Χίος, Πέμπτη 2 Απριλίου

Και η... Φιλοδασική κατά της Δομής στο Αίπος

Τρί, 18/02/2020 - 21:33

Είναι ένας φορέας, που μπορεί και για πρώτη φορά να παίρνει θέση, για θέμα γενικού ενδιαφέροντος, πέραν του κατ' αξοχήν αντικειμένου που ασχολείται και αυτό από μόνο του ίσως κάτι να λέει.

Ακολουθεί ακακοίνωση της Φιλοδασικής Χίου.

 

Προς

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

Κοινοποίηση

Α. Διεύθυνση Δασών Χίου

Β. ΜΜΕ Χίου

 

                                                   Χίος, 18 Φεβρουαρίου 2020

 

 

       Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α και  Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 

Της Φιλοδασικής Ενωσης Χίου, που εδρεύει στην πόλη της Χίου κι εκπροσωπείται νόμιμα.

Η Φιλοδασική Ενωση Χίου έχει ιδρυθεί προ 60 και πλέον ετών, με σκοπό αποκλειστικά και μόνον την διάσωση των υφισταμένων δασών και την αναδάσωση του νησιού. Εργάζεται αδιάκοπα και επίμονα για την δημιουργία δασικών πυρήνων, δημιουργώντας κάθε έτος νέους, ενώ παράλληλα φροντίζει τους ήδη υφιστάμενους με κλάδεμα και πότισμα. Στην μέχρι σήμερα πορεία της έχει δημιουργήσει στο νησί της Χίου πάνω από 200 δασικούς πυρήνες και έχει φυτεύσει πάνω από 110.000 δένδρα.

Στα πλαίσια της προ ημερών επίταξης εκτάσεως στο 17ο χιλιόμετρο Χίου Βολισσού, διαπιστώνουμε ότι ο επιταχθείς χώρος περιλαμβάνει και πέντε (5) δασικούς πυρήνες της Φιλοδασικής, που βρίσκονται επί της επαρχιακής οδού και είναι

  1. ο με αριθμό 130, εκτάσεως 5 στρεμμάτων,
  2. ο με αριθμό 77, εκτάσεως 6 στρεμμάτων,
  3. ο με αριθμό 55, εκτάσεως 9 στρεμμάτων,
  4. ο με αριθμό 105, εκτάσεως 15 στρεμμάτων και
  5. ο με αριθμό 178, εκτάσεως 9 στρεμμάτων.

Οι πυρήνες αυτοί έχουν δημιουργηθεί με πολύ κόπο και μεργασία πολλών ετών, είναι ασφαλώς περιφραγμένοι και εμπεριέχουν χιλιάδες πεύκα, κουκουναριές, γλαυκά πεύκα, κυπαρίσσια, δενδρολίβανα κλπ, ηλικίας 20-30 ετών-πλην του 5ου άνω πυρήνα όπου τα δενδράκια είναι 2-3 ετών- και αποτελούν πλέον δάση προορισμένα να ωφελήσουν τους Χιώτες, βελτιώνοντας το κλίμα, προσφέροντας καλαισθησία και πνεύμονες πρασίνου, προστατεύοντας το περιβάλλον, αναδεικνύοντας το νησί και αποκαθιστώντας σιγά σιγά τον αρχαιόθεν χαρακτήρα της νήσου Χίου ως «Πιτυούσα», δηλαδή γεμάτη πεύκα.

Προκύπτει λοιπόν ότι είναι αδιανόητο να περιληφθούν οι 5 αυτοί πυρήνες στο σχεδιασμό του Υπουργείου σας για δημιουργία πόλης μεταναστών πάνω στο όρος Αίπος, αφού η ενδεχόμενη και άκρως πιθανολογούμενη καταστροφή τους θα στερήσει το νησί από μεγάλο μέρος δάσους, συνολικού εμβαδού άνω των 44 στρεμμάτων, το οποίο είναι ανέφικτο να ξαναδημιουργηθεί.

