, κοινής ωφέλειας, φυσικών πόρων κ.λπ., εγκαταστάσεων ΑΠΕ και όλα αυτά τα πράγματα.

Για πέστε μου τι μένει στον Δήμο; Ξέρετε τι μένουν στον Δήμο; Πρωτόκολλα, Ληξιαρχείο, αυτά μένουν στο Δήμο, τα υπόλοιπα πάνε σε μία Ανώνυμη Εταιρία ιδιωτική και ειδικού σκοπού με Δ.Σ. μάλιστα τεχνοκρατών και όχι αιρετών.

Εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Εμείς τα μάτια μας να πάμε να τα βγάλουμε μόνοι μας δεν θα πάμε, γι' αυτό και επιμένουμε λοιπόν ως Λαϊκή Συσπείρωση να απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενίσχυση των Υπηρεσιών τους με μόνιμο προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσουν, επέκταση των προγραμματικών συμβάσεων,  διότι όταν έχεις και προσωπικό και πόρους οι προγραμματικές

συμβάσεις δεν θα είναι βραχνάς ούτε για τις Υπηρεσίες των Ψαρών ούτε για τις Υπηρεσίες του Δήμου Χίου, αλλά θα είναι λαϊκό αναπτυξιακό εργαλείο για να μπορέσεις  να τα βγάλεις πέρα.

Αυτή η ενίσχυση σε πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα βοηθήσει με το αντίστοιχο προσωπικό προκειμένου ακριβώς να γίνονται και οι μελέτες, να γίνονται και τα έργα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και δεν θα έχεις τους κινδύνους ξαφνικά το μάρμαρο να το πληρώνει ο κοσμάκης.

Γιατί την ανάπτυξη και τις αναπτυξιακές  εταιρίες τις πληρώνει όλες ο ελληνικός λαός αλλά και τις ζημιές τους τις πληρώνει όλος ο ελληνικός λαός και ο χιώτικος λαός και ο Ψαριανός και των Οινουσσών.

Όλο αυτό το πλαίσιο λειτουργεί ακριβώς για να πιεστούν και οι Δήμοι και ιδεολογικά και πολιτικά και οικονομικά, αλλά και η κοινωνία μας συνολικότερα ώστε να αποδεχτεί αυτή τη λύση.

Δηλαδή,  ότι μονόδρομος είναι αυτού του τύπου οι εταιρίες. Η λογική των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Να τονίσουμε ότι δεν είναι ανάγκη να έχεις μόνο Δημόσιο ή να είναι αμιγώς ιδιωτικός ένας φορέας. Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μπορεί να τα πληροί κάλλιστα μια τέτοιου είδους εταιρία, όπως είναι και η ΔΕΥΑ, όπως είναι και οι άλλες εταιρίες των Δήμων, αλλά και η συγκεκριμένη εταιρία, η υπό ίδρυση η Αναπτυξιακή που θα είναι ιδιωτική, ακριβώς μέσα σε μια λογική κόστους - οφέλους και εκεί πέρα θα λειτουργούν όλα τα πράγματα και μην έχουμε αυταπάτες, ότι όταν αυτή η εταιρία σκοντάψει θα είναι όλα καλά για τους συμμετέχοντες Δήμους.

 Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο κάναμε συζήτηση και αναφέρθηκε ο κύριος Δήμαρχος για το ΚΕΚ ΟΜΗΡΟΣ και τα χρέη του ή ανεφέρθη προηγουμένως για την τεχνική εταιρία του Δήμου Ομηρούπολης, που ακόμα τα πληρώνουμε αυτά τα χρέη.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι υπάρχει η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού που αυτή πρέπει να την βλέπουμε και όσο και αν μας τσακίζουν και αν μας ταλαιπωρούν πάνω σε ζητήματα και διεκδικήσεις που είναι δίκαιες , όπως είναι το μόνιμο προσωπικό το επαρκές και ο κρατικός προϋπολογισμός και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στα του οίκου μας, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τι κρύβεται.

Αυτό δεν πρέπει να μας πηγαίνει προς τα πίσω επειδή οι κυβερνήσεις δεν απαντούν στις ανάγκες μας , που είναι ανάγκες του λαού και να μπαίνουμε στις αγοραίες λογικές τους.

Αυτά είναι κατανοητά, αυτά είναι πίσω  από τις εύηχες λέξεις και εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση  και να ψηφίσουμε μια τέτοια εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα