Η Περιφερειακή παράταξη Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή, για την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο

Τετ, 27/07/2016 - 17:18

Η νέα καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο έρχεται να προσθέσει τις τραγικές συνέπειές της στις ανοιχτές ακόμα πληγές του νησιού από προηγούμενες πυρκαγιές.

Οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δέχτηκαν ακόμα ένα μεγάλο χτύπημα που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και το οποίο άμεσα θα έχει πολλαπλασιαστικές συνέπειες για το σύνολο του νησιού.

 

Αντίστοιχα, το κόστος της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι ανυπολόγιστο.

Το γεγονός ότι η Χίος πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο, δεν μπορεί να μην αναγκάσει όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον κρατικό μηχανισμό πρώτον να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα και δεύτερον, να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

Η απουσία πρόληψης, η υποστελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών να χρηματοδοτήσουν τις αναγκαίες δομές και παρεμβάσεις που αφενός θα ελαχιστοποιούν το “έφορο έδαφος” για την εκδήλωση πυρκαγιών και αφετέρου θα τις αντιμετωπίζουν δραστικά και αποτελεσματικά με μέσα και ανθρώπους είναι πλέον κραυγαλέα.

 

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες πολλές φορές έχουν εκφράσει την αγωνία τους για την εγκατάλειψη της πρόληψης, αλλά και για την ανύπαρκτη στήριξη στη συντήρηση των μέσων.

 

Το να μετράμε μετά από κάθε καταστροφή απλά τις συνέπειες χωρίς να αλλάζει κάτι στην ακολουθούμενη πολιτική δείχνει αδυναμία, αλλά και συγκεκριμένες ευθύνες.

 

Η άμεση καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών και κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωστόσο με δεδομένη την ανυπαρξία οικονομικών πόρων είναι προφανές ότι το μέλλον ειδικά των μαστιχοπαραγωγών στις περιοχές που έχουν πληγεί μέχρι να αποκατασταθεί το φυτικό τους κεφάλαιο διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολο.

 

Καλούμε την κυβέρνηση, αλλά και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να μη σταθούν για μια ακόμα φορά στην τυπική διαχείριση της νέας καταστροφής.

 

Επιτέλους, επιβάλλεται να εκπονηθεί ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες κάθε νησιού -για να μην βρισκόμαστε συνεχώς θεατές στο ίδιο έργο.

 

Τα ευχολόγια και οι εκ των υστέρων υποσχέσεις δεν αρκούν.

 

Σχετικά Άρθρα