Σημειωτέον ότι ακόμη και αν ακόμη δεν καταστραφούν οι άνω πυρήνες μας από τα μηχανήματα του Υπουργείου σας, η γειτνίασή τους και μόνο με την σχεδιαζόμενη πόλη, προεξοφλεί χωρίς καμμία απολύτως αμφιβολία τον αφανισμό τους, αφού οι μετανάστες είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα κόψουν όλα τα δένδρα μέχρις ρίζας για να έχουν καύσιμη ύλη, όπως άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία στο Χαλκειός καταδεικνύει.

Με την παρούσα μας ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΕΝΤΟΝΩΣ για τον σχεδιασμό του Υπουργείου σας, το οποίο περιφρονεί πλήρως τον πολύτιμο δασικό πλούτο του νησιού, που έχει γεννηθεί από τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες της Ενωσής μας. Περαιτέρω με την παρούσα μας σας ΚΑΛΟΥΜΕ όπως απόσχετε όχι μόνον από την συμπερίληψη των δασών μας στην επιταγμένη έκταση, αλλά και όπως τροποποιήσετε τον σχεδιασμό σας ώστε η μελλοντική πόλη όχι μόνον να μην γειτνιάζει με τους πυρήνες μας αλλά να απέχει αρκετά χιλιόμετρα από αυτούς ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση της ύπαρξης πρασίνου και ζωής στο όρος Αίπος.-

 

                           Για το ΔΣ της Φιλοδασικής

                                      Ο Πρόεδρος

                             Ιωάννης Κοικκινάκης 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 01/04/2020 - 22:52

Καμία Κυβέρνηση και καμία Παγχιακή...
...δεν θα μπορούσε αντίστοιχα, να αποτρέψει ή να δημιουργήσει, το παλλαϊκό τσουνάμι αντίδρασης!

* (17-2-2020) - Οι πολιτικοί της ανεπάρκειας συνεχίζουν στην λογική...νησιώτες προτείνετε την καταστροφή σας.

* (20-2-2020) - Νότη Μηταράκη σε ευχαριστούμε!

* (24-2-2020) - Το κράτος ΔΕΝ μπορεί να προασπίσει το εθνικό του συμφέρον, αλλά είναι πανέτοιμο να χτυπήσει τους ΑΚΡΙΤΕΣ με τα ΜΑΤ.
Η απάντηση από την Χιακή κοινωνία θα είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ.

Αυτά "φώναζε" η χιακή κοινωνία, κανείς όμως δεν την άκουσε (πολιτικά) και έστειλαν τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν την λύση (επί ματαίω).
Ως λύση είχαν στο (κυβερνητικό) μυαλό τους ότι ισχύει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ότι οι υπερδομές των 7.000 ήταν επιβεβλημένες και σχεδόν κατασκευασμένες, η Τουρκία ήταν αξιόπιστη στις συμφωνίες, ότι το γρήγορο άσυλο και οι επιστροφές θα έφερναν την αποσυμφόρηση, ότι οι νησιώτες είναι φιλήσυχοι και δεν θα αντιδράσουν!
Ότι όλα αυτά που μας έλεγαν και επιχειρηματολογούσαν, ανατράπηκαν εντός ολίγων ημερών (γεγονότα εισβολής στον Έβρο, κορωνοϊός) προφανώς λίγη σημασία έχει γι αυτούς (αν και ως μετά Χριστόν προφήτες, ισχυρίζονται τώρα ότι τα είχαν προβλέψει).
Ποιο άλλωστε είναι το πολιτικό τους έργο, ώστε να πειστεί η κοινωνία ότι την αφουγκράζονται και ότι γίνεται κάποια προσπάθεια, για κάτι καλύτερο; Απολύτως κανένα, τουναντίον διχάζουν!

