Χίος, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου

Η προσφυγική κρίση μετατρέπεται σε κρίση θεσμών

Ανακοίνωση της "Χιακής Συμπολιτείας"
Δευ, 15/01/2018 - 17:17
Χιακή συμπολιτεία

Με ξεκάθαρη ευθύνη της Κυβέρνησης, η ακολουθούμενη πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα (απαράδεκτη Κοινή Δήλωση Τουρκίας – ΕΕ, εγκλωβισμός προσφύγων στα νησιά, απάνθρωπες συνθήκες διαμονής) οδηγεί σε αδιέξοδο, ευνοεί την ακροδεξιά ρατσιστική ρητορική και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

 

Ως Χιακή Συμπολιτεία αυτή την καθαρή πολιτική διαπίστωση τη διατυπώσαμε στον αρμόδιο Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ι. Μουζάλα κατά την επίσκεψή του στη Χίο. Ταυτόχρονα δεν θα κουραστούμε να υπογραμμίζουμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης και των (εξαφανισμένων) τοπικών εκπροσώπων της.

 

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή εξαντλείται σε διαχειριστικού τύπου συζητήσεις για το κολαστήριο της ΒΙΑΛ χωρίς να καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της. Από την πρώτη στιγμή (Δεκέμβριος 2015) είχαμε δημόσια επισημάνει ότι η παραχώρηση της ΒΙΑΛ θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως και έγινε. Τότε η δημοτική αρχή πανηγύριζε για την αγορά του ακινήτου.

 

Αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική οδηγεί σε απαράδεκτες καταστάσεις  όπως αυτές που ζήσαμε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, με μικροπολιτικές πλειοδοσίες, ύβρεις και ευτελισμό των διαδικασιών.

Σχετικά Άρθρα

ΣΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ TV»
Δευ, 15/10/2018 - 17:21
Η Ελένη Κοτσάτου και ο Μανώλης Φύσσας συζητούν για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

Τι είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία; Βιώνει τέτοια προβλήματα η κοινωνία μας και πώς αντιμετωπίζονται; Σε αυτά τα ερωτήματα αλλά και στον προβληματισμό που ανακύπτει συζητώντας για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία απαντούν στην εκπομπή «η επικαιρότητα με άλλο μάτι» (Δευτέρα 15/10 20.00 & 00.00, Τρίτη 16/10 στις 16.00), η κοινωνική λειτουργός Ελένη Κοτσάτου και ο συνταξιούχος μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού Μανώλης Φύσσας.

Και οι δύο συμφωνούν ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα έχει ανασύρει ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, απόρροια των κακών χειρισμών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, της οικονομικής και όχι μόνο κρίσης που ζούμε και κυρίως της άγνοιας και του φόβου μας απέναντι σε κάθε τι ξένο και διαφορετικό. Συμφωνούν ακόμη ότι η λύση είναι η γνώση και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Η κα Κοτσάτου εξηγεί πώς κάποιοι απόγονοι προσφύγων και μεταναστών στέκονται τόσο αρνητικά απέναντι στους σημερινούς πρόσφυγες και μετανάστες, μετατρεπόμενοι στην ουσία από θύματα -του παρελθόντος- σε θύτες του σήμερα, υπεραμύνεται του δικαιώματος εκπαίδευσης όλων των παιδιών -προσφύγων και μεταναστών- σε κανονικό σχολικό περιβάλλον και όχι σε μόρφωμα Σχολείου μέσα στη ΒΙΑΛ, και μας καλεί με ηρεμία, γνώση και δράση, χωρίς να απεμπολούμε τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες μας, συν τω χρόνο, που επουλώνει τις πληγές, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν.

Ο κ. Φύσσας έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχοντας δει από κοντά πολλούς λαούς, μας καλεί να αλλάξουμε όχι μόνο τον τρόπο σκέψης μας, αποκτώντας κοινωνική συνείδηση, αλλά και την πολιτική που εφαρμόζεται από τους πολιτικούς αφού αυτές οι πολιτικές είναι η γενεσιουργός αιτία και της εξαθλίωσης του λαού μας και των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.