Κ. Μουτζούρης: «Το Θόλος θόλωσε, μετά τις αντιδράσεις των χιωτών»

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 07/01/2022 - 18:05

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Έκανε αναφορά στο μείζον θέμα της Λέσβου και της Χίου, που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια κατασκευής κλειστών - ελεγχόμενων δομών στα δύο νησιά, αλλά και στην πορεία των τεχνικών έργων που αφορούν την Περιφέρεια του νησιού μας.

Λαϊκή απάντηση απέναντι στην μη κατασκευή των δομών, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις Χίου και Μυτιλήνης, συγκεκριμένα για την Χίο όπως ο ίδιος υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Το Θόλος θόλωσε, μετά τις χθεσινές αντιδράσεις των χιωτών».

Διευκρινίζοντας με την σειρά του ότι το πλοίο «Πελαγίτης» που μετέφερε τα μηχανήματα κατασκευής της ανάδοχης εταιρείας έκανε στάση πρώτα στη Χίο και μετέπειτα στην Λέσβο για να εκφορτώσει με την σειρά του άλλες νταλίκες και προϊόντα.

«Εγώ προσωπικά αλλά και τα όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Χίου, δηλώνουμε αντίθετοι στην κατασκευή οποιασδήποτε δομής, είτε είναι για 1.000 είτε για 1.200 άτομα.

Η πρόταση μας είναι η κατασκευή ενός κέντρου - εγκατάστασης Καταγραφής και Ταυτοποίησης των 500 ατόμων, όπου σε 100 ώρες θα έχουν αναχωρήσει από τα νησιά μας. Η Χίος πρέπει να εκκενωθεί, έχει μόνο 250 μετανάστες στη ΒΙΑΛ» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Σε ερώτηση σχετική με το αν το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει να προτείνει χώρο στο υπουργείο Μετανάστευσης ο Περιφερειάρχης είπε ότι το θέμα υπόδειξης χώρου θα συζητηθεί με τα μέλη και εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στον υπουργό Μετανάστευσης.

Όσον αφορά τα έργα του νησιού μας ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου δήλωσε δυσαρεστημένος απέναντι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ο βασικός λόγος που έχει κολλήσει το έργο «Φράγμα Κόρης Γεφύρι» επισημαίνοντας ότι είναι λάθος ο τύπος να γράφει ότι τον Μάρτιο θα γίνουν εργασίες από τη στιγμή που το έργο μένει κολλημένο.

«Το έργο του φράγματος ανήκει στο υπουργείο και μπλοκάρεται από αυτό, ενώ ήμουν αισιόδοξος μέχρι και σήμερα που συνομιλούσα με τους αρμόδιους του υπουργείου, μου έλεγαν αοριστίες σχετικά με τα επόμενα βήματα κατασκευής του, αλλάζοντας μου συνεχώς τις ημερομηνίες, επειδή είμαι και ο ίδιος μηχανικός, δεν βλέπω φως» δήλωσε ο κ. Μουτζούρης.

Σχετικά με τα υπόλοιπα έργα ο ίδιος σημείωσε ότι το έργο του Νοσοκομείου προχωράει με ταχείς ρυθμούς, όπου πριν το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο, σχετικά με την μετατόπιση του παραλιακού δόμου του αεροδρομίου δήλωσε ότι προχωρούν επίσης γρήγορα οι διαδικασίες κατασκευής του.

Ο Ιανουάριος σχετικά με τον Περιφερειάρχη είναι ο μήνας που θα κριθούν πολλές λεπτομέρειες εργασιών, αφού σύμφωνα με τον ίδιο το αντιπλημμυρικό έργο του Κονταρίου, που θα δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς επίσης θα δοθεί και η ανάθεση μελέτης για τον δρόμο Λιλιγκά - Θόλους.

Επίσης θα δοθούν και δύο εναλλακτικές λύσεις για την παράκαμψη του Βροντάδου, όπου σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη αποτελεί το πιο απαραίτητο έργο στη Χίο.

Στο έργο που όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουμε μπλέξει» είναι το έργο της Καλλιμασιάς αφού ακόμα είμαστε στην φάση που ψάχνουμε να δούμε ποιος θα συνεχίσει την μελέτη.

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ Β. Μυριαγκό, που του ζήτησε η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την κατασκευή αφαλατώσεων στο Θόλος. Το συγκεκριμένο έργο ο ίδιος χαρακτήρισε ότι το βλέπει με θετική σκοπιά, καθώς το ποσό δαπάνης που του ζητήθηκε δεν είναι μεγάλο και πρέπει μέσω αυτής της κίνησης να αντιμετωπιστεί το σενάριο μην επερχόμενης λειψυδρίας στο νησί κατά την θερινή περίοδο.

Ο ίδιος επίσης σημείωσε ότι υπάρχει πρόταση - συζήτηση σε εμβρυακό στάδιο με πολίτη από τον Ναγό που πρότεινε να δίνεται το νερό από σπηλιές της περιοχής.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης είπε ότι εντός των ημερών θα είναι έτοιμη η πρόταση διαγωνισμού για το έργο που αφορά το Λεβοκομείο Χίου, ενώ σχετικά με το «Κέντρο Γ. Καλουτάς» είπε ότι αναμένεται να δοθεί στην Περιφέρεια πρόταση αξιοποίησης του από το Πανεπιστήμιο, καθώς εκεί πρέπει να μεταφερθεί η Πολιτική Προστασία λόγω της σημαντικότητας της ύπαρξης της λόγω της κλιματικής κρίσης που υπάρχει.

Στο τέλος της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Στέλιος Καμπούρης, ευχαριστώντας τον κ. Μουτζούρη προσωπικά, τόσο για την μην αμετακίνητη στάση του απέναντι στο μεταναστευτικό, με την θέση της πλήρης αντίθεσης του στην κατασκευή των κλειστών κέντρων, όσο και για το απεριόριστο ενδιαφέρον του και την αγωνία του απέναντι στην πορεία του έργου του φράγματος "Κόρης Γεφύρι".

 

o_tholos_tholose_meta_tis_antidraseis_ton_hioton_ta_fota

Σχετικά Άρθρα