
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη που συγκλήθηκε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, με στοχο την αποσυμφόρηση των νησιών δημιουργώντας δομές φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες . Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Ράδιο "Αλήθεια" αναφέρθηκε στις προτάσεις του υπουργού για ισοκατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα, με φιλοξενία σε ξενοδοχεία ή ακόμη και σε στρατόπεδα, καλώντας τους περιφερειάρχες να συμμετέχουν στην προσπάθεια.
Ωστόσο με δεδομένο το πρόβλημα, που παραμένει άλυτο στα νησιά με τις διαστάσεις του να διευρύνονται καθημερινά, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ανέφερε στην "Α" ότι προσανατολίζεται από την επόμενη εβδομάδα να θέσει στους αιρετούς Α' Βαθμού την πρόταση για λαϊκές κινητοποιήσεις.
"Μου υποσχέθηκαν ότι μέχρι την Πέμπτη θα μεταφέρονταν στην ενδοχώρα μεγάλος αριθμός από τα νησιά, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο", σχολίασε δηλώνοντας απογοητευμένος.
Ο κος Μουτζούρης θα βρεθεί από τη Δευτέρα το απόγευμα στη Χίο, προκειμένου να συμμετάσχει σε νέα συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι στο Χαλκειός.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ του CNN Greece για τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που έγινε στο υπουργείο, ξεκαθάρισε στους περιφερειάρχες ότι το πρόβλημα είναι εθνικό και χρειάζεται ίση συμμετοχή από όλους και εθνική προσπάθεια.
Όπως είπε, το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 500 έως 1000 αλλοδαπών σε κάθε περιφέρεια, ενώ, σημείωσε πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με την ενοικίαση, από το κράτος, ξενοδοχείων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας.
Επίσης, στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των περιφερειών, οι οποίοι εξήγησαν στους περιφερειάρχες ότι θα αναλάβουν τα αυξημένα μέτρα φύλαξης ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.
Οι περιφερειάρχες, από την πλευρά τους, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και διατύπωσαν τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει σε κάθε τοπική κοινωνία.
Φαίνεται, όμως, πως συμφώνησαν να παρέχουν βοήθεια, καθώς καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική και ότι πρέπει να συμβάλουν όλοι ώστε να πάρουν ανάσα από τις μεταναστευτικές ροές και από τις συνθήκες που επικρατούν.







