Τι μας έδειξαν τα ιστορικά αυτά γεγονότα; Ότι οι πολιτικοί δυστυχώς δεν διαβάζουν σωστά τις εξελίξεις, διότι δεν αντιλαμβάνονται ότι σε εκρηκτικές καταστάσεις δεν γίνεται να υπάρξει αδράνεια.
Είτε αποστασιοποιημένοι στον υπουργικό θώκο από τον περίγυρο, είτε λόγω έμφυτης ανικανότητας, είτε περιτριγυρισμένοι από κομματικούς ή οικονομικά εξαρτώμενους κόλακες, είτε επειδή εκστασιάζονται από την φιλαρέσκεια της θέσης που έχουν καταλάβει, αντιλαμβάνονται λάθος τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κοινωνία. Πιστεύουν ότι τα λάικ και οι φατσούλες από τις αντιδράσεις στο fb καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε δεν λένε ότι είναι όλοι του καναπέ;
Δυστυχώς για αυτούς υπάρχουν εξαιρέσεις.

Διότι όταν το διακύβευμα φτάνει σε σημείο υπαρξιακό ο κάθε ένας πολίτης αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Θα αψηφήσει και τα ΜΑΤ και τα "απειλητικά",διχαστικά και εμφυλιοπολεμικά μηνύματα που λαμβάνει από τον Υπουργό (επειδή έκανε το ''έγκλημα'' να κάνει λάικ στην τελευταία ανάρτηση της Παγχιακής)!
Γυρίσαμε δυστυχώς σε άλλες εποχές ΦΑΚΕΛΩΝΟΝΤΑΣ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ και καταγράφοντας ακόμη και τα λάικ των πολιτών στα μέσα δικτύωσης.
Συνεχίζει ο υπουργός να προκαλεί και να διχάζει.Του θυμίζουμε ότι παρά τις εξαγγελίες του περί μη μόνιμης παραμονής στα νησιά, ότι το ΕΣΤΙΑ μέχρι τις 23 Μαρτίου αφορούσε σε 5% συμμετοχή των νησιών του Β.Α. Αιγαίου με 1159 ωφελούμενους. Ας σταματήσει τους πανηγυρισμούς και ας αντιληφθεί ότι ένα μέτρο με το οποίο δίνεις μετρητά και δωρεάν στέγη αποτελεί παράγοντα προσέλκυσης νέων ροών ,με εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που εξαγγέλει (την δήθεν αποσυμφόρηση των νησιών σε βάθος χρόνου , το 2021) .Ακόμη και ο πιό αφελής θα το καταλάβαινε ότι δίνοντας προσελκυστικά προνόμια πρίν καν κριθείς πρόσφυγας ,μόνο με την αίτηση ασύλου (μετρητά κλπ ) μόνο απώθηση δεν προκαλείς.Τις σημερινές ροές προφανώς θα τις εντάξει στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης του 2022.
(http://estia.unhcr.gr/…/estia-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%8 e%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b7-94/ ).
Συνεχίζει επίσης να θέλει μέσα στην κορύφωση της πανδημίας να θέλει να "στήσει" παράλληλες νέες δομές στα νησιά με το πρόσχημα της υγειονομικής κρίσης ,ενώ κάθε βάρκα που φτάνει στα νησιά αποτελεί από μόνη της μία βιολογική βόμβα.Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του πιό κάτω συνδέσμου.
https://infognomonpolitics.gr/…/isvoli-paranomon-metanast…/… ).
Ας σταματήσει τους "εκφοβισμούς", τα ψέματα, τον λαϊκισμό και το κυνήγι μαγισσών.
Διότι αν για τον κ. Μηταράκη παίζεται το πολιτικό του μέλλον, για την Χίο και τους κατοίκους της παίζεται η ύπαρξη του τόπου τους και της ζωής τους.
Ενίοτε η καταστροφή ενός τόπου, σημαίνει και πολιτική ανέλιξη. Αυτό δεν μας έχει διδάξει η ιστορία?

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