Και ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου στη συγκέντρωση της Τετάρτης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Τρί, 07/03/2023 - 15:26

Με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Χίου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, με αφορμή την 8 η Μάρτη που είναι η ημέρα της γυναίκας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι αδικαιολόγητα η Νέα Δημοκρατία αρνείται  να αναγνωρίσει τον όρο Γυναικοκτονία. Επίσης γνωστοποιεί ότι αύριο, θα παραστεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη, που θα γίνει στο κέντρο της πόλης στις 12 το μεσημέρι. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Ήταν 8 Μαρτίου του 1857, όταν στη Νέα Υόρκη γυναίκες εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας, ξεκίνησαν απεργία και αγώνες για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, στην εργασία, στο οικογενειακό περιβάλλον, στη κοινωνία, στη ζωή.

Έδωσαν αγώνα για όλες τις γυναίκες του κόσμου, για την ισότητα, τον σεβασμό, και την ανεξαρτησία τους.

Η 8 Μάρτη έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, και μας υπενθυμίζει ότι βασικά αιτήματα των γυναικών παραμένουν επίκαιρα.

Η γυναίκα μέχρι και σήμερα αγωνίζεται και διεκδικεί ίση συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, 50/50 παντού, εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, θέσπιση του όρου Γυναικοκτονία και μέτρων ολιστικής αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις. Εργασία με ίση αμοιβή, ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη. Δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα.

Εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στη μαθησιακή ύλη όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Συμμετοχή των γυναικών στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στις εφαρμογές των προγραμμάτων της τεχνητής νοημοσύνης. Ενσωμάτωση του φύλου στις περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εγκλωβισμένη σε ακραία συντηρητικά ιδεολογήματα και μουχλιασμένα πατριαρχικά πρότυπα, ισοπεδώνει οποιαδήποτε νομοθετική προοδευτική παρέμβαση είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα των δύο Φύλων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ταυτίζει την γυναίκα μόνο με το ρόλο της ως μητέρα, ακυρώνει την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, θεωρεί ότι ο φυσικός ρόλος της γυναίκας είναι να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να είναι κτήμα είτε του Πατέρα, είτε του συζύγου.

Επίσης η αδικαιολόγητη άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τον όρο Γυναικοκτονία και η μη θέσπιση μέτρων προστασίας των κακοποιημένων γυναικών, επιτρέπει την αύξηση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με τις γυναίκες, μαζί με το φεμινιστικό κίνημα, τις κοινωνικές οργανώσεις, αγωνιζόμαστε για την πραγματική ισότητα των δύο φύλων, τα ίσα δικαιώματα, την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία της γυναίκας στη δουλειά, στη προσωπική της ζωή, στη κοινωνία.

Το κόμμα μας εφαρμόζει το 50/50 σε όλα του τα κομματικά όργανα, στα κέντρα λήψεις αποφάσεων, στα ψηφοδέλτια του, και προφανώς ως κυβέρνηση θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το 2019, και θα προωθήσει προοδευτικά νομοσχέδια που θα δικαιώνουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των γυναικών.

Η φετινή επέτειος γίνεται κάτω από τη σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η θλίψη ας μετατραπεί σε οργή. Να μην επιτρέψουμε άλλο την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χίου συμμετέχει την Τετάρτη στην συγκέντρωση των σωματείων στις 12 το μεσημέρι.

Τιμούμε την 8 Μάρτη, οι αγώνες του γυναικείου κινήματος συνεχίζονται μέχρι την δικαίωσή τους."

 

Σχετικά Άρθρα